fbpx

Met deze 3 tips zeg jij vaarwel tegen oncomfortabele situaties

Stap voor stap comfortabel worden met oncomfortabele situaties kan een uitdagende, maar uiteindelijk bevrijdende reis zijn. In een wereld waar we vaak onaangename gevoelens proberen weg te stoppen, kan het simpelweg accepteren van ongemak een belangrijke stap zijn binnen persoonlijke ontwikkeling. Hier zijn drie waardevolle tips om je te helpen deze reis aan te gaan.

 

1. Acceptatie

Leer het gevoel te accepteren. Wij, mensen drukken vervelende gevoelens het liefst weg. Logisch, want wie wilt er nou langer dan nodig is met een vervelend gevoel lopen? Het wegdrukken zorgt er alleen wel voor dat je nooit met deze gevoelens leert omgaan. Het gevolg daarvan is dat dit gevoel elke keer weer terug zal komen, als een soort boemerang. Je voelt je vervelend, angstig of opgejaagd, drukt het weg en later komt het gevoel in zo’n zelfde situatie weer omhoog. Probeer voortaan om dat gevoel eens te accepteren. Gevoelens mogen er zijn, sterker nog het hoort bij het leven. Bij een angstig gevoel kan het helpen om naar binnen te keren. Denk na: wat voel je precies, wat is de oorzaak van dit gevoel en hoe ga ik dit aanpakken? Het kan helpen om naar de mensen om je heen uit te spreken dat je je angstig voelt. Zo geef je ‘het gevoel’ de ruimte om aanwezig te zijn en begrijpen de mensen om je heen jou vaak beter.

2. Communicatie

Ga in gesprek met mensen die mogelijk hetzelfde gevoel ervaren. Je bent in de meeste gevallen niet de enige die zich oncomfortabel voelt. Vraag aan de mensen naast je of zij zich ook ongemakkelijk voelen. Is het antwoord ja? Praat er samen over. Is het iemand die jullie oncomfortabel laat voelen of is het de omgeving? Door er een gesprek over te voeren kom je vaak tot een besef dat je niet de enige bent met dat gevoel, waardoor je er al iets beter mee om kunt gaan. Wees ook niet bang om degene die jou oncomfortabel laat voelen aan te spreken. Meestal beseffen zij helemaal niet dat ze jou zo laten voelen en zullen ze hun gedrag aanpassen.

3. Oefening

Zoek expres een oncomfortabele situatie op. Klinkt gek misschien, maar de enige manier om ergens beter in te worden, is door het veel te oefenen. Zodra je jezelf in een ongemakkelijke situatie plaatst, raak je bewust van de gevoelens die daarbij ontstaan. Door je bewustzijn van deze emoties kun je al vooruit denken over hoe je de volgende keer zou kunnen reageren. Zo zorg je ervoor dat de eerstvolgende oncomfortabele situatie je niet overvalt. Na een paar keer oefenen zal je steeds minder vaak dat vervelende gevoel ervaren. Niet omdat het er niet meer is, maar omdat je situaties nu minder snel als oncomfortabel ervaart.WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF