fbpx

Here comes the sun! Alles over de Zonnegroet

Janna Krooshoop gooide na een hectische carrière in de marketing en communicatie het roer om: ze voltooide een Hatha Yoga docentenopleiding en startte haar eigen bedrijf Wanderlust Yoga in Arnhem. Als yogadocent geeft ze nu wekelijks yogalessen en workshops en runt ze een webshop met duurzame, eco-friendly (yoga)producten. Vol enthousiasme en passie voor yoga, zal Janna je elke regelmatig informeren, inspireren én activeren op het gebied van yoga. Deze week licht ze een yogaserie uit: de Zonnegroet. Kom maar door met die energie én dat zonnetje!

De Zonnegroet is een serie van 12 yogahoudingen, die van oudsher beoefend wordt bij – hoe kan het ook anders – het opkomen van de zon. Met deze serie breng je een ode aan de zon, de voedingsbron van al het leven. De oorspronkelijke naam is Surya Namaskar, in het Sanskriet (de oude taal van India) betekent Surya letterlijk ‘zon’ en Namaskar(a) ‘groet’.

zonnegroet yoga

Je kunt de Zonnegroet op zichzelf staand uitvoeren, bijvoorbeeld als manier om energiek aan je dag te beginnen, maar het is ook een goede warming-up aan het begin van een meer uitgebreide yogasessie. De houdingen van de Zonnegroet volgen elkaar in principe allemaal vloeiend op, op het ritme van je ademhaling (vinyasa). Dus bij elke in- of uitademing hoort één beweging. Maar je kunt er ook voor kiezen om de Zonnegroet statisch uit te voeren, waarbij je alle afzonderlijke houdingen wat langer aanhoudt en doorademt terwijl je in de houding staat. Dit zorgt voor een ander effect en andere beleving van deze serie.

Voordelen van de Zonnegroet

 • De zonnegroet stimuleert de doorstroming van energie voor het lichaam en dat voel je! Na een aantal ‘rondes’ voel je je fit en energiek
 • Regelmatig beoefenen van de Zonnegroet zorgt voor meer flexibiliteit, je spreekt veel verschillende spieren en spiergroepen aan en houdt je ruggengraat soepel
 • Goed voor de spijsvertering door de houdingen waarbij je voorover buigt
 • Het zorgt voor ontspanning door inspanning, zowel voor lichaam als geest
 • Je organen worden gemasseerd en aan het werk gezet, dit heeft een gunstig effect op je immuunsysteem
 • De bloedsomloop wordt gestimuleerd
 • Je verbrandt er ook nog eens behoorlijk wat calorieën mee! Met 30 minuten Zonnegroet (wat wel behoorlijk lang is) zou je 417 calorieën verbranden, met een half uur basketballen is dit ‘slechts’ 265 en bij een half uur fietsen 331.

Hoe voer je de Zonnegroet uit?

Er zijn drie varianten van de Zonnegroet, waarvan Zonnegroet A de meest bekende is. Naast Zonnegroet A bestaat er ook nog een Zonnegroet B (intensiever met meer verschillende houdingen) en Zonnegroet C (verschilt maar iets van A, in C zit een lage ‘lunge’).

In onderstaand filmpje kun je zien hoe je Zonnegroet A dynamisch uitvoert . Maar let op! Hier zie je de uitvoering door een gevorderde yogi, laat je hier niet door afschrikken of ontmoedigen. Je kunt de Zonnegroet op verschillende manieren heel eenvoudig aanpassen aan jouw lichaam en capaciteiten op dat moment. Zo hoef je bijvoorbeeld niet naar achteren en weer terug naar voren te ‘springen’, maar kun je gewoon stappen of lopen en vanuit Chaturanga Dandasana kun je eerst omlaag komen richting de mat om daarna weer omhoog te komen naar Opwaarts kijkende hond of Cobra (knieën blijven op de mat).

Tips bij het uitvoeren

 • Als je voor het eerst begint met de Zonnegroet, loop dan niet te hard van stapel en start met het uitvoeren van 3 series achter elkaar. Later kun je dit verder uitbouwen naar 6 herhalingen, 12 of meer.
 • Probeer elke beweging synchroon te laten lopen met een in- of uitademing. Hierbij is het meestal zo dat je inademt bij een opwaartse beweging en uitademt met een neerwaartse beweging.
 • Blijf in de Neerwaarts kijkende Hond 5 (diepe) ademhalingen staan.
 • Zorg ervoor dat je de afzonderlijke houdingen goed beheerst, voordat je ze in een ‘flow’ uitvoert. In een yogales kan de docent je hier goede aanwijzingen geven.
 • Doe de Zonnegroet ook eens buiten, zodat je letterlijk de zonnestralen op je huid kunt voelen
 • Denk er na het uitvoeren van de Zonnegroet aan om ook even een momentje te nemen om te gaan liggen in Savasana (Lijkhouding).

Stel ook je vraag aan Janna!

Heb je vragen over yoga? Over een bepaalde yogahouding of soorten yoga? Of wil je bijvoorbeeld weten welke houdingen je uit kunt voeren als je een blessure hebt? Mail je vraag naar online@wendymultimedia.nl o.v.v. Yoga-vraag en wie weet wordt jouw vraag binnenkort door haar beantwoord!

Over Janna

Janna Krooshoop gooide na een hectische carrière in de marketing en communicatie het roer om: ze voltooide een Hatha Yoga docentenopleiding en startte haar eigen bedrijf Wanderlust Yoga in Arnhem. Als yogadocent geeft ze nu wekelijks yogalessen en workshops en runt ze een webshop met duurzame, eco-friendly (yoga)producten. Vol enthousiasme en passie voor yoga, zal Janna je regelmatig informeren, inspireren én activeren op het gebied van yoga. Je kunt Janna ook volgen op Instagram en Facebook.WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF