fbpx

Relatie in een sleur? Zo blaas je er een nieuw leven in

Iedere relatie zit weleens in een sleur. Valentijnsdag kan misschien wel hét moment zijn om je relatie weer op te laten bloeien. Maar hoe? Josje Smeets geeft bruikbare tips om de vlinders weer terug te laten komen. 

Valentijn. De dag van nieuwe, spannende en misschien wel anonieme liefdes. De dag van die ene speciale date, verwachtingsvol wachten bij de brievenbus en natuurlijk een grote bos rode rozen. Totdat… Valentijnsdag opeens niet meer zo belangrijk is. Je bent toch al jaren samen? Van romantiek is nauwelijks nog sprake, jullie relatie draait op de automatische piloot tussen het sokken wassen en boodschappen doen door. ’s Avonds ben je blij als je samen met je lief nog half naar die ene serie kunt kijken. De tijd van bubbelbaden, massages en dozen bonbons ligt intussen mijlenver achter jullie.

Herkenbaar? Dan is het wellicht tijd om jullie relatie nieuw leven in te blazen. Want niets is zo leuk als dat verliefde spannende gevoel weer terug te toveren.

Elke relatie heeft onderhoud nodig

Verkering is net zoiets als het rijden van je auto; ook je relatie heeft onderhoud nodig. En toch blijkt dit in de praktijk niet altijd te gebeuren. Je kunt blindvaren op je relatie en wachten tot de jaarlijkse APK, maar liever nog onderhoud je je relatie continu, zodat er op den duur geen grote beurt nodig is. Bovendien maakt dit je relatie stukken leuker en spannender. Probeer de volgende tips eens;

 

  1. Plan twee keer per maand een date night. Waar daten in het begin van je relatie aan de orde van de dag is, blijken stellen die langer bij elkaar dit nauwelijks vol te houden. Zonde! Daten is namelijk leuk en hét moment om met elkaar in gesprek te gaan. Bovendien oogt je partner bij kaarslicht stukken appetijtelijker dan wanneer hij -in joggingbroek- de afvoer in de keuken aan het fiksen is. Telkens buiten de deur daten te duur? Een movie night thuis of samen uitgebreid koken kan net zo goed!

 

  1. Wees romantisch. Verras je partner met grote regelmaat. Juist het onverwachte maakt dat je hart een sprongetje maakt en je opnieuw vlinders in je buik krijgt. Het hoeven geen grote romantische gebaren te zijn, maar een kop koffie in de ochtend of een briefje in elkaars lunchtrommel doen ook al wonderen.

 

  1. Haal samen herinneringen op. Juist wanneer je bewust terugdenkt aan het prille begin van jullie relatie en dan vooral aan de redenen waarom je verliefd op elkaar werd heeft een bewezen positief effect op jullie relatie. Het brengt jullie niet alleen nader tot elkaar, maar vaak komen ook de verliefde gevoelens weer terug.

 

  1. Praat! Een open deur, maar oh boy; hoe belangrijk is deze tip. Praat met elkaar. Dat hoeft niet altijd diepgaand en serieus te zijn, ook praten over onnozele dingen en samen lachen zorgt voor gezelligheid en verbinding. Vraag niet uit verplichting hoe elkaars dag was, maar vraag ook door. Waarom? Hoe, wat, waar? Partners die in gesprek blijven hebben meer liefdesgeluk.

 

  1. Droom! Nog zo’n belangrijke tip. Als jullie dan toch in gesprek zijn, focus dan ook op de toekomst samen. Wat zijn jullie gezamenlijke dromen? Wat willen jullie nog bereiken, verbouwen, zien samen? Dromen geeft een positief gevoel en hoe fijn is het wanneer je je dromen kunt delen met degene van wie je houdt?

 

  1. Doe een klusje samen. Als je bovenstaande echt niet ingepland krijgt, probeer dan een keer een taak samen op te pakken. Ruim samen die vaatwasser uit, kook samen of ga desnoods samen naar de Appie (let op: bejaardenalert!). Creëer in elk geval momenten waarop je samen bent en kunt genieten van elkaars tijd en aandacht.

 

  1. Plan seks. Last but not least, maak tijd voor seks. Ook als je moe of druk bent; juist dan. Is seks lastig omdat er altijd wel iemand wakker is of je voor de voeten loopt? Plan de seks dan heel bewust in. Natuurlijk gaat er niets boven spontane, ongeplande, wilde en passievolle seks, maar soms zijn de omstandigheden helaas net even anders. Geplande seks is vele malen beter dan geen seks. Seks is de ultieme manier om opnieuw te verbinden, je maakt massa’s oxytocine aan en dit zorgt voor nieuwe verliefde gevoelens. En daar word je blij van, zelfs als het al bedtijd is…

Ooit werd je verliefd op je partner en dat had vast een goede reden. Maak dus tijd voor die partner, want met z’n tweeën is alles leuker. Happy Valentine!

Over Josje

Josje Smeets is oprichter van HelloBetty. Josje is psycholoog en helpt je in het vinden van je innerlijke Betty. Wat is je droom? Wat is je passie? Wat zou je doen als je geen rekening met anderen zou hoeven te houden? In haar blogs voor Wendyonline legt Josje een link tussen geluk en psychologie en beschrijft zij haar ervaringen. Heb je vragen voor Josje, dan kun je uiteraard contact met haar opnemen. Met een lekkere latte erbij, kan ze je veel beter uitleggen wat ze voor je kan betekenen.WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF