fbpx

8 redenen om met yoga te beginnen

Ben je nog steeds aan het twijfelen of je met yoga gaat beginnen of niet? Dat hoeft echt niet langer, want yoga heeft zoveel voordelen. Wij zetten 8 steengoede voordelen van yoga op een rij.

Wedden dat je vandaag nog wilt beginnen?

1. Pijnverlichting

Een groot voordeel van het beoefenen van yoga is dat het pijn kan verzachten. Verschillende studies hebben aangetoond dat pijn van kankerpatiënten, MS-patienten, mensen met immuniteitsziektes, een hoge bloeddruk, mensen met rug- en neknachten en andere kwalen verlicht kan worden.

2. Stressvermindering

Dankzij de ontspannende werking van yoga, vindt er in je lichaam een daling van stresshormonen plaats. Ook verlaagt yoga je bloeddruk en hartritme, je spijsvertering verbetert en je immuniteit wordt verhoogd. Tenslotte worden angst, depressie, vermoeidheid, slapeloosheid en astma ook een stuk minder.

3. Verbeterde ademhaling

Van yoga leer je dieper en trager ademhalen. Dit leidt tot een verbeterde longfunctie en je lichaam ontspant. Door de verbeterde ademhaling gaat de hoeveelheid zuurstof die door je lijf wordt opgenomen omhoog. Ademhaling is erg belangrijk tijdens yoga, maar ook buiten de yogaoefeningen.

Meer weten over een goede ademhaling? Lees ‘Boost je gezondheid met deze 4 ademhalingsoefeningen’.

4. Lenigheid

Wat yoga ook doet, is je lenigheid en beweeglijkheid verbeteren. Het is voor veel mensen onmogelijk of een enorme moeite om hun tenen aan te raken met gestrekte armen. Maar les na les gaat dit steeds gemakkelijker. Doordat je meer en meer de juiste spieren gaat gebruiken, kan je lichaam ook meer verschillende poses aannemen. Het beoefenen van yoga kan ook je lichaamshouding verbeteren, wat ook nog nek- en spierklachten kan verzachten.

5. Versterkte kracht

Bij de yogahoudingen worden alle spieren in het lichaam gebruikt en door dit regelmatig te doen, zal je kracht duidelijk toenemen. Je zult dit merken in het dagelijks leven, maar ook elke keer wanneer je yoga doet ga je je sterker voelen.

Lees ook: ‘Zo kun je met yoga (gericht) je spieren trainen’

6. Verbeterde bloedcirculatie

Nog een groot voordeel van yoga is dat de sport de werking van je bloedsomloop verbetert. Door de verschillende houdingen die je aanneemt tijdens yoga, kan zuurstofrijk bloed zich beter verspreiden door het lichaam.

7. Gewicht verliezen & op pijl houden

Hele fijne bonus: yoga helpt je om je lichaamsgewicht op peil te houden. Al bij de minst intense variant van yoga worden er calorieën verbrandt. Hierdoor – en door de stressvermindering – ga je vaak gezonder eten en het leidt ook tot een gevoel van lichamelijk welzijn en zelfvertrouwen.

8. Goed voor hart- en bloedvaten

Last but not least: yoga is goed voor hart- en bloedvaten. Zelfs de lichtste yogaoefeningen hebben voordelen voor hart- en bloedvaten. De oefeningen verlagen het hartritme, verhogen het uithoudingsvermogen en verbeteren de zuurstofopname.

Bron tekst: Yogaenzo WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie. 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF