Wanneer jij of je partner behoefte heeft aan extra invulling buiten jullie relatie is er sprake van een open relatie, zegt relatie- en Wendy-expert Ruud de Goeij. In zijn blog beschrijft hij hoe je een goede basis creëert voordat je hiermee kan experimenteren.
We zijn allemaal zoekende naar verbinding, onszelf, de ander, geluk of misschien wel innerlijke rust. Waar en hoe we dat zoeken maakt het verschil of het vluchtig of duurzaam is - destructief of opbouwend.
De Relatieballon
Disclaimer
Onze coaches krijgen regelmatig vragen over open relaties. Het past dan ook wel om er hier iets over te schrijven. Maar we starten met een disclaimer want we kunnen en willen in de drie blogs hierover niet compleet zijn. Dat is onmogelijk. Open relaties kennen vele vormen en het is een heel persoonlijk verhaal hoe jullie hierin zitten en of het voor jullie werkt. We hebben er ook geen oordeel over. Echter, binnen het kernteam van De Relatieballon hebben we evenwel besloten geen begeleiding te doen voor koppels met een open relatie. Simpelweg omdat we vanwege de complexiteit geen garantie kunnen geven op het eindresultaat. Iets wat we wel doen bij een “normale” coaching. De garantie is namelijk dat een koppel zelfstandig de weg uit hun crisis weet te vinden door de relatievaardigheden te trainen die zij missen waardoor ze vanzelf een diepere band gaan ervaren dan ze van tevoren hebben gevoeld. Wat we leren is zo krachtig dat we die garantie op het eindresultaat met plezier geven. Dat we dat niet doen in geval van een open relaties heeft vooral te maken dat niet alle focus volledig op de relatie tussen twee mensen ligt. Of in Relatieballon termen……er wordt Relatie-energie verdeeld over verschillende mensen.
Vele vormen
Omdat er vele vormen zijn, is er geen eenduidige beschrijving te vinden. Soms wordt een indeling gegeven in swingers, monogamish, polyamorie en open relaties. Deze vier spreken voor de meeste mensen wel op de een of andere manier tot de verbeelding. Het zijn alle vier hele verschillende vormen en elke vorm kent ook weer verschillende indelingen. Hiernaast zie je de diverse vormen en hoe ze samenhangen. (Bron: plukdeliefde.nl)
Vanuit de zeven Relatiebehoeftes is er echter wel een algemene beschrijving te geven. Dat is namelijk de volgende:
“Zo gauw jij of je partner een extra invulling van een of meerdere van de zeven Relatiebehoeftes zoekt buiten de relatie is er sprake van een geopende relatie.”
De basisgedachte hier is dat voor een of beiden de relatie onvoldoende invulling geeft van de Relatiebehoeftes.Voorwaarde is wel dat jullie daar beiden akkoord en okay mee zijn (dat zijn twee hele verschillende dingen). Anders is er sprake van een disbalans die op den duur wrijving geeft of leidt tot vreemdgaan als het stiekem is. Dit heeft hoe dan ook een negatieve invloed op hoe de invulling door één van de partners op drie fundamentele Relatiebehoeftes wordt ervaren: de behoefte aan veiligheid en support, de behoefte aan acceptatie en de behoefte aan aandacht. Als daar ook nog seks bij komt kijken dan wordt het voor de meeste partners next level gevoeliger.
Seks maakt het allemaal intenser en dus gevoeliger en complexer
In mijn blogs over seksualiteit heb ik aangegeven dat seks een krachtig manier is om alle (!) zeven Relatiebehoeftes - op het moment dat het gebeurt – volledig te vullen. Mannen kunnen seks makkelijk los ervaren van verbondenheid. Anders gezegd, seks als een heerlijk moment ervaren zonder dat dit extra verbondenheid brengt. Voor de meeste vrouwen ligt dit echt anders. Natuurlijk kunnen vrouwen puur het genot ervaren van een lekkere vrijpartij. Maar echt genieten doen ze pas als ze ook verbondheid voelen wanneer ze seks hebben en die verbondenheid zal snel ontstaan als vaker met dezelfde partner seks wordt bedreven. Natuurlijk geldt dit op termijn ook voor mannen, maar die weg is meestal veel langer. Vaker elkaar zien is voor beiden een bepaald risico – maar voor vrouwen zeker.
Daar komt nog iets anders bij. De onzekerheid die mannen en vrouwen kunnen voelen als hun partner ergens anders seksueel bevredigd wordt kan stevig ingrijpen in de relatie. Een aspect dat niet moet worden onderschat.
Wanneer gaat het zeker niet werken
Er zijn een aantal situaties te noemen waarin het experiment gegarandeerd tot (verdere) problemen gaat leiden in de relatie. Allereerst is dat wanneer je iets compenseert in je relatie wat gewoon te herstellen is. Intimiteit en seksualiteit is te herstellen ook al lijkt het uitgeblust tussen jullie. Je moet er wel beiden aan willen werken. Een andere variant is wanneer het stiekem gebeurd. Het komt altijd uit en de grootste pijn voor de bedrogen partner zit steevast in het liegen en het stiekeme. Een derde situatie die ik wil benoemen is wanneer het akkoord maar niet okay is. In dat geval groeit het langzaam van vervelend gevoel naar irritatie naar frustratie naar afkeer naar afstompen. Om dat te voorkomen is het belangrijk spelregels te hebben die de ander moeten beschermen of respecteren. Anders gezegd, het belangrijkste in de wereld maken. Ik kome daarop terug in mijn volgende blog.
Ga eerst de invulling van de zeven Relatiebehoeftes verhogen
Voordat je dit avontuur met elkaar aangaat is het nodig te werken aan een stevig fundament en verbinding. Check bij elkaar hoe je voor elkaar de zeven Relatiebehoeftes aan het invullen bent en weet dat je de invulling daarvan simpelweg op een hoger niveau kunt brengen. Sterkere band, sterker fundament en wellicht dat je verbaast erachter komt dat die drang om het buiten je relatie te zoeken een stuk minder is geworden. Of misschien zelfs wel helemaal weg is. Hoe je dat doet vind je terug in allerlei blogs die ik daarover geschreven hebt. Gelukkig vind je ze hier allemaal verzameld.
Volgende Blog
In mijn volgende blog ga ik in op de spelregels die belangrijk zijn mochten jullie toch willen experimenteren. Daarin ga je zien dat dit je partner op de eerste plek zet. De blog erna vertel ik over mijn persoonlijke ervaringen hierin.
Geniet van elkaar!
Ruud
Over Ruud de Goeij
Ruud de Goeij ontwikkelde als relatiecoach een model van basisbehoeftes in een relatie waarmee stellen meer uit hun relatie kunnen halen en is schrijver van het boek De Relatieballon. Lees hier meer over derelatieballon.nl
Hier lees je meer artikelen van Ruud.
Het boek van Ruud is ook te koop in onze webshop.