fbpx

Dit is waarom muziek een helende werking heeft op hoogsensitieve personen

HSP/burn-out en WENDY expert Ilonka van Galen signaleert dat veel hoogsensitieve personen baat hebben bij de helende werking van muziek. Iedereen heeft een favoriete muzieksoort of artiest om naar te luisteren. Zodra deze muziek wordt beluisterd, krijg je een ontspannen gevoel en brengt het emoties naar boven. Voor hoogsensitieve personen kan het beluisteren van muziek of bepaalde tonen een helende werking hebben. Wanneer het gevoelig zenuwstelsel overbelast is, kunnen rustgevende geluiden het lichaam en geest terug in balans krijgen.

Hoogsensitieve personen ervaren alles veel intenser dan normaal, ook in het geval van muziek. Dankzij een gevoelig zenuwstelsel worden externe geluiden dieper verwerkt. Uit onderzoek is gebleken dat muziek een positieve uitwerking heeft op het lichaam en geest. Hoogsensitieve personen kunnen snel geëmotioneerd raken van bijvoorbeeld klassieke muziek. Muziek is emotie en het geeft emotie. Zowel bij het beluisteren als het zelf creëren zal muziek de nodige ontspanning geven.

Trillingen

Alles om ons heen bestaat uit bewegingen, ook wel trillingen genoemd. Elke frequentie dringt het lichaam binnen en geeft een bepaalde emotie. Een te hoge frequentie kan het zenuwstelsel van hoogsensitieve personen overprikkelen. Doorgaans wordt er gekozen voor een ontspannen muzieksoort. Muziek stimuleert de beide hersenhelften en het maakt nieuwe verbindingen ertussen. Bij het beluisteren van muziek daalt het cortisolgehalte, stresshormoon, in het lichaam en dit geeft je rust en ontspanning. De hartslag wordt lager en er ontstaat een ontspannen gevoel. Muziek verbeterd de creativiteit, het geheugen, de verbeelding en het concentratievermogen. Vaak is muziek de enige externe prikkel dat het zenuwstelsel van een hoogsensitief persoon niet laat overprikkelen.

Muziektherapie

Bij de behandeling van psychische klachten kan er gekozen worden voor muziektherapie. Muziektherapie is een vorm van preverbale psychotherapie. Met behulp van muziek(instrumenten) wordt de therapie gevormd. Hoogsensitieve personen zitten vaak meer in het hoofd dan in het lichaam. Hierdoor worden er piekergedachten gecreëerd en des te langer deze in het hoofd aanwezig zijn, des te negatiever de gedachten worden. Hoogsensitieve personen hebben ook vaak last van angsten. Doordat er interne en externe prikkels ongefilterd het lichaam binnendringen, waardoor er al snel een overprikkeling ontstaat, kunnen de prikkels overweldigend zijn met angsten als gevolg. Muziektherapie heeft een uitwerking op onder andere het emotioneel, sociaal en lichamelijk gebied. Het doel van muziektherapie is om veranderingen, acceptatie en stabilisatie te bewerkstelligen. Vooral voor mensen die niet makkelijk hun emoties kunnen uiten door middel van taal, is muziektherapie de uitgelezen therapeutische vorm van bevrijding van fysieke en mentale klachten.

