fbpx

Waarom Europapa gaat winnen volgens Wendy-expert en gelukspsycholoog Josje Smeets

Al weken gonst het van de housemuziek uit de speakers van menig Nederlandse, en ook buitenlandse gezinnen. Het songfestival nummer Europapa van Joost Klein waar we eerst een beetje aan moesten wennen is nu een absolute hit. Je zou zelfs kunnen stellen dat het lied een knap staaltje beïnvloedingspsychologie is, waarbij winnen gegarandeerd is. Wendy-expert en gelukspsycholoog Josje Smeets legt uit waarom Europapa gaat winnen.

Vier redenen waarom Europapa een heel grote kans heeft om het songfestival te winnen

Het is niet zozeer het woord Europa, maar vooral de klanken pa-pa die continu herhaald worden in het lied. Pa-pa blijft daarom bij iedereen hangen, en dat is goed nieuws wanneer je een hit wilt scoren. Dit is waarom;

‘Pa-pa’ is de eerste universele klank

De ‘pa’ klank is een universeel klankelement dat in de hele vroege kindertijd vaak als eerste geuit wordt. Niet voor niets is het woord voor vader in heel veel talen ‘papa’, dit is zo ontstaan omdat het brabbelende kind hier weinig moeite mee heeft en zo de eerste communicatie met de ouders makkelijker wordt.

Alleen hierom is het nummer van Joost Klein al geniaal; de klank is zo universeel dat hij door heel Europa, van héel jong tot oud, en zelfs voor mensen met een beperking perfect nagebootst kan worden.

Herkenning en identificatie

Het woord pa-pa roept daarnaast bij iedereen emoties op en voor het overgrote deel van de mensen zijn deze emoties positief. Te denken aan warmte, liefde en veiligheid. Zelfs wanneer je minder goede associaties hebt met het woord zal het lied je toch beïnvloeden. De versterkte emoties zorgen er namelijk voor dat het lied beter blijft hangen.

Mere exposure effect

Dit is het effect waarbij we onbewust een voorkeur ontwikkelen voor datgene dat we kennen. Juist omdat de klanken pa-pa bij iedereen blijven hangen ga je het liedje – al dan niet bewust- vaker meezingen en herkennen. Daarom ook dat je van veel mensen hoort, ‘ik vond het lied eerst helemaal niets, maar hoe vaker ik het hoor, hoe leuker het wordt’. Slim!

Verwerking van emoties

Bij degenen die juist negatieve emoties hebben bij het woord pa-pa kan het luisteren naar liedjes met het woord pa-pa erin hen helpen bij het verwerken van emoties zoals verdriet, boosheid of spijt. Dit kan een therapeutisch effect hebben door hen in staat te stellen hun gevoelens te uiten en te begrijpen. Dus ook in dit geval wil je alleen maar meer. En meer. En meer.

Douze points!

Of het lied bewust zo geschreven is of niet, beïnvloed worden we. En hoe!

Ik zeg: douze points!

Euro-pa-pa-pa-pa-pa…

Over Josje

Josje Smeets is oprichter van HelloBetty. Ze is psycholoog en helpt je in het vinden van je innerlijke Betty. Wat is je droom? Wat is je passie? Wat zou je doen als je geen rekening met anderen zou hoeven te houden? In haar blogs legt Josje een link tussen geluk en psychologie en beschrijft zij haar ervaringen.

Ben jij op zoek naar meer geluk of kennis van de psychologie?Gelukspsycholoog en spreker  Josje Smeets helpt je graag verder.WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF