fbpx

Dokter Juriaan: dit is waarom hoofd en lijf niet van elkaar te scheiden zijn

Veel lichamelijke en mentale klachten als hoofdpijn, vermoeidheid, slaapproblemen of buikpijn zijn vaak een symptoom van iets heel anders. Van iets wat er niet werkt in jouw leven. Medicijnen kunnen in sommige gevallen goed helpen, maar het is altijd waardevol om naar de mogelijke onderliggende oorzaak te kijken. Wat heb je te veranderen in jouw leven, waar heb je bij te sturen? Voor een betere behandeling heb je een andere visie nodig. In het boek ‘Van klacht naar kans‘ van dokter Juriaan Galavazi vind je deze. Onlangs kwam de nieuwe editie uit, daarom delen wij deze voorpublicatie. 

Veel dokters vinden het uiterst lastig om niet te handelen. Om niet iets te dóén. En dat geldt niet alleen voor de dokter, maar ook voor de patiënt. Ook de patiënt wil graag, letterlijk, iets in handen hebben om zo snel mogelijk van de klacht verlost te zijn. Een recept of een verwijzing voor aanvullend onderzoek of voor de specialist. De vraag is of dit nu werkelijk de beste stap is naar genezing.

Allereerst is het hoofd niet van het lijf te scheiden. We kunnen het hoofd en het lichaam los van elkaar beschrijven, maar we kunnen het niet apart van elkaar zien. Het één beïnvloedt hoe dan ook het ander en andersom. Is het je wel eens gebeurd dat je bij de dokter kwam in verband met pijn in je knie en dat de dokter aan je vroeg: ‘Goh, maar hoe gaat het nu eigenlijk met je? Hoe gaat het op je werk? Hoe gaat het thuis? Met je vrouw, met je kinderen… En, hoe ben je eigenlijk opgegroeid?’ Misschien klinkt het je wat overdreven in de oren. En misschien heb je een dokter getroffen die dit wel doet. Dan is mijn volgende vraag: wat doet deze dokter daar dan mee? Hoort die het aan om zich vervolgens alsnog op je knie te richten, om je zo snel mogelijk van de pijn af te helpen? Of is hij in staat om je naar huis te sturen met een aantal vragen, zonder direct te handelen?

De mens is ook niet te scheiden van zijn of haar omgeving. We worden hoe dan ook beïnvloed door wat er om ons heen gebeurt. Een voorbeeld is het jongetje Thijn. Zijn ouders zijn nieuw in de praktijk en komen kennismaken. Het gesprek gaat op een gegeven moment over hun driejarige zoon. Hij wil niet goed meer groeien. Ze zijn via de vorige huisarts al meerdere malen bij de kinderarts geweest, maar die heeft niets kunnen vinden. Iedere keer voelen ze zich weggestuurd met de boodschap dat ze ‘niet zo moeten zeuren’. Nu staan de artsen op het punt om bij hem een colonoscopie te doen (met een slang en camera via de anus de dikke darm bekijken). Ik ben nieuwsgierig en vraag of het voor hun oké is om er via verschillende invalshoeken naar te kijken. Zo gaat het gesprek via voeding naar meer bewustwording. Het blijkt bijna een jaar geleden begonnen te zijn. Op mijn vraag hoe het rond en voor die tijd ging komt het verhaal: het zusje van Thijn werd geboren. Niet veel later verloor vader zijn baan, werd ernstig ziek en uiteindelijk opgenomen met een longontsteking. Een paar weken later zijn ze verhuisd en is moeder aan een nieuwe baan begonnen. Daar waar het voor een volwassen persoon al een hectische periode kan zijn, had Thijn op driejarige leeftijd al helemaal niet de capaciteiten om zichzelf hiermee op een goede manier te begeleiden. De stress en alle energie was nodig om überhaupt te kunnen overleven. Het lichaam was helemaal niet meer bezig met groeien.

Thijn is na dit gesprek verwezen naar een kindertherapeute die samen met hem aandacht heeft gegeven aan wat al deze gebeurtenissen met hem hebben gedaan. Ze heeft hem de begeleiding gegeven waardoor hij uit de overlevingsstand kon gaan en weer meer rust en vertrouwen kon vinden. Zonder verdere ingrijpende onderzoeken en medicijnen heeft hij zijn groeicurve ‘gewoon’ weer opgepakt. Dit voorbeeld geeft aan dat de omgeving waarin iemand verkeert van enorme invloed kan zijn.

Stress en spanning zijn niet alleen iets van het hoofd, ze zijn iets van heel het lichaam. Kortdurende stress is heel efficiënt. Je hartslag gaat omhoog, je bloeddruk, ademhaling en je spierspanning nemen toe. Klaar om te vechten of te vluchten. Een zeer nuttig mechanisme om te kunnen overleven. Maar langdurige stress geeft hoe dan ook klachten. Langdurige stress kan leiden tot hartkloppingen, ritmestoornissen, verhoogde bloeddruk, hyperventilatie, spier- en gewrichtsklachten en ook je immuunsysteem gaat minder goed functioneren. Je belangrijkste cellen die betrokken zijn bij je afweer worden minder actief wanneer er sprake is van stressvolle omstandigheden. Je wordt vatbaarder voor huidproblemen als eczeem en luchtwegproblemen als astma. Maar ook vatbaarder voor chronische darminfecties, schildklieraandoeningen, chronische vermoeidheid, gewrichtsontstekingen als reuma, en andere processen die zich tegen het lichaam zelf keren zoals suikerziekte. Ik pretendeer hier niet dat het jezelf ontdoen van stress in jouw leven maakt dat je niet meer ziek wordt of dat je alle aandoeningen zou kunnen genezen. Er zijn naast stress meerdere oorzaken aan te wijzen voor ziekte: leefomstandigheden, voeding, tekort aan bewegen, aangeboren afwijkingen. Wel is langdurige stress een hele belangrijke oorzaak van veel klachten. Het is bovendien een oorzaak waar je zelf invloed op kunt uitoefenen. We laten onze beslissingen vaak bepalen door angst om iets te verliezen in plaats van door een verlangen naar wat daadwerkelijk goed voor ons is. Je zult mij nooit horen zeggen dat dat makkelijk is. Het kan uiterst lastig, spannend en ingewikkeld zijn. Je doet daar dus niets ‘fout’, je bent niet schuldig aan je ziekte. Ik wil je alleen laten zien dat je een keuze hebt. En dus invloed. En niet een beetje, maar echt voor de volle 100 procent. En dát gaat iets met je doen. In positieve zin.

dokter Juriaan

De nieuwe editie van ‘Van klacht naar kans’ is uitgegeven door Kosmos Uitgevers en voor 24,99 te koop via deze link.

Foto: Marius Hille Ris Lambers


WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF