nieuwjaarsduik

Is een nieuwjaarsduik eigenlijk wel zo gezond?

Op 1 januari nemen duizenden mensen een nieuwjaarsduik. De bekendste neemt plaats op het strand van Scheveningen. Daar rennen ze ieder jaar weer de zee in met hun oranje muts om het nieuwe jaar in te luiden. Het is een traditie waar de een niet aan moet denken en de ander heel erg naar uitkijkt. Maar is het eigenlijk wel goed voor je gezondheid?

1. Versterken van immuunsysteem

Door de kou van het water maakt je lichaam meer witte bloedcellen aan. Witte bloedcellen zijn een belangrijk onderdeel van een goed functionerend afweersysteem. De witte bloedcellen verdringen namelijk indringers van buitenaf, zoals virussen. Neem dus wat vaker een koude douche als je je immuunsysteem wil versterken!

2. Het maakt je vrolijk

Naast dat je misschien vrolijk wordt om met honderden mensen het koude water in te rennen, word je ook vrolijk doordat je het hormoon endorfine aanmaakt bij fysieke inspanning. Endorfine wordt aangemaakt als we veel vragen van ons lichaam, zoals een duik nemen in koud water. Zo begin jij gelukkig het nieuwe jaar!

3. Vermindert stress

Misschien denk je hier niet meteen aan, maar een nieuwjaarsduik vermindert stress! Uit onderzoek blijkt dat er een verband is tussen stressvermindering en koud water. Hoe vaker je een koude douche of bad neemt, hoe sneller je lichaam tot rust komt in een stressvolle situatie. Het is dus puur een kwestie van doorzetten. Niet te veel nadenken en gewoon dat water in duiken!

4. Bloedsomloop

De nieuwjaarsduik draagt bij aan een betere bloedsomloop. In het koude water spoel je je aders, haarvaten en slagaders door. Een betere bloedsomloop zorgt ervoor dat alle weefsels in het lichaam worden voorzien van zuurstof en voedingstoffen en dat alle afvalstoffen op het juiste moment worden afgevoerd. Ofwel, je lichaam gaat er beter van werken!

5. Verbrandt meer calorieën

Je lichaam moet hard aan de slag om je lichaamstemperatuur op peil te houden, aangezien je in de zee springt wat hooguit tien graden is. Je hart gaat sneller kloppen, waardoor je ook meer calorieën gaat verbranden.

Koud water kan ook gevaarlijk zijn

Doordat je ineens in koud water stapt of springt, kan je lichaam schrikken van de kou. Ademhalen en bewegen wordt moeilijker. Er bestaat ook een grote kans op onderkoeling als je te lang in het koude water blijft. Ernstige onderkoeling kan zelfs dodelijk zijn. De Reddingsbrigade adviseert dan ook om niet alleen een nieuwjaarsduik te nemen, zorg dat er altijd mensen in de buurt zijn.