Chakra healing

In het westen wordt er voornamelijk gesproken van zeven belangrijke chakra’s. Chakra’s zijn energielichamen van de mens die elk in verbintenis staat met een eigen levenskracht. Ieder chakra heeft een invloed op het welzijn en de gezondheid van het menselijk lichaam. De zeven chakra’s in het lichaam zijn van onder naar boven: stuitchakra, sacraal chakra, de zonnevlecht, hartchakra, keelchakra, het 3e oog en de kruinchakra. Vooral de stuit- en sacraal chakra zijn van belang bij het aarden van hoogsensitieve personen. Wanneer deze chakra’s blokkades vertonen, kan aarden een behoorlijk probleem worden. Vrij vertaald kun je chakra’s vergelijken met een rivier dat door het lichaam heen stroomt. Elk chakra is een meer. Wanneer er door een blokkade het water in de rivier niet vrijuit kan gaan stromen, bereikt het water het volgende meer niet. Chakra blokkades kun je verhelpen door middel van onder andere muziek en meditatie. Elk chakra kan behandeld worden met een andere frequentie. Bij de stuitchakra wordt er 396 Hz gebruikt, sacraal chakra 417 Hz, de zonnevlecht 528 Hz, hartchakra 639 Hz, keelchakra 741 Hz, het 3e oog 852 Hz en bij het kruinchakra wordt er 963 Hz gebruikt. Des te hoger je in het lichaam komt, des te hoger de frequentie zal zijn. Elke frequentie zorgt voor een ander hormoon en er kan ook een combinatie ontstaan. Lage tonen zorgen ervoor dat je je rustig voelt en hoge tonen zorgen voor oplettendheid en een actief brein.

Helende soorten muziek

1. Klassieke muziek

Hoogsensitieve personen kunnen meer emoties voelen bij het luisteren naar of creëren van klassieke muziek doordat de lage, ontspannende klanken rustgevend zijn voor het gevoelig zenuwstelsel. Klassieke muziek haalt de scherpe randjes weg wanneer er pijn wordt ervaren en het verscherpt de concentratie. Volgens onderzoek kunnen aandachtstoornissen verminderd worden en klassieke muziek helpt spanningen en agressie tegen te gaan. Wat veel mensen niet weten is dat het beluisteren van klassieke muziek het slapende geheugen van Alzheimerpatiënten kan doen ontwaken. Mensen die een beroerte hebben ervaren kunnen door middel van klassieke muziek het verstoorde spraakvermogen verbeteren en de motoriek positief beïnvloeden door piano te leren spelen.

2. Meditatie muziek

Meditatie is een zeer effectieve manier voor hoogsensitieve personen wanneer er problemen worden ondervonden bij het aarden en bij het gevoel hebben van spanningen en onrust. Meditatie zorgt ervoor dat angsten en depressies worden verminderd doordat er tijdens een meditatie verhoogde alfagolven in de hersenen worden geproduceerd. Muziek heeft een ontspannende werking op het lichaam doordat de lage frequenties die worden gevoeld, het zenuwstelsel kalmeert. Meditatie laat je meer in het hier en nu zijn. Meditaties kunnen in stilte worden uitgevoerd, begeleidt met een stem en muziek of alleen muzikaal. Des te meer er gemediteerd wordt, des te rustiger zal het zenuwstelsel worden en raakt een hoogsensitief persoon minder snel overprikkeld door de interne en externe prikkels die dagelijks worden ervaren.

3. Musiceren

Tijdens het zelf maken van muziek zijn alle (negatieve) gedachten uitgeschakeld en ben je alleen nog geconcentreerd op de klanken die het muziekinstrument maakt. De intensiteit van het maken van muziek en de concentratie die hierbij ontstaat heeft bijna hetzelfde effect als meditatie. Als hoogsensitief persoon voel je jezelf bevrijdt van de dagelijkse beslommeringen en je kunt jezelf opladen. Je bent zelf verantwoordelijk voor de klanken die je produceert. Aangezien het muziekinstrument dicht bij het lichaam staat of zelfs tegen het lichaam aan, voel je direct de helende werking van muziek. Het maakt niet uit welk instrument er bespeelt wordt, alles heeft een positief effect!

Over Ilonka van Galen

Dit artikel is geschreven door Ilonka van Galen, een trotse Hsp die tot driemaal aan toe een burn-out heeft ervaren. Inmiddels is zij een expert op het gebied van Hoogsensitiviteit en burn-out, staat positief in het leven en houdt zich bezig met het creëren van een gezonde leefstijl. Ilonka heeft een grote passie voor schrijven en wilt met alle kennis die zij de afgelopen tien jaar heeft opgedaan andere mensen informeren, motiveren en inspireren. Op haar instagram pagina, Made by HSP, schrijft zij dagelijks blogs over verschillende onderwerpen. ‘Samen staan wij sterk’ is Ilonka haar levensmotto!



WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF