fbpx

6 effecten van muziek op het brein die jij nog niet wist!

Wist je dat muziek en gezondheid eigenlijk hand in hand met elkaar gaan? Muziek draagt bij aan je mentale gesteldheid en heeft wel degelijk een positief effect op hoe je je voelt. Wij praten je bij over de helende werking van muziek en lichten 6 effecten toe.

Elke keer dat we naar muziek luisteren, vinden er allerlei bijzondere neurologische processen plaats in het brein. Wereldwijd onderzoek toont verschillende positieve effecten aan die muziek op het brein heeft, van een verhoogd creatief vermogen en besluitvaardigheid tot beter inzicht en positieve gevoelens. Bovendien kunnen verschillende soorten muziek ons op verschillende manieren raken.

1. Positief

Onderzoek van de faculteit Psychologie van de University of London heeft aangetoond dat we door vrolijke muziek te luisteren de gezichtsuitdrukking van andere mensen positiever ervaren. Ook als zij een neutrale gezichtsuitdrukking hebben.

2. Creatief

Kalme klanken verhoogt volgens de Universiteit van Chicago de abstracte processen in de hersenen die verantwoordelijk zijn voor creativiteit.

3. Concentratie

Nieuwe muziek zorgt voor veiliger rijgedrag. We schijnen roekelozer te rijden als we onze favoriete muziek op hebben staan. Nieuwe muziek die we niet eerder hebben gehoord zorgt ervoor dat ons concentratievermogen beter is, volgens dit onderzoek van de Ben Gurion Universiteit.

4. Taalgevoel en motoriek

Het leren bespelen van een instrument is bevorderlijk voor de motoriek en cognitieve functies. Kinderen die al jong een instrument leren bespelen, blijken later een beter ontwikkeld taalgevoel en een beter ontwikkelde motoriek te hebben, aldus een studie van de Universiteit van St Andrews.

5. Therapeutisch

Klassieke muziek werkt therapeutisch. Een studie naar beroertepatiënten, gepubliceerd in The American Journal of Occupational Therapy, heeft aangetoond dat het vermogen van de hersenen om beelden te verwerken, verbeterde bij de personen die klassieke muziek luisterden.

6. Effectief sporten

Muziek draagt bij aan een effectieve work-out, zegt een onderzoek van de US National Library of Medicine. Synchroon meebewegen met de beat of het ritme houdt de zuurstofconsumptie tijdens het sporten beter in balans waardoor men effectiever traint.

Dit doet muziek met je brein!


WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF