fbpx

Abbey Hoes gevolgd voor documentaireserie Nederlandse Powervrouwen: ‘Iedereen kan een powervrouw zijn, daarvoor hoef je niet voor in de spotlights te staan’

Actrice Abbey Hoes is inmiddels niet meer weg te denken van het witte doek. Onlangs straalde ze nog met de hoofdrol in Costa 2. In de zesdelige documentaireserie Nederlandse Powervrouwen op Viaplay wordt het leven van vijf verschillende powervrouwen gevolgd, van Abbey Hoes tot schrijfster Lale Gül en schoenontwerpster Zeynep Dag. ‘De vraag was of ik binnen deze serie het culturele vlak wilde vertegenwoordigen. Daar kon ik geen nee op zeggen’, vertelt Abbey.

Voel jij je een echte powervrouw?

‘Het is niet dat ik echte ochtend op sta en denk: Jeetje, wat ben ik toch een powervrouw. Wat ik belangrijk vind is dat ik hard werk om mijn droom te realiseren. Én ook hard werk aan mezelf. Dat zijn de twee belangrijkste dingen waar ik mezelf een powervrouw in vind. In de documentaireserie zie je meer dan mij. Je ziet vier andere vrouwen die keihard werken aan hetgeen wat ze belangrijk vinden en daarnaast hun privéleven laten zien. Ik hoop dat dat heel geheel een zekere inspiratie kan zijn voor mensen die in een soortgelijke situatie zitten.’

In de serie zien we verschillende dingen van je langskomen, zoals het winnen van twee Goude Kalveren en de première van de film Costa 2. Heb jij voor jezelf een hoogtepunt in je carrière die je kan benoemen?

‘Ik vond het een enorme eer toen ik de prijs op de Berlinale heb gewonnen, de Shooting star award, dat is toch wel één van mijn hoogtepunten denk ik. Het is nooit mijn doel geweest om een prijs binnen te slepen, maar het is heel vet dat mensen uit jouw werkveld zeggen dat je een prijs verdient voor hoe goed je je werk hebt gedaan. Dat is een groot compliment.’

Je hebt afgelopen jaren veel bereikt, heb je nog dromen?

‘Het is niet zozeer dat ik één doel voor ogen heb. Tuurlijk heb ik allemaal dingen wat ik leuk vind om te doen en waar ik naar streef. Mijn grootste droom van vroeger is al uitgekomen, dat ik jarenlang dit werk mag doen. Ik word er zo gelukkig van. Ik had nooit verwacht als jonge Abbey dat ik al zoveel jaar als actrice zou mogen werken.’

Je bent best vroeg begonnen, zat die passie altijd al in jou?

‘Nee, dat is geleidelijk ontstaan. Vroeger wilde ik politieagente, archeoloog en fotografe worden. Destijds, op de basisschool, zijn er meerdere dromen voorbij gekomen. Pas toen ik mijn eerste commercial ooit deed, dat was voor Roosvicee. Als jonge Abbey zat op een schoolplein met een lekkend pakje Roosvicee in mijn handen en tegelijkertijd kreeg ik make-up op. Ik keek om mij heen en dacht: dit wil ik eigenlijk de rest van mijn leven doen. Vervolgens heb ik dat tegen mijn ouders gezegd. Zij pakten het meteen serieus op en hielpen mij mijn droom waar te maken.’

In de serie komt naar voren dat balans belangrijk is, hoe werkt dat voor jou?

‘Voor iedereen is het lastig om de balans in het leven stabiel te houden. Om én aan jezelf te werken én er te zijn voor je omgeving én te werken. Én dan ook nog het beste uit alles te willen halen. Ik denk dat dat met ups en downs gaat. Daarin ben ik geen uitzondering. Het blijft een lastig puzzeltje om te maken. De ene dag gaat het mij ook beter af dan de andere. Het belangrijkste is dat je aardig tegen jezelf blijft. Daar blijf ik naar streven. Er zijn altijd dagen dat je denkt: mag ik in mijn bed blijven liggen. Ook daarin moet je jezelf rust gunnen.’

Wat houdt het werk voor jou zo leuk?

‘Het leuke aan mijn werk is dat ik altijd een soort Peter Pan mag blijven. Ik kan zoveel verschillende banen hebben, daar zit geen einde aan. Elke dag is anders. Dat houdt het voor mij leuk, speels en uitdagend. Ik zou niet de rest van mijn leven één soort rol willen spelen.’

Wat wil je graag overbrengen?

‘Het is belangrijk om te delen dat een powervrouw niet alleen iemand is met een goede carrière en dat weet te combineren met haar privéleven. Een powervrouw of powermens is iemand die zijn of haar dromen voor ogen heeft en daar hard voor werkt. Daarvoor hoef je niet in de spotlights te staan.’

Nederlandse Powervrouwen is vanaf 18 november te zien op Viaplay. Bekijk hieronder de trailer. WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF