fbpx

11 redenen waarom een koude douche écht beter is

Je wil je oren dichthouden wanneer we het zeggen, maar neem van ons aan: een koude douche is simpelweg beter. En wel om de volgende redenen

1. Koud water geeft je een zachtere huid

Een hete douche is heerlijk, maar je huid maak je met zo’n stoombeurt niet erg blij. Andersom zorgt een koude douche er juist voor dat de natuurlijke huidolie en vocht behouden blijft. Dat komt omdat koud water de poriën sluit (terwijl warm water ze opent).

2. Koud water maakt je alert

Er is dus geen slimmere manier om de dag te beginnen dan met een koude douche. Het lijkt een martelgang om na je warme bed onder koude stralen te gaan staan, maar de voordelen ontstaan júist doordat je lichaam dan in een kleine shock raakt. Je gaat dieper ademen, neemt zo meer zuurstof op en doordat je hart sneller gaat kloppen voel je het bloed sneller door je lichaam stromen. Dit zorgt voor een natuurlijke dosis energie. Vandaar dat je erna meteen klaarwakker bent!

3. Koud water maakt je haar mooier

Een koude douche zorgt ervoor dat je bos er voller en gezonder uitziet. Net als bij je huid houden je haren beter vocht vast wanneer je ze met koud water wast. Dat resulteert in haar dat minder droog is en meer glanst.

4. Koud water helpt je spieren beter herstellen

Heb je het wel eens gezien tijdens een nabeschouwing: hoe sporters na hun prestatie een ijsbad in duiken? Jij moet er niet aan denken, maar zij wel (of misschien ook niet, maar daar gaat het niet om). Het koude water vernauwt de bloedvaten zodat je bloed extra snel gaat stromen en zo sneller de afvalstoffen in de spieren afvoert. Hierdoor herstellen de sporters sneller en kunnen zij weer eerder presteren. Voor niet zulke fanatieke sporters minstens even handig om te weten, want je voorkomt er ook spierpijn mee.

5. Koud water zorgt voor een beter humeur

Zelfs wanneer je je douchebeurt alleen maar eindigt met koud water, zou dit al een heilzaam effect hebben op je gemoedstoestand. Om dit toe te lichten is een hoop medisch jargon nodig en hoe het precies werkt zijn wetenschappers ook nog niet achter, maar het volstaat te weten dat je hersenen zogenoemde neurotransmitters aanmaken waar je blij van wordt.

6. Koud water verbetert je geheugen

Opvallend genoeg ben je ook beter in staat je dingen te herinneren wanneer je regelmatig een koude douche neemt, zo blijkt uit onderzoek.

7. Koud water helpt met afvallen

Dit heeft te maken met het gegeven dat je lichaam zogenaamd bruin vet aanmaakt wanneer het in lage temperaturen verkeert. Bruin vet zet energie om in lichaamswarmte en kan je zo helpen in de strijd tegen overgewicht.

8. Koud water versterkt je immuunsysteem

Door een koude douche te nemen zet je je lichaam aan het werk: dat moet ineens zijn best doen om je warm te houden. Het proces van het op peil houden van je lichaamstemperatuur schijnt goed te zijn voor immuunsysteem.

9. Koud water kan werken als antidepressiva

Verschillende onderzoeken wijzen uit dat een koude douche een manier kan zijn om depressieve gevoelens de deur te wijzen. Het werkt natuurlijk lang niet zo goed als bijvoorbeeld medicijnen of gedegen therapie, maar een plens koud water over je heen zorgt voor zoveel prikkels in je hersenen dat dit een positief effect heeft bij depressie.

10. Koud water is beter voor het milieu

Goede redenen genoeg, maar die zullen van een koude douche nooit een pretje maken. Daarmee hebben we de tiende reden te pakken: je staat er bij lange na niet zo lang onder als wanneer je warm doucht. Zo verbruik je een stuk minder water en natuurlijk sowieso al een stuk minder energie. Dat is ook nog eens goed voor je portemonnee.

11. Koud water is beter voor de mannelijke vruchtbaarheid

Als laatste een goede reden om niet zélf, maar eventueel je partner onder een koude straal te duwen: warm water is namelijk helemaal niet goed voor zijn spermaproductie en de kwaliteit van die celletjes. Dat is ook de reden dat zijn zaakje ‘buitenboord’ hangt, waar het een stuk koeler is dan binnen het lichaam. Zijn vruchtbaarheid gaat er met een koude douche dus niet zozeer op vooruit, maar het is in ieder geval een stuk beter dan een warme douche. Ach, wat kunnen we hierop zeggen? Gedeelde smart is halve smart.

Overigens verstaan we onder ‘koud’ een temperatuur van tussen de tien en vijftien graden Celsius. Kijk wel uit wanneer je kampt met hartaandoeningen, dan is een koude douche niet altijd het meest verstandige dat je kunt doen. Houd sowieso een maximale tijd van tien minuten in acht, want langer voelt al helemaal niet fijn en is ook niet goed voor je.

Het spijt ons echt, maar werkelijk álles wijst erop dat je beter koud kunt douchen…
(Visited 894 times, 1 visits today)


MEEST VIEWED

Blije momenten met onze
wekelijkse nieuwsbrief