fbpx

Mariëlle heeft vier hele heftige zwangerschappen gehad: ‘Het was moeilijk om op mijn lichaam te blijven vertrouwen’

Mariëlle (35) heeft geen makkelijke zwangerschappen gehad. Ze kreeg een miskraam en een buiten baarmoederlijke zwangerschap. Het zorgde ervoor dat ze ontzettend onzeker werd. Na nog twee moeilijke zwangerschappen werd ze gelukkig wel moeder van twee gezonde kindjes.

Buikkrampen

‘Toen ik voor het eerst zwanger was, voelde ik eigenlijk al vrij gauw aan dat er iets niet klopte. Dit kwam vooral doordat het heel lang duurde voordat mijn test positief was. Iedereen dacht dat dit wel goed kwam, maar mijn gevoel zei van niet. Na allerlei controles, bleek alles goed te zijn. Uiteindelijk heb ik na zes en een halve week een bloeding gehad. De verloskundige zei dat zolang ik geen buikkrampen had het van alles kon zijn. Zonder enige buikkrampen heb ik een aantal dagen bloedverlies gehad. Dit bleek toch een miskraam te zijn geweest. Van tevoren sta je hier totaal niet bij stil, omdat je meer bezig bent met het feit of je zwanger kan raken.’

Ambitieus

‘Ik heb bij mijn beide kinderen een minder goede zwangerschap gehad. Bij Sef had ik in beginsel een hele goede zwangerschap, maar met een week of twintig kreeg ik steeds vaker voorweeën. Hierdoor moest ik na 24 weken al stoppen met werken vanwege het risico op vroeggeboorte. Het ironische is dat ik uiteindelijk met 42 weken werd ingeleid. Ik vond het moeilijk te accepteren dat ik al zo vroeg in mijn zwangerschap moest stoppen met werken. Ik ben heel ambitieus en werk graag dus ik moest mentaal een switch maken. Bij Vic ben ik tot 24 weken enorm misselijk geweest. Hierdoor heb ik weinig kunnen eten en drinken. Er werd op een gegeven moment gesproken over een opname, omdat ik een vocht tekort had. Dit heb ik toen opgelost door waterijsjes te eten, dit was het enige wat ik wel kon verdragen. Vanaf week 25 kreeg ik te maken met bekkeninstabiliteit en vanaf week 30 kreeg ik ook nog zwangerschapsdiabetes. Met 38 weken ben ik toen ingeleid, omdat er anders een kans was dat mijn baby te groot zou zijn.’

Onzeker

‘Tijdens mijn zwangerschap merkte ik dat ik heel onzeker was. Dit terwijl ik in mijn dagelijks leven en in mijn werk heel zelfverzekerd ben. De miskraam en de buitenbaarmoederlijke zwangerschap hebben hier mee te maken gehad. Ook werd ik heel onzeker doordat ik me steeds bleef afvragen of het allemaal goed ging. Aan de ene kant vond ik zwanger zijn ontzettend mooi. Ik had alleen een buik en verder groeide ik amper dus dat vond ik qua lichaam heel mooi. Emotioneel vond ik een zwangerschap heel zwaar. Vooral de punten waarop je een echo moet maken. Na de 20 weken echo moet je erop vertrouwen dat er een gezond kindje uit komt.’

Vertrouwen

‘Ik wil meegeven dat wanneer je je onzeker voelt tijdens je zwangerschap je hiernaar moet luisteren. Het is echt niet erg om een extra controle in te plannen bij de verloskundige. Dat moet gewoon kunnen. Maak er vooral ook geen taboe van dat een zwangerschap niet alleen maar leuk is. Er komt heel veel bij kijken waardoor het emotioneel heel zwaar is. Je moet ook op je gevoel vertrouwen. Wanneer het niet goed voelt en je wil meteen bellen naar de verloskundige, ook al is het midden in de nacht, dan moet je dat gewoon doen. Je moet niet denken: ik ben een zeur of ik stel me aan. Ik heb gemerkt bij mijn zwangerschappen dat mijn gevoel altijd klopte en daar blijf ik op vertrouwen.’

Schrijf je in voor het Postpartum-programma of Boost je leefstijl

Kelby Jongen is fitnessexpert en personal trainer en ondernemer in de fitnessbranche. Ze schreef diverse boeken over fitness en werkte onder andere mee aan het televisieprogramma Obese. Voor Wendy ontwikkelt ze beweegprogramma’s. Verbeter je conditie en werk aan je leefstijl in je eigen tijd en tempo met het Boost je Leefstijl-programma of volg het speciale Postparfum-programma om te herstellen en weer in beweging te komen na een zwangerschap. Na deze cursus van acht weken voor maar 60 euro voel jij je weer helemaal fit! Je kunt je nu inschrijven voor de nieuwe programma’s Boost je Leefstijl en het Postpartum-programma voor na de zwangerschap.WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF