fbpx

Design Your Own Life, van Michael Pilarczyk, is hét boek voor jongeren: ‘Het biedt richting voor de toekomst, zodat je zelf het leven kunt creëren zoals jij dat voor ogen hebt’

‘Door jou hebben wij gekozen om niet voor onze master te gaan, maar voor ondernemerschap. Nu, 3 jaar later, hebben we een succesvol bedrijf, een eigen huis en kunnen we onze tijd indelen zoals wij dat zelf willen.’ Een uitspraak van twee jongens, nadat ze het boek van Pilarczyk hadden gelezen.

‘Vorig jaar zei mijn vrouw Cindy tegen me: waarom schrijf je niet het boek dat je zelf had willen lezen toen je jong was? We merkten dat steeds meer jonge mensen mijn bestseller ‘Master Your Mindset’ gingen lezen. Na wat onderzoek bleek dat bijna een kwart van de lezers onder de dertig was. Daarnaast kreeg ik steeds meer vragen van jongeren over persoonlijke issues.’

Waarom heb je besloten om een boek te schrijven voor jongeren?

Ik ben gaan nadenken: wat had ik willen weten toen ik achttien was? Al mijn antwoorden heb ik op papier gezet en vervolgens heb ik een leespanel van ongeveer 3500 jongeren samengesteld. Ik wilde heel graag weten wat brandende vragen onder jongeren waren: wat zijn de issues, waar lopen ze tegenaan en waar kan ik ze bij helpen? Alle jongeren uit het panel hebben input gegeven en daar heb ik 15 vragen uitgefilterd. Voorbeelden zijn: hoe krijg ik meer zelfvertrouwen, hoe  word ik gelukkig, hoe ga ik om met stress, hoe kan ik leren ondernemen en hoe kan ik meer voor mijzelf kiezen? Al deze vragen heb ik onderverdeeld in hoofdstukken. Zo kun je stap voor stap jezelf beter leren kennen.

Ik had bijvoorbeeld heel graag op mijn achttiende willen weten wat ondernemen inhoudt en hoe ik een bedrijf had kunnen opzetten. Ik denk dat als ik dat toen had geweten, ik al veel eerder een onderneming was gestart.  Je gedachten hebben zoveel invloed op je leven. Wat ik belangrijk vind, is dat je je bewust wordt van deze gedachten, zodat je er beter mee om kunt leren gaan.

Herkende je de vragen van de jongeren?

Niet allemaal. Ik wist vroeger al snel wat ik later wilde worden en ik stond vrij sterk in mijn schoenen. Wat ik ook niet herkende was het vraagstuk over opgelegde druk van buitenaf. Iets wat tegenwoordig veel onder jonge mensen  speelt, is dat ze het gevoel hebben dat de maatschappij enorm veel van ze verwacht. Ze voelen hoge druk dat ze moeten presteren. Ik geloof zeker dat sociale media daar een grote rol bij speelt, maar het is ook een mentale kwestie.

Hoe reageerde de buitenwereld op het idee?

Veel mensen hebben tegen mij gezegd dat een boek schrijven voor jongeren geen zin zou hebben, want ze lezen toch geen boeken meer. Mijn reactie is altijd dit geweest: ‘dat zullen we nog wel zien’. Op dit moment zijn er al 23.500 exemplaren verkocht. In het boek staan 30 opdrachten die je tijdens het lezen tegenkomt. Er zijn vragen waar jongeren direct antwoord op kunnen geven en er zijn vragen waar ze misschien uren of dagen mee aan de slag moeten. Door na te denken over wie je wilt zijn en waarom je dingen op een bepaalde manier doet, kom je jezelf tegen.

Heb je een bepaald doel voor ogen?

Mijn doel is om zo veel mogelijk mensen te helpen. Ik zie het als mijn bijdrage aan het mooier maken van de wereld. De mensen die ervoor willen gaan, pakken het boek en gaan zeker weten resultaat zien. Doe je het niet, dan doe je het niet. Ik heb geen interesse om mensen te motiveren die er zelf geen zin in hebben. Het gaat mij niet om het aantal lezers. Ik ben al heel blij als ik überhaupt iemand kan helpen, of het er nu tien of duizend zijn maakt voor mij verder niet veel uit.WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF