fbpx

Body positivity na de zwangerschap: weg met de beautystandaarden

Lichaamsschaamte na de zwangerschap is een groot probleem dat veel nieuwe moeders treft. Het is al een uitdagende tijd, daar hoeft deze onnodige stress en angst niet bovenop te komen. De samenleving stelt vaak de onrealistische verwachting dat vrouwen snel terugkomen naar hun pre-zwangerschapslichaam, wat leidt tot onzekerheid. Daarom zetten wij kenmerken van een lichaam na de bevalling op een rijtje, waar jij je niet voor hoeft te schamen.

Het is cruciaal om te erkennen dat de transformatie van het vrouwelijk lichaam, laat zien hoe natuurlijk en mooi de reis is van het moederschap. Doordat de samenleving zich fixeert op onrealistische normen voor het lichaam na de bevalling, wordt er onnodig veel druk gecreëerd. Als we deze veranderingen gaan begrijpen en accepteren wordt het voor vrouwen veel makkelijker om positief naar hun lichaam te kijken.

Media-aandacht voor zwangere beroemdheden en hun post-zwangerschapslichaam zorgt voor een onrealistisch beeld. Slechts vijf minuten blootstelling aan een verheerlijkt beeld op sociale media kan leiden tot een slechter lichaamsbeeld bij zwangere vrouwen, blijkt uit meerdere studies. Gelukkig zijn er op sociale media ook steeds meer vrouwen die wel een realistisch beeld delen over hun post-zwangerschapslichaam. Dit zorgt voor erkenning en benadrukt dat jij je niet hoeft te schamen. De sporen die jij achterlaat na de zwangerschap zijn eretekens. Het is tijd om echt te worden. Daarom zetten wij een paar eretekens voor je op een rijtje.

Striae

Tijdens de zwangerschap groei je veel in een korte tijd. Soms groei je zo snel dat je huid het niet kan bijhouden. Dan ontstaat er striae: rode striemen op je buik, benen, billen of borsten. Maar liefst 70 procent van de vrouwen krijgt ermee te maken tijdens de zwangerschap. De strepen zijn in het begin paars/rood van kleur maar ze kunnen na de zwangerschap vervagen. Na verloop van tijd krijgen de striemen dan een witte- of beigeachtige kleur. Striae gaat niet weg maar als je de huid goed insmeert met crème of olie, blijft de huid wel elastisch en soepel. Je blijft over met een gezonde huid en wat ‘tiger marks’.

Buik

De huid van je buik rekt tijdens de zwangerschap flink op. Ook de spieren in je buik zijn slapper geworden. Als je buik na de bevalling ineens een stuk leger is, veert de huid natuurlijk niet gelijk terug. En in de meeste gevallen worden je buikspieren en huid niet meer zo strak en elastisch als voor de bevalling. Je buik voelt slap aan, is rimpelig en rekt mee als je hem vastpakt. Door beweging en tijd zal je buik wel weer herstellen. Maar je zult in de meeste gevallen blijven merken dat je buik ooit een mensje meedroeg.

Borsten

Tijdens de zwangerschap en na de bevalling kan je zomaar eens wat cupmaten groeien. Door de zwangerschapshormonen wordt de doorbloeding van de borsten beter en groeien de melklieren om borstvoeding te geven. Door de melkproductie en de toename van lymfevocht kan je het gevoel krijgen dat je borsten op ontploffen staan. Het is een pijnlijk gevoel, wat gelukkig tijdelijk is. Als je geen borstvoeding geeft of na verloopt van tijd stopt met borstvoeding geven, slinkt het klierweefsel. Ook verminderd het vetweefsel en is het bindweefsel minder sterk. Je borsten worden slapper en dit kan leiden tot een cupmaat kleiner. En ja, daar hoort ook bij dat ze een beetje kunnen gaan hangen.

Haar

Dat prachtige bos haar dat veel vrouwen tijdens de zwangerschap hebben, komt door de minderheid van het hormoon oestrogeen. Dit hormoon zorgt ervoor dat je ‘normaal gesproken’ zo’n honderd haren op een dag verliest. Maar doordat je tijdens je zwangerschap minder oestrogeen hebt, verlies je minder haren. Na de zwangerschap wordt dit helaas dubbel en dwars weer ingehaald. Soms valt je haar met grote plukken uit. Je kan het gevoel krijgen dat je kaal wordt. Maar dit is niet zo, na zes maanden komt je haar weer in een normaal ritme.



WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF