Er is online veel te vinden over de menopauze en overgang. Een positief aspect is dat het taboe wordt doorbroken en vrouwen bewust zijn van wat er gebeurd met hun lichaam. Helaas is er ook veel onzin te vinden. Daarom hebben wij de interessantste feitjes en fabels voor je op een rijtje gezet.
Met regelmatige seks kun je de menopauze uitstellen
Feit
Er is een duidelijk verband gevonden tussen seksuele activiteit en de start van de menopauze, blijkt uit een studie van University College London. Vrouwen die wekelijks seksueel actief zijn, hebben 28 procent minder kans om vroeg de menopauze in te gaan, dan vrouwen die minder dan één keer per maand seks hebben of zichzelf bevredigen. En zelfs als je de BMI, het rookgedrag, oestrogeengehalte en datum van de eerste menstruatie meetelt, blijft dit percentage boven water staan.
Volgens de onderzoekers heeft het te maken met hoeveel energie het lichaam steekt in de eisprong. Hoe meer seksuele activiteit het vrouwenlichaam ervaart, hoe meer het denkt dat zwangerschap mogelijk is. Daardoor blijft de menstruele cyclus actief.
Het soort seks maakt niet uit, dus: soloseks of seks met een partner dragen beide mogelijk bij een het uitstellen van de menopauze.
De overgang is een fase waar vrouwen doorheen moeten, hier valt niets aan te doen
Fabel
Het is helaas niet helemaal te voorkomen maar er zijn meerdere opties om de overgangsklachten te verlichten, zoals hormoonvervangingstherapie of supplementen. Wil je op een natuurlijke manier de frequentie en intensiteit verminderen? Dat kan! Volgens wetenschappelijk onderzoek helpt regelmatige lichaamsbeweging om: opvliegers te verminderen, stemming en slaap te verbeteren, lichaamsgewicht te beheersen en vermoeidheid te verminderen.
De overgang kan dus ook zeker anders. Heb je behoefte aan meer tips en begeleiding, dan is het inschakelen van expertise een goed idee. Via seemenopause.com krijg je tips van specialisten waardoor jij de behandeling krijgt die bij jou past, want iedere overgang is anders.
Ook is het belangrijk factoren aan te pakken die symptomen kunnen verergeren, zoals: obesitas, depressie, angst, alcoholgebruik, een slecht dieet en roken. Door bijvoorbeeld: ontspanningsoefeningen, gezond eten en minder alcohol, kan je ervoor zorgen dat de symptomen minder heftig zijn.
De enige symptomen van de overgang zijn opvliegers
Fabel
Tijdens de overgangsperiode kan er een grote verscheidenheid van klachten en symptomen voorkomen, die veel invloed kunnen hebben op je leven. de meest voorkomende overgangsklachten zijn onder andere:
- Opvliegers
- Slecht slapen
- Nachtzweten
- Vermoeidheid
- Stemmingswisselingen
- Droge huid
- Hartkloppingen
- Vaginale droogheid/gevoeligheid
- Opgeblazen gevoel
- Gevoelige borsten
- Gewrichtspijn
- Depressieve gevoelens
De overgang begint al voor de menopauze
Feit
De overgang is een levensfase waarin de eierstokken langzaam ophouden met het maken van oestrogeen. Hierdoor kan de menstruatie onregelmatiger worden. De menopauze is de laatste menstruatie, een gebeurtenis tijdens de overgang. In de fase voor de laatste menstruatie neemt het oestrogeen langzaam af en dat kan klachten geven. Deze fase kan vijf tot twaalf jaar duren. En de klachten kunnen zich voordoen vanaf je 40ste levensjaar.
Ook na de menopauze moet je een uitstrijkje laten nemen
Feit
Veel vrouwen denken dat ze na de leeftijd van 50 geen risico meer lopen op baarmoederhalskanker en dus ook geen uitstrijkje moeten laten nemen, maar niks is minder waar. De doelgroep waarbij baarmoederhalskanker vooral wordt gediagnosticeerd is namelijk tussen de 39 en 59. Daarom wordt er aangeraden om ook na de menopauze, tot en met de leeftijd van 60 jaar, om de vijf jaar een uitstrijkje te laten nemen.
De menopauze begint nooit voor de leeftijd van 50
Fabel
Net zoals dat de leeftijd waarop je menstruatie begint, kan variëren, geldt dit ook voor wanneer het zal stoppen. Sommige vrouwen stoppen met menstrueren tussen de 40 en 45 jaar. Dit wordt beschouwd als een vroege menopauze. Vroegtijdige menopauze kan plaatsvinden na een operatie, als je rookt, een familiegeschiedenis hebt van vroege menopauze, kankerbehandeling hebt gehad, auto-immuunziekte hebt gehad, of het is simpelweg onverklaarbaar. Ben er in ieder geval van bewust dat een vroegtijdige menopauze zeker kan voorkomen.