verwerken van echtscheiding

Het verwerken van een echtscheiding: 7 minder bekende tips van gelukspsycholoog Josje Smeets om sterker te worden

Een echtscheiding is een emotioneel heftige periode die zeer uitdagend kan zijn. Naast bekende adviezen zoals het praten met vrienden en familie, aandacht besteden aan selfcare en het geven van tijd kan het nog best lastig zijn om alles een plekje te geven en verder te gaan met je (nieuwe) leven.

Elke vorm van verwerking na een echtscheiding is okay

Waar de een de draad na een echtscheiding of break up zo lijkt op te pakken, kan de ander nog een hele tijd worstelen met een laag zelfbeeld, twijfels, verdrietige periodes of boosheid. Natuurlijk is dit okay. Emoties moeten eerst doorleefd worden, voordat je ze een plekje kunt geven.

7 tips die helpen om sterker te worden na een echtscheiding

Toch wil je op een gegeven moment dóór. Wanneer je de volgende minder bekende, maar zeer waardevolle, tips toepast helpt dit vaak om sterker te worden.

1. Schrijf een brief aan je ex-partner. Het helpt enorm om je gevoelens en gedachten op papier te zetten. Deze brief hoef je niet per se te versturen, maar het schrijfproces zelf kan helpen bij het loslaten van bepaalde emoties. Het schrijven van een brief die gericht is aan een persoon is vaak nog krachtiger dan journallen.

2. Houd een emotionele schoonmaak. Ga door je spullen en verwijder zaken die je herinneren aan je ex-partner en relatie. Natuurlijk hoef je niet alles weg te gooien, maar het opruimen van je huis en negatieve herinneringen heeft een bewezen therapeutisch effect. Het helpt je met het maken van een nieuwe start.

3. Neem deel aan een supportgroep. Zowel on- als offline zijn er talloze forums en groepen te vinden waarin mensen samenkomen die in eenzelfde soort situatie zitten als jij. Het delen van ervaringen kan een gevoel van verbondenheid geven en bovendien ontvang je veel informatie en advies. Hoe groter de emotionele support, hoe eerder je je break up een plekje kunt geven.

4. Vind nieuwe hobby’s. Ga op zoek naar activiteiten die je interesseren en waar je plezier uit haalt. Het aangaan van nieuwe passies geven je een nieuwe identiteit en een nieuw soort voldoening, wat enorm kan helpen bij het opbouwen van je (hernieuwde) eigenwaarde. Daarnaast kom je door deze hobby’s in contact met nieuwe mensen die je kunnen helpen je oude relatie te vergeten.

5. Blijf je vasthangen in een negatieve vicieuze cirkel? Overweeg dan professionele hulp. Een therapeut kan je begeleiden met het omgaan van je emoties en het ontwikkelen van zogeheten coping strategieën. Bovendien helpt het enorm om van je af te praten en kan een objectieve blik van buitenaf heel waardevol zijn. Er is altijd iemand om je te helpen.

6. Leer vergeven. Dit is misschien wel de moeilijkste tip van ze allemaal. Het is heel begrijpelijk dat je boosheid en wrok koestert jegens je ex-partner, maar als je hier te lang in blijft hangen sta je je eigen geluk in de weg. Iemand actief vergeven, door dit uit te spreken, op te schrijven of te manifesteren, helpt vooral jou zelf.

7. Maak nieuwe tradities. Vaak kent een relatie of huwelijk vele ingesleten tradities en rituelen, zoals de zomervakanties of het vieren van verjaardagen, Sinterklaas en Kerst. Dit maakt deze dagen extra moeilijk. Toch hoeft dit niet. Mensen die actief bouwen aan nieuwe tradities, net voor de zomervakantie een lang weekend weg met vriendinnen bijvoorbeeld of kerst vieren op 4 januari -wat dan ook-, zijn positiever over hun toekomst en gelukkiger met zichzelf. Het helpt je bovendien om je nieuwe realiteit te omarmen en sterker in je schoenen te staan.

Ook jij kunt dóor na een echtscheiding

Een echtscheiding is inderdaad heel moeilijk, niet alleen voor jou, maar ook voor je naaste omgeving, je familie, vrienden en eventuele kinderen. Het is een emotionele uitdaging die tijd nodig heeft. Maar het toepassen van een of meerdere van bovenstaande tips kunnen je ondersteunen bij je herstel en dit in het gunstigste geval zelfs versnellen. Met elke stap die je zet word je steeds meer je nieuwe ik.

Ben jij op zoek naar meer geluk? Gelukspsycholoog en Wendy-Expert Josje Smeets helpt je graag verder.

Menopauze