fbpx

Goede voornemens? Huisarts Tamara weet wat daarbij helpt!

In 2019 wacht er een new you op je die gelukkiger, energieker, slanker en vrolijker is. En daar hoef je echt niet stom streng voor te doen, weet huisarts Tamara. Wat dan wel? Dat vertelt Tamara deze week aan jou met 3 goede tips en begint in jouw kledingkast! 

Sylvia kijkt me indringend aan. Ze weet het zeker. Vanaf vandaag neemt ze nooit meer een koekje bij de thee. En gaat ze drie keer per week naar de sportschool terwijl ze de sportschool haat. Het hoort bij de jaarwisseling zoals oliebollen en vuurwerk, in januari zit mijn spreekkamer vol met dit soort Sylvia’s. Mensen die vastberaden zijn om het dit jaar allemaal anders te gaan doen, kansloos. De kunst is om je goede voornemens zo te kiezen, dat ze je op je sloffen volhoudt. Stukje bij beetje, simpel en lekker. Het is echt een misvatting dat je alleen gezonder kunt worden of af kunt vallen door af te zien. Daar is het leven veel te leuk voor!

1. Maak je leefstijl net zo classy als je kledingstijl

Een van de fijnste dingen aan het einde van het jaar: de sale! Ik begin altijd met ruimte maken in m’n kledingkast. Maar sommige dingen doe ik pas weg als de gaten erin vallen. Zoals m’n lievelingstrui, superzacht met een ronde hals. Hoe moe ik ook ben na een drukke dienst, die speciale kleur taupe maakt dat ik er toch fris uitzie. Ik weet precies welke kledingstijl het beste bij me past en koop tegenwoordig alleen nog maar nieuwe items als ze echt iets voor me doen. En zo zie ik leefstijl ook. Ik motiveer m’n patiënten om net zo goed voor hun leefstijl te zorgen als voor hun garderobe. Ook je leefstijl veranderen begint met keuzes maken. Kies wat je lekker en fijn vindt en wat goed bij je past. Hou je niet van de sportschool? Ga er dan gewoon niet heen. Als jij, net zoals ik, blij wordt van hard fietsen (met m’n haar in de wind langs het IJsselmeer crossen, een van de voordelen van wonen in Enkhuizen), maak dan vaker een ommetje. Lust je geen witlof? Nou en. Er zijn zoveel andere soorten groenten. Doe waar je blij van wordt, zo simpel is het echt.

 2. Verander IETS. Maakt niet zoveel uit wat.

Even terug naar Sylvia. Veel mensen nemen zich in januari voor om hun hele leefstijl op de schop nemen. Ze willen én gezonder eten én meer bewegen én beter slapen én vaker ontspannen. Als het je lukt om met alle vier tegelijk aan de slag te gaan; prima. Maar zo ambitieus hoeft het echt niet. Verander één gewoonte, en maak daarvoor een concreet plan. Ga twee keer per week voor 23 uur naar bed. Kies drie dagen waarop je vanaf nu altijd twee soorten groente eet, een keer bij je lunch en een keer bij je avondeten. Sta ‘s ochtends altijd tien minuten eerder op, zodat je de dag zonder haast start. Komend jaar geef ik je in deze blogs nog veel meer super makkelijke leefstijltips. Voor nu is het vooral handig om te weten dat dit soort kleine dingen echt grote gevolgen kunnen hebben. Waar je ook mee begint, het wordt makkelijker om de volgende stap te zetten. Stel dat je vaker ook tijdens de lunch lekker veel groente gaat eten. Daar krijg je meer energie van, waardoor je meer gaat bewegen, waardoor je beter gaat slapen, etc. Eigenlijk werkt zo’n kleine verandering net als een nieuw accessoire, waardoor je hele outfit opfleurt…

https://www.instagram.com/p/BrpVI1knon-/

3. Is het mislukt? Negeren en door.

Gooi jij al je broeken weg als je één keer een complete miskoop hebt gedaan? Nee natuurlijk. Toch is dat precies wat veel mensen doen als ze zich niet aan hun goede voornemen hebben gehouden en tijdens het Netflixen toch teveel hebben gesnaaid. Dan denken ze dat de dag mislukt is en ze nu net zo goed ook die tweede zak chips kunnen leeg eten. Trap niet in deze klassieke denkfout. Deed je iets wat je eigenlijk niet had willen doen? Haal je schouders op en ga gewoon door waar je gebleven was. Waarom zou je alle goede dingen die je al wel hebt gedaan, overboord gooien en daarmee teniet doen? Wie met haar leefstijl aan de slag gaat, zit op een plateau. The only way is up!

O ja, tot slot. Ik noemde al dat het niet zoveel uitmaakt waar je mee begint, als je maar begint. Realiseer je dat ‘beginnen’ een week of zes duurt. Uit onderzoek naar hoe we veranderen weet ik dat onze hersenen zes weken nodig hebben om een nieuwe gewoonte te omarmen. Heb dus een beetje geduld met jezelf!

 

Wil je Tamara volgen op social media? Dat kan via Instagram en Facebook!



WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF