fbpx

Deze vitamines zijn voor vrouwen extra belangrijk

Een gezond en gevarieerd eetpatroon helpt om voldoende vitamines en mineralen binnen te krijgen. Als dat aangevuld wordt met een gezonde levensstijl, bijvoorbeeld door regelmatig te bewegen en voldoende te slapen, ben je op de goede weg. Echter, soms kun je wel een aanvulling op je vitamine inname gebruiken, bijvoorbeeld tijdens of na ziekte of in bepaalde levensfasen. Welke vitamines en mineralen je nodig hebt, is afhankelijk van jouw persoonlijke omstandigheden. Zo hebben vrouwen behoefte aan andere vitamines dan mannen. In dit artikel zullen we nader ingaan op vitamines die specifiek voor vrouwen van belang zijn voor de gezondheid.

Vitamine inname

Vrouwen hebben andere behoeften dan mannen, en dat geldt ook voor de behoefte aan vitaminen en mineralen. De vraag ‘welke vitamines heb ik nodig’ is dan ook goed om regelmatig aan jezelf te stellen. In bepaalde situaties kan het handig zijn om de vitamine- en mineraleninname te verhogen, bijvoorbeeld door middel van het eten van de juiste voeding of het innemen van supplementen.

Antioxidanten

Allereerst zijn er de antioxidant-vitamines, oftewel vitamines A,C en E. Deze vitamines bestrijden vrije radicalen, oftewel oxidanten, die de onderliggende oorzaak zijn van verschillende ziektes, maar ook van het verouderingsproces. Vitamines A,C en E zijn belangrijk in het in stand houden van celwanden, waardoor celmutatie wordt tegengegaan. Zo helpen de vitamines in de bescherming tegen veroudering, maar ook tegen schade door bijvoorbeeld UV-licht of milieuschade. Daarnaast is vitamine C onontbeerlijk voor het in stand houden van een gezond immuunsysteem, en maakt het vrouwen weerbaarder tegen verkoudheid en infecties.

Vitamine K

Onderzoek toont aan dat veel vrouwen, voornamelijk in de westerse wereld, een tekort hebben aan vitamine K. Een tekort aan vitamine K kan bijdragen aan een toenemend risico op hart-en vaatziekten. Vrouwen die langere tijd antibiotica gebruiken of cholesterolverlagende medicijnen gebruiken, hebben meer kans op een verlaagd vitamine K-gehalte. Op natuurlijke wijze komt vitamine K voor in verschillende groenten, voornamelijk groene bladgroenten en broccoli. Ook via het consumeren van zuivelproducten krijgen we vitamine K binnen.

Vitamine B

Vitamine B helpt celprocessen bij het energieverbruik door met ijzer samen te werken in de aanmaak van rode bloedcellen. Met andere woorden, vitamine B is belangrijk voor de stofwisseling, en zet calorieën om in brandstof voor je lichaam. Het gevolg is dat vitamine B bijdraagt aan de vermindering van vermoeidheidsklachten. Oudere vrouwen lopen een vergroot risico op een tekort. Voor zwangere vrouwen is voldoende vitamine B ook van groot belang, omdat het de groei van de foetus ondersteunt. Door het eten van dierlijke producten, maar ook van bladgroenten, citrusvruchten en bonen, krijgen we meer vitamine B binnen.

IJzer

IJzer wordt door het lichaam gebruikt om hemoglobine te produceren. Hemoglobine stuurt zuurstof via het bloed van de longen naar andere weefsels in het lichaam. Een tekort aan ijzer kan bloedarmoede tot gevolg hebben. Vooral tijdens de menstruatie neemt het risico op ijzertekort toe. IJzer zit in bladgroenten als spinazie, en tevens in bonen en dierlijke eiwitten als eieren en vlees. In periodes dat je veel last hebt van vermoeidheid, kan een combinatie van een verhoogde ijzer- en vitamine B-inname een gunstig effect hebben.WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF