fbpx

Fien over de kracht van verhalen delen: ‘Bijzonder dat ik met mijn bereik aandacht kon vragen voor Hartekindjes’

Als kind was Fien Vermeulen al dol op het kringgesprek op school en nog steeds deelt ze graag verhalen. Want verhalen verbinden, dagen onszelf uit en helpen ons om ons te ontwikkelen. Wat de kracht is van het delen van verhalen realiseerde ze zich des te sterker toen ze iets postte over haar neefje Rijk, die een Hartekindje is.

Afgelopen week vertelde ik in mijn Instagram Stories over mijn neefje Rijk. Hij is 5 januari geboren, een prachtig mannetje. Helaas wisten we al vanaf de 20 weken echo van mijn zus, dat Rijk geboren zou worden met een hartafwijking. Hoe erg het was moest nog blijken als hij er zou zijn – en het was erg. Naast een gat tussen zijn hartkamers, waren zijn hart- en longslagader omgedraaid. Toen ‘ie nog maar een paar dagen oud was, moest het gerepareerd worden omdat hij anders zou overlijden. Twaalf zenuwslopende uren en een openhartoperatie verder, bleek het niet te zijn gelukt op de manier die zou moeten. Er was wat gereconstrueerd, maar hij kreeg al snel meer problemen. Een adervernauwing, een longontsteking, hij kwam maar niet uit zijn coma en ademen lukte hem zelf niet. Inmiddels zijn we drie operaties verder, en hoewel het nog niet opgelost is, wordt hij wel wat sterker. Rijk is in een moeilijk leven gestapt, maar we houden goede hoop voor zijn toekomst. Er worden veel kindjes geboren met een hartafwijking in ons land – daarom is onderzoek erg belangrijk. Mijn zus en haar man leren in het WKZ gelukkig andere ouders van Hartekindjes kennen. Zo kwamen ze ook in aanraking met die stichting. Toen een van de moeders vroeg of mijn zus wilde helpen met de digitale collecte, omdat ze vanwege corona de straat niet op kunnen, schakelde ze mijn hulp in. Vandaar dat ik afgelopen week de oproep deelde om te doneren aan Stichting Hartekind, in de week van de Hartekindjes.

Hartekindjes

Naar aanleiding van dat verhaal, kreeg ik prachtige berichten. Van mensen die mee wilden helpen, van ouders met een Hartekindje die hun verhaal deelden, van Hartekindjes die inmiddels volwassenen zijn geworden en van broers en zussen van Hartekindjes, die sterrenkinderen zijn geworden. En ook dit berichtje, van ene Sjoerd:

Hi Fien,

Ik heb een vraag. Gisteren heb je een inzamelingsactie gedeeld en daar volgt natuurlijk veel actie op vanuit je volgers. Hoe voel je je dan vandaag als je ziet wat jij met jouw bereik kunt bewerkstelligen? Ik ben gewoon nieuwsgierig hiernaar. Ik werk zelf in de sales voor een commerciële organisatie maar krijg steeds vaker het gevoel dat ik niet echt wat bijdraag aan de wereld en daar wil ik verandering in brengen alleen is het lastig om te bepalen hoe en waar te beginnen. Ik ben benieuwd hoe jij daar tegenaan kijkt.

Ik vond het zo krachtig. Het herinnerde me aan waarom ik zo graag verhalen deel. Waarom ik al mijn hele leven schrijf, voorlees, dol was op de kringgesprekken op school, een boek schreef en bij de radio ben gaan werken. Aan waarom ik zelf zo graag lees, tv-programma’s kijk, documentaires verslind, luister en het nieuws volg. Waarom ik fototentoonstellingen zo wonderlijk vind en gefascineerd kan raken door onbekenden die je ergens tegenkomt en mee in gesprek raak. Verhalen.

Verhalen delen

Verhalen verbinden, dagen jezelf en anderen uit om te ontwikkelen. Om verder te kijken, anderen en andere culturen te leren kennen. Ze kunnen je meeslepen in een andere wereld, verrassen, aanzetten tot een actie, een rollercoaster van emoties laten ervaren, dingen leren. Verhalen vormen het leven.

Sjoerd’s bericht raakte me. Omdat ik me besefte dat ik een bereik heb waarmee ik inderdaad verhalen breder kan delen. Het voelt als een verantwoordelijkheid om dat ook te doen. Een roeping, zou je het kunnen noemen. Een prachtige taak, omdat ik me door Sjoerd’s bericht ook realiseerde hoe dankbaar het me maakt als mens, om dat te kunnen doen. Hoe blij mijn zus, haar man en hun lotgenotengroepje waren, met alle extra donaties die binnenkwamen. Maar vooral hoe blij ze waren met alle reacties van andere ouders in hetzelfde schuitje. Ze voelden zich gehoord, gesteund. Alsof ze even uit die geïsoleerde bubbels van de Intensive Care waren gekropen. Alsof hun kindjes, die de buitenkant van het ziekenhuis nog niet gezien hebben, daar wel zijn. In de verhalen die over ze gedeeld worden.

Aan de andere kant werd ik er ook verdrietig van. Er zijn zoveel verhalen die je niet hoort, of mensen die verhalen willen delen zoals Sjoerd, die daar de kansen nog niet voor hebben. Zoveel mensen die willen luisteren en die het verdienen om naar geluisterd te worden. Daarom vandaag dit verhaal. Ik hoop zo, dat iedereen blijft delen. Zeker in deze coronale tijden, waarin we terug moeten vallen op de basis van het leven, zijn verhalen zo belangrijk. Contact maken, met jezelf en anderen. Het mooie is, dat iedereen het kan: vertellen. Of dat nou in woorden is, een aanraking of een blik. Want wat zouden we zijn, zonder verhalen?

Over Fien

Qmusic radiopresentatrice Fien Vermeulen overleefde lymfklierkanker en wil mensen nu inspireren op het gebied van gezondheid, geluk en survivallen. Elke twee weken schrijft ze een blog voor wendyonline.nl. Eind vorig jaar verscheen het boek van Fien: Het Regent Zonnestralen. Kijk voor meer informatie op de site.

Lees ook deze columns van Fien:

Fien schrijft een ode aan haar vriendin Erna die aan kanker overleed

Fien over het ondersteunen van haar moeder met kanker

Fien over het alleen kopen van een huis

Fien over het volgen van je dromen: ‘Het is keihard werken’

En volg haar inspirerende Instagramaccount:WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF