Lale Gül

Columniste Lale Gül over het vieren van levenskracht: 'Gezond oud worden is een godsgeschenk'

Lale Gül zou een verjaardagscultuur onder vrouwen willen creëren waarin we niet betreuren dat we weer een jaartje ouder zijn, maar vieren dat we een jaartje wijzer zijn. Onze levenskracht vieren, in plaats van de aftakeling benoemen.

‘Geluk is geen kathedraal, misschien een klein kapelletje.
Geen kermis luid en kolossaal, misschien een carrouselletje.
Geluk is geen zomer van smetteloos blauw, maar nu en dan een zonnetje.
Geluk dat is geen zeppelin, ’t is hooguit een ballonnetje.’

Dit is mijn favoriete gedicht van Toon Hermans. Elke keer als ik het lees, doet het me realiseren dat ik geluk en voldoening in de kleine dingen moet zoeken. Dat donker nodig is om de waarde van licht te kennen. Dat een verstopte neus me doet beseffen hoe fijn het is als je normaal kunt ademen ’s nachts en je eten kunt proeven. Dat het een reden heeft waarom we niet eeuwig leven; omdat dat de beperkte tijd, en alles wat we ermee doen, juist zo zeldzaam en kostbaar maakt.

Godsgeschenk

Vorige week werd mijn beste vriendin 38. Nadat ik haar voorstelde het samen te vieren en met een gebakje langs te komen, en ze antwoordde dat ze het niet vierde dit jaar, bekende ze dat ze ontzettend veel moeite had met ouder worden. ‘Ik ga nu richting de 40. Laat ik de botox maar alvast inslaan, het aftakelen is begonnen,’ grapte ze op de app. Maar het was wel duidelijk dat het pijn deed en onzekerheid met zich meebracht.

‘40 is het nieuwe 30, lieverd. Bovendien gaat het erom hoe je je achter je ogen voelt, niet om je leeftijd op je paspoort. Jij hebt een jongere geest dan ik, terwijl ik 25 ben!’ zei ik. En dat meende ik ook; zij is bijvoorbeeld nog regelmatig op de dansvloer te vinden in een glitterjurk, een echte party-animal, terwijl ik het heerlijk vind om alleen te zijn en met m’n oordoppen in een boek te lezen ’s avonds. Met m’n gemberthee op tafel en m’n pyjama aan. ‘Dat is nog waar ook, jij bent nu al bejaard,’ zei ze lachend. Maar eigenlijk was dat niet hetgeen wat ik wilde zeggen.

Ik wilde zeggen dat ik het enorm koester dat zij bestaat, dat ze ooit geboren is, dat ik daarom haar verjaring met haar wil vieren. Dat ze zo’n mooi mens van zichzelf heeft weten te maken, dat ze gezond is en dat ze m’n vriendin is. Dat ze ondanks haar drukke leven met haar kind nog altijd tijd maakt om met me te bellen en af te spreken. Dat we, ook als we elkaar maanden niet zien, nog altijd even hard kunnen lachen met een wijntje op tafel en er niets veranderd lijkt te zijn sinds de vorige keer. Dat de omstandigheden elke keer veranderen, maar de constante factor onze vriendschap is. Dat ze een enorme powervrouw is die alle ballen hoog probeert te houden. En ondanks dat er soms eentje valt, ze altijd alles weer oppakt. En dat haar leeftijd niets afdoet aan die waarheid. Dat gezond ouder worden een godsgeschenk is, ook al betwijfel ik het bestaan van die god.

Verjaardagscultuur

Ik zou een verjaardagscultuur onder vrouwen willen creëren waarin we niet betreuren dat we weer een jaartje ouder zijn, maar vieren dat we een jaartje wijzer zijn. Dat we bestaan, dat we geboren zijn, dat we het overleefd hebben tot nu toe, dat we er wat van gemaakt hebben met z’n allen en liefde kunnen geven en nemen. In feite alles waar het leven om draait.

Dat we onze levenskracht vieren, in plaats van de aftakeling benoemen.

Over Lale

Lale Gül schrijft in elke WENDY en elke maand op wendyonline.nl een column over haar leven. Ze schreef de autobiografische bestseller Ik ga leven over haar strenggelovige islamitische opvoeding en het afstand nemen daarvan, waardoor ze brak met haar familie.

WENDY Voorjaarsspecial over de kracht van manifesteren

De nieuwe voorjaarsspecial van WENDY ligt nu in de winkel. In de special lees je veel verhalen over het manifesteren van je eigen leven en het vinden van je levenskracht. In een vierluik vertellen Maxime Meiland, Kim Kötter, Halina Reijn en de zussen Anne en Esther Vedder over hun weg naar geluk en succes. Ook waren we thuis bij Frans en Mariska Bauer in Fijnaart, voor wie het heftige tijden zijn na het herseninfarct van Mariska. Hoe ze daarmee omgaan en waar ze hun levenskracht vandaan halen vertellen ze in een uitgebreid en openhartig interview. Ook maakten we een binnenkijker in het boshuis van Charlotte Labee, geven we veel tips die kunnen helpen om in je kracht te komen en vertellen we alle ins en outs over intermittent fasting.