fbpx

De zondagochtend van Gwen van Poorten: ‘Mijn burn-out heeft mij geleerd hoe belangrijk het is om bevriend te zijn met mezelf’

In ‘de zondagochtend van…’ vragen we aan bekende Nederlanders hoe hun rituelen eruitzien. Gwen van Poorten schreef het boek ‘Voeten in het stopcontact‘ over hoe het is om te leven met een burn-out, vrienden te worden met jezelf en te vinden waar jij lekkerder van leeft. Naast haar boek kun je haar kennen van #METZ’NALLEN De Podcast en haar tijd als presentatrice bij BNN. 

Heb jij een zondagochtendritueel?

‘Het liefst begin ik mijn zondagochtend met mijn grote vriend Eddie, mijn buldog. Zo lekker! Doordeweeks mediteer ik iedere ochtend. Op zondag doe ik dat het liefst anderhalf uur lang in de yogastudio met yin yoga. Als je zo diep gaat stretchen, komt je lichaam tot rust en daarna volgt je hoofd. Je zit veel lekkerder in je zondag daardoor. Vervolgens bak ik croissantjes af en heb ik een fijn momentje samen met mijn vriend. Ik vind het heerlijk om de rest van de dag films of series te kijken.’

Zondag is voor jou dus anders dan andere dagen?

‘Absoluut. Op zondag ben ik vrijwel niet bereikbaar. Mijn telefoon staat uit. Zondag is heilig omdat er niemand is die aan je kan trekken. Sinds een paar jaar ben ik de dag vrij gaan houden. Ik zie het echt als een reset.’

Wat is jouw motto?

‘Een hele lange tijd ben ik lief voor iedereen geweest, maar daardoor liet ik mezelf achterwegen. Sinds ik daarachter ben gekomen, leef ik meer. Alles draait om lekker te leven, daarom is mijn motto ook dat ik beste vrienden met mezelf ben geworden.’

Waar komt die wijze les vandaan?

‘Op mijn 22ste verging de wereld voor mij. Ik was de weg kwijt in mijn hoofd en had geen idee dat dat kon. Al zolang ik me kan herinneren, was ik positief en had ik zin in het leven. Ineens liep ik tegen een onzichtbare grens. Ik had geen idee of het ooit goed zou komen. Op internet kon ik er niks over vinden. Ik dacht dat ik gek was. ‘Je bent opgebrand’, hoorde ik van mijn dokter. Drie maanden lang ging ik intern bij mijn ouders. Veel dagen sliep ik alleen maar. Stapje voor stapje werd ik de oude. Ik kwam eruit met het gevoel: ik wil leven. Het maakt niet uit wat ik moet doen, maar dit mocht niet meer gebeuren. Daar startte mijn zelfontwikkeling. Soms ga ik nog steeds met 160 km/u door het leven, maar ik weet wel hoe ik voor mezelf moet zorgen.

De afgelopen tien jaar heb ik geleerd dat er zoveel dingen zijn waardoor je leven een stukje lekkerder wordt. In mijn geval gaat dat over beste vrienden met jezelf worden en jezelf beter leren kennen dan wie dan ook. Als je beste vrienden wordt met jezelf schrijf je eigenlijk je eigen gebruiksaanwijzing. Je weet waar je van kan opladen en wat je beter kan vermijden. Je geeft je hoofd, lijf en leven de prioriteit. Het begint allemaal met de vriendschap met jezelf.’

Loopt jouw emmer nog weleens over?

‘Het leven is altijd een uitdaging. Superhard over mijn grenzen heengaan, gebeurt mij nog altijd. Ik blijf leren. Als mens groei je ook. Ik heb mijn eigen blauwdruk. Afgelopen weekend was ik heel erg verkouden, dat voelde als seintje van mijn lichaam. Op zondagochtend lag ik op de bank en dacht: Ik was weer aan het doordraven. Wat kan ik doen om extra voor mezelf te zorgen? Het leven is geen stijgende lijn. Elke keer komen er nieuwe verrassingen, dat maakt het ook zo leuk. Ik wil ooit nog moeder worden, dat is weer een heel ander hoofdstuk.’

Je hebt een boek geschreven over je burn-out, hoe is deze tot stand gekomen?

‘De burn-out was altijd iets van mij alleen. Ik had een keuze om bij mijn ouders te wonen om dichtbij mezelf te blijven, of ik ging alsnog mijn dromen achterna en ondertussen moest ik de tools verzamelen die ik daarvoor nodig had. In de afgelopen tien jaar heb ik dat gedaan door heel vaak op mijn bek te gaan. Dit was mijn verhaal tot twee jaar geleden #METZNALLEN De Podcast kwam. Dit wordt net als BNN dacht ik; seks, drugs en rock-‘n-roll. Het tegenovergestelde bleek waar. Na de eerste twee afleveringen merkte ik dat de luisteraars mij op een hele andere manier leerden kennen. Het is toch een dik uur kletsen. Het ging veel over mentale gezondheid. Dat is waar ik de afgelopen tien jaar alleen maar mee bezig geweest. Op een gegeven moment kwamen we op een punt dat ik een planner wilde schrijven. Anderhalf jaar geleden kwamen drie uitgeverijen op mijn pad om een boek te schrijven. Als zoveel mensen in mij geloven, durf ik dan ook in mezelf te geloven? Ik heb een hele hoop te vertellen, laten we dit maar gewoon gaan doen. Zo is het geboren.’

Gwen van Poorten

Voeten in het stopcontact‘ is uitgegeven bij Growing Stories en voor 23,99 te koop. WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie. 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF