Creativiteit

HSP en een relatie: dit zijn de valkuilen volgens holistisch therapeut Marjolein Berendsen

Volgens Marjolein Berendsen, founder van ZoMa Opleidingen en expert in holisme en hoogsensitiviteit, heb je als HSP een bijzondere kracht. Toch komt hoogsensitiviteit ook met de nodige valkuilen. Bijvoorbeeld als je een relatie hebt. Het heeft namelijk altijd invloed op hoe je met elkaar omgaat. In dit artikel lees je op welke valkuilen je extra alert mag zijn als HSP in een relatie.

Je bent empathisch, zorgzaam en ziet vaak het mooie in de kleine dingen. Ofwel: het is een feestje om met jou samen te zijn. En ook voor jou is het heerlijk om iemand te hebben die van je houdt, precies zoals je bent. Je hoogsensitiviteit maakt dat je de verliefdheid en het houden van je partner diepgaand beleeft. Wil je optimaal genieten van de liefde? Dan is het goed om je als HSP bewust te blijven van de invloed van hoogsensitiviteit op je relatie. Want het komt ook met bepaalde uitdagingen. Hieronder lees je waar je zoal op mag letten.

Niet jezelf blijven

Als HSP stem je je moeiteloos af op de ander. Je voelt aan wat je partner prettig vindt en past je daar met alle liefde op aan. Superfijn voor je partner natuurlijk, en voor jezelf kan het in principe geen kwaad. Zolang je geen dingen doet die eigenlijk niet helemaal bij jou passen.Die grens kan nog weleens onduidelijk zijn, zeker als je verliefd bent. En het risico bestaat dat je uiteindelijk niet meer goed kunt herinneren wat nu echt vanuit jou komt, en wat niet. Om te voorkomen dat je jezelf verliest, kun je jezelf bij bepaalde dingen de vraag stellen: zou ik dit nu ook zo doen als ik single zou zijn? Past dit ook echt bij mij of is het aanpassingsgedrag? Denk bijvoorbeeld aan: de hoeveelheid alcohol die je samen drinkt, de kleding die je partner leuk vindt staan bij je, hoe jullie de liefde bedrijven, hoe je je vrije tijd indeelt en het dag-nachtritme dat jullie aanhouden. Natuurlijk is het goed om tot op zekere hoogte rekening te houden met elkaar. Maar onthoud dat je in de kern goed bent zoals je bent. Je hoeft jezelf voor niemand te veranderen. En als je partner echt van je houdt, zou hij dit ook niet van je willen vragen.

Niet bewust blijven van wat je nodig hebt

Omdat je je zo makkelijk op je partner afstemt, kan het lastig zijn om je van je eigen behoeften bewust te zijn. Bijvoorbeeld wat je nodig hebt om holistisch in balans te blijven. Wat heb je op welk niveau nodig? Heb je bijvoorbeeld op fysiek niveau nodig dat je meer rust neemt tussendoor? Of heb je meer behoefte aan spirituele ontwikkeling, om ook op dat niveau in balans te blijven? Als je vriend hier geen behoefte aan heeft, wil dit niet zeggen dat je je eigen behoeften overboord hoeft te gooien. Als je zelf bewust blijft van wat je wanneer nodig hebt, en daar bewust naar handelt, blijf je beter in balans. En ben je automatisch ook een leukere partner in je relatie. Win-win dus.

Geen grenzen aangeven

In je relatie is het niet alleen belangrijk dat je oog blijft houden voor wat je wanneer nodig hebt. Ook het aangeven van je grenzen is daarbij noodzakelijk. Als HSP extra uitdagend, toch is het goed om ermee te oefenen. Voel je bijvoorbeeld dat je geen puf hebt voor een avond met vrienden, nadat je partner dit voorstelt? Of voel je dat je partner over je heen loopt en jouw behoeften niet serieus neemt? Door aan te geven wat je voelt en denkt, geef je je partner de gelegenheid om rekening te houden met jou. Doe je dit niet direct, dan wordt het al snel een ongezond patroon. Met de kans dat jij jezelf verliest, of later een keer de bom barst. Hoe dichter je bij jezelf blijft, hoe fijner dit is voor jezelf én voor jullie relatie. Blijf je hier bewust mee oefenen, dan houd je ook oog voor wat voor jou belangrijk is. En blijft je gevoel van eigenwaarde overeind. Jij hebt namelijk evenveel recht op respect en een waardevol leven, als je partner. Onderzoek daarom ook goed of je partner je grenzen daadwerkelijk respecteert. Wil je de kans vergroten dat HSP vooral een positieve invloed heeft op jullie relatie? Maak hoogsensitiviteit bespreekbaar. Zo kunnen jullie er samen bewust mee omgaan.

I am text block. Click edit button to change this text. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Ondanks een aantal valkuilen, is hoogsensitiviteit vooral een bijzondere kracht. Marjolein schreef het hand- en werkboek ‘Hoogsensitief? Je grootste kracht’, waarmee je jezelf als HSP nog beter leert kennen. Bestel het hier!

Over Marjolein Berendsen

Marjolein Berendsen is founder van ZoMa Opleidingen en Stichting ZoMa. Naast de opleiding Holistisch Therapeut & holistisch coach, kan je bij ZoMa Opleidingen terecht voor o.a. verschillende Reiki en online cursussen. Het verspreiden van licht, liefde en bewustwording  is haar missie. Om haar missie uit te dragen, is ze niet alleen dagelijks vanuit onvoorwaardelijke liefde & holistisch leven bezig met haar opleidingsinstituut ZoMa Opleidingen, maar schrijft ze ook artikelen, columns en blogs, deelt ze meditaties, masterclasses en haar eigen podcast Holistisch leven. Tot slot is ze auteur van de boeken (handboek & werkboek) ‘Holistisch leven, moeiteloos gelukkig zijn’  en ‘Hoogsensitief, je grootste kracht’, waarin ze hsp’ers inspireert volledig vanuit authenticiteit te leven. Kijk voor meer informatie over Marjolein en het opleidingsaanbod & kenniscentrum van ZoMa Opleidingen op: zoma-opleidingen.nl en marjoleinberendsen.nl