fbpx

Columniste Lale Gül: ‘De houding van ‘doe maar normaal’ heeft een remmend effect heeft op het zelfvertrouwen van vrouwen’

Columniste Lale Gül schrijft deze week over bescheidenheid. Het Nederlandse gezegde ‘doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg’, is haar niet bekend. Ze roept vrouwen op om voor zichzelf op te komen, want dat resulteert in gelijkwaardige relaties. 

“Ik vind haar arrogant, ijdel en narcistisch”, zei mijn vriendin. Ik was met stomheid geslagen. Hadden we het wel over dezelfde persoon? Naima is één van de grootste powerlady’s die ik ken, waar ik enorm respect voor heb.

 “Ja, dat vind ik. Bescheidenheid siert toch de mens? Zij moet altijd maar laten zien dat ze het allemaal zo goed voor elkaar heeft, en ze showt heel erg wat ze heeft. Ze stelt zich niet kwetsbaar op, ze praat nooit eens over dingen die niet goed gaan in haar leven, alsof het perfect is. Ik vind dat storend en nep, van die vrouwen die de hele tijd maar mooi weer spelen. En ze is zo vol van zichzelf over wat ze bereikt heeft, we snappen het nu wel.”

Mijn mond viel nog net niet open. Mijn vriendin had het over een andere vriendin van mij, die zojuist was vertrokken uit het café waar we met z’n drieën zaten. Ik had gedacht dat Nina het leuk zou vinden Naima te ontmoeten, maar daar had ik me zo te zien in vergist.

Lekker normaal gebleven

Het is mij vaker opgevallen dat het een beetje onderdeel van de Nederlandse cultuur is om mensen te prijzen die ‘zo lekker normaal zijn gebleven’. Mensen die niet te koop lopen met hun prestaties en triomfen, maar ondanks hun succes, welvaart of leuke leven, toch altijd laten zien dat ze nog altijd nuchter en relativerend zijn gebleven, niet veranderd zijn, en normaal doen. Het tegendeel is daarmee ook waar: je zou maar met hele dure spullen, sieraden, horloges en kleding indruk willen maken op mensen; je wordt door sommigen heel snel afgeserveerd, terwijl in andere culturen, zoals de Spaanse, maar ook de Midden- Oosterse, de vrouwen (en ook de mannen) juist zichtbaar en met trots willen laten zien wat ze in petto hebben: qua schoonheid, zelfverzekerdheid en spullen; alles moet gezien worden. Het leven is immers kort en uitpakken en gek doen moet je zoveel mogelijk doen als je die mogelijkheid hebt. Het geld moet rollen, want ik ga het toch niet mijn kist in meenemen, luidt een Turkse gezegde.

Wat ik jammer vind, is dat deze houding van ‘doe maar normaal’ binnen de Nederlandse cultuur een remmend effect heeft op het zelfvertrouwen van vrouwen. En laat dat nou erg belangrijk zijn voor zo’n beetje alles in het leven. Het kan helpen om je doelen te bereiken, je stem te laten horen en jezelf te laten zien. Zelfverzekerde vrouwen geloven in hun capaciteiten en durven uitdagingen aan te gaan. Ze zijn niet bang om risico’s te nemen en streven naar meer succes, in plaats van ‘tevreden zijn met wat je al hebt’. Dit leidt tot groei en vooruitgang in hun professionele leven.

Vrouwen die hun kunnen constant in twijfel trekken, omdat ze denken zo ‘bescheiden en normaal’ te zijn, en hun eigen capaciteiten onderschatten, kunnen terughoudend zijn om uitdagingen aan te gaan en kansen te grijpen. Ze kunnen zichzelf onderwaarderen en niet op de voorgrond plaatsen.

Kracht en positiviteit

Daarnaast speelt het een belangrijke rol in relaties en sociale interacties. Vrouwen die zelfverzekerd zijn, stralen kracht en positiviteit uit. Ze hebben de moed om zichzelf te uiten en hun mening te geven. Dit kan leiden tot gezonde en gelijkwaardige relaties, waarin ze zichzelf kunnen zijn en gerespecteerd worden en niet misbruikt worden.

Vrouwen die te veel rekening houden met het oordeel van de ander, kunnen bang zijn om afgewezen of bekritiseerd te worden, waardoor ze zichzelf kleiner maken en hun eigen behoeften en verlangens negeren. Dit heeft ongezonde relaties en een gebrek aan assertiviteit als gevolg.

Welzijn en mentale gezondheid

Bovendien heeft het invloed op het welzijn en de mentale gezondheid. Deze vrouwen hebben een positiever zelfbeeld en zijn beter in staat om met stress en tegenslagen om te gaan. Ze hebben de veerkracht om obstakels te overwinnen en zichzelf te blijven ontwikkelen. Zelftwijfel leidt tot stress, angst en een laag zelfbeeld. Vrouwen die zichzelf voortdurend vergelijken met anderen en het gevoel hebben dat ze niet goed genoeg zijn, verkeren in een vicieuze cirkel van onzekerheid, die moeilijk te doorbreken is.

Het is daarom juist belangrijk om te benadrukken dat zelfverzekerdheid niet betekent dat vrouwen arrogant of egoïstisch zijn. Het gaat erom dat ze in zichzelf geloven, hun eigen waarde erkennen en zichzelf van hun beste kant durven te laten zien. Dit zijn mensen die hun volledige potentieel sneller benutten.

Dus dames, laten we streven naar zelfverzekerdheid! Laten we geloven in onze capaciteiten, onze stem laten horen en ons niet laten beperken door onzekerheden. Samen kunnen we een wereld creëren waarin zelfverzekerde vrouwen de norm zijn en waarin we elkaar inspireren en ondersteunen om het beste uit onszelf te halen. Laten we afscheid nemen van bescheidenheid als norm.

Over Lale

Lale Gül schrijft in elke WENDY en elke maand op wendyonline.nl een column over haar leven. Ze schreef de autobiografische bestseller Ik ga leven over haar strenggelovige islamitische opvoeding en het afstand nemen daarvan, waardoor ze brak met haar familie.



WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF