oppassen met alcohol

Burn-out? 3 redenen waarom je juist nu moet oppassen met alcohol

Wanneer je in een burn-out zit, heb je sterk de behoefte aan de nodige ontspanning. Zoek niet de ontspanning op in alcohol! Juist tijdens een burn-out moet je oppassen met het drinken van alcohol. HSP/burn-out en WENDY expert Ilonka van Galen legt uit welke nadelige gevolgen alcohol heeft tijdens een burn-out, zowel op lichamelijk als psychisch vlak.

De zomer is volop aanwezig en dankzij de versoepelde maatregelen rondom het coronavirus gaat de horeca eindelijk weer open. De terrassen zijn goed gevuld en alcohol wordt rijkelijk geschonken en genuttigd. Eindelijk tijd voor de nodige ontspanning. Wat niet veel mensen tijdens een burn-out weten is dat je dankzij alcohol van de regen in de drup komt. Voorkom schade op lange termijn en let juist tijdens een burn-out goed op je gezondheid.

1. Verminderde positieve activiteit van de lever

Tijdens een burn-out is het stresshormoon cortisol in meerdere mate aanwezig in het lichaam. Voor het afbreken van cortisol heb je één van de belangrijkste organen in het lichaam nodig, de lever. De lever heeft naast het afbreken van cortisol nog andere functies. Dit orgaan is verantwoordelijk voor het opruimen van afvalstoffen, verwijderen van giftige stoffen en het filteren van het bloed. Naast de huid is de lever het grootste orgaan van het lichaam.

Alcohol vertraagt de afbraak van het stresshormoon cortisol. De lever is druk bezig met het afbreken van alcohol en komt daardoor minder snel toe aan het afbreken van het stresshormoon cortisol. Wanneer cortisol voor een lange tijd in het lichaam aanwezig is, zorgt het voor verschillende lichamelijke problemen. Je krijgt last met de spijsvertering, problemen met de bloeddruk, je krijgt een slaaptekort en er ontstaat hoofdpijn. Verder kun je problemen krijgen met het kortetermijngeheugen, gewichtstoename en nierklachten.

Cortisol blijft voor ongeveer twee dagen in het lichaam aanwezig na een lichamelijke reactie zoals stress. De lever zorgt er daarna voor dat de hoeveelheid cortisol wordt afgebroken. Wanneer je alcohol blijft drinken, komt de lever niet toe aan de afbraak van cortisol. De druk op de lever neemt toe en het stresshormoon cortisol blijft langer in het lichaam dan gewenst is.

2. Het ontwikkelen van een slaaptekort

Een goede nachtrust is essentieel tijdens een burn-out. Het lichaam heeft rust nodig nadat je te lang te sterk bent geweest en je over de eigen grenzen heen bent gegaan. Een goede nachtrust wordt vaak onderschat maar is nodig om goed te kunnen herstellen. Doordat het stresshormoon cortisol verhoogd aanwezig is in het lichaam, kun je minder snel en diep in slaap vallen. Je blijft alert. Het drinken van alcohol heeft een negatief effect op de kwaliteit van de nachtrust.

Na het drinken van alcohol voel je je ontspannen. Veel mensen gebruiken alcohol tijdens een stressvolle periode als slaapmutsje. Alcohol zorgt ervoor dat het begin van de REM-slaap wordt vertraagd en vermindert. De REM-slaap is erg belangrijk, zowel geestelijk als lichamelijk gezien. Tijdens de REM-slaap ervaar je dromen. Alle prikkels en emoties van de dag worden verwerkt en de spieren ontspannen volledig. Aangezien alcohol de REM-slaap onderdrukt, kan dit gevolgen hebben voor het lichamelijk en geestelijk herstel.

Te weinig slaap veroorzaakt stress. Aangezien je tijdens een burn-out een stressvolle periode meemaakt, kun je dit niet extra erbij hebben. Stress veroorzaakt ook stress. Je blijft alert en gespannen wanneer de hoeveelheid van het stresshormoon cortisol in het lichaam hoog blijft. De externe prikkels kun je minder aan en je komt in een vicieuze cirkel terecht. De spanningsboog wordt steeds hogeren uiteindelijk kan het lichaam zich helemaal niet meer ontspannen. Het herstel van een burn-out loopt vertraging op.

3. Nadelig effect op de hersenen

Tijdens een burn-out is er één ding dat je zo snel mogelijk wil ervaren, ontspanning. Je wil ontsnappen uit de hedendaagse stress en angsten. Alcohol heeft een verdovende werking op de hersenen en werkt in op bepaalde processen in de hersenen. De werking van de hersenen wordt beïnvloed. De motoriek zal verslechteren, je krijgt last van stemmingsproblemen en het beoordelingsvermogen is beïnvloed.

Alcohol kan psychische gezondheidsklachten in stand houden en verergeren. Veel mensen hebben tijdens een burn-out te maken met angstklachten. Wanneer deze angstklachten niet goed worden behandeld, is er een angststoornis ontwikkeld. Paniekaanvallen zijn een aanslag op je energieniveau. Je wil dat deze aanvallen zo snel mogelijk verdwijnen. De drang om jezelf te verdoven is groot in dit geval. Pas extra op met alcohol! Alcohol verergert angstklachten en kan zelfs een depressie als gevolg hebben.

Het drinken van alcohol heeft dus een nadelig effect op de hersenen. Op lange termijn zullen er hersencellen verloren gaan. Je wil niet nadat je hersteld bent van een burn-out, last hebben van enige vorm van hersenschade. Alcoholgebruik heeft een groot effect op de frontale cortex, het voorste gedeelte van de hersenen. Dit gedeelte is verantwoordelijk voor problemen oplossen, redeneren, zelfcontrole en het sociaal functioneren. Wanneer de frontale cortex beschadigd is, zorgt dit voor een achteruitgang van de intellectuele vaardigheden. Zelfcontrole, intelligentie en een goed sociaal functioneren heeft iemand nodig in het leven.

Mag je helemaal geen alcohol drinken tijdens een burn-out?

Vooral in het geval van alcohol drinken tijdens een burn-out geldt één regel; drink met mate. Hoe langer je de lever ontziet van het afbreken van alcohol, des te sneller kan de lever het stresshormoon cortisol afbreken in het lichaam. Hierdoor kom je sneller af van stress- en vermoeidheidsklachten. Probeer om doordeweeks geen alcohol te drinken. Één glas wijn mag best bij het eten. Reduceer de inname van alcohol en voorkom dat de kater door blijft werken, zelfs na het herstellen van een burn-out.

Over Ilonka van Galen

Dit artikel is geschreven door Ilonka van Galen, een trotse Hsp die tot driemaal aan toe een burn-out heeft ervaren. Inmiddels is zij een expert op het gebied van Hoogsensitiviteit en burn-out, staat positief in het leven en houdt zich bezig met het creëren van een gezonde leefstijl. Ilonka heeft een grote passie voor schrijven en wilt met alle kennis die zij de afgelopen tien jaar heeft opgedaan andere mensen informeren, motiveren en inspireren. Op haar instagram pagina, Made by HSP, schrijft zij dagelijks blogs over verschillende onderwerpen. ‘Samen staan wij sterk’ is Ilonka haar levensmotto!