fbpx

Dit zijn de effecten van zwemmen in koud water tijdens de overgang

Dat zwemmen in koud water gezondheidsvoordelen heeft als verbetering van je immuunsysteem, circulatie en mentale gezondheid, was al bekend. Maar dat het ook klachten tijdens de menopauze kan verminderen, is nieuw.

Volgens het onderzoek van Post Reproductive Health, afgenomen onder 1114 vrouwen, waarvan 785 in de menopauze. Blijkt dat 46,9% van deze vrouwen verbetering merkten in hun anxiety, 34,5% minder mood swings ervaarden, 31,1% beter in hun vel zaten na het zwemmen en 30,3% minder last had van hitte-aanvallen. Zwemmen in koud water zou dus mentale en fysieke overgangsklachten tegengaan.

Risico’s

Een van de kandidaten vertelde dat het zwemmen in koud water haar leven gered heeft. In het water voelt ze zich vrij en verdwijnen al haar symptomen. Maar volgens professor Harper zijn er wel dingen waar je rekening mee moet houden tijdens het zwemmen. Zo kunnen mensen onderkoeld raken, koud water shock krijgen en hartritme verstoringen riskeren. Het is dus belangrijk dat je in koud water zwemmen voor de eerste keer onder begeleiding doet.

Gemeenschap

Naast dat het goed is voor het lichaam, is het ook uitstekend voor het opbouwen van een hechte gemeenschap. Het brengt vrouwen bij elkaar die allemaal door dezelfde fase gaan. Ook kun je het samen met vriendinnen of familie doen. Je kunt in de natuur zwemmen, maar er bestaan tegenwoordig ook locaties waar je binnen kunt zwemmen.

Drie tips om je goed voor te bereiden:

  1. Check de omgeving: kijk voor het zwemmen naar de temperatuur van het water, de kwaliteit van het water en de stroming. Zoek daarnaast ook naar plekken waar je het water gemakkelijk uit kunt klimmen.
  2. Zwem nooit alleen: neem iemand mee die jou in geval van nood kan redden. Het kan zijn dat je anders reageert op het koude water dan de vorige keer. In dat geval is het belangrijk dat iemand jou kan helpen. Daarnaast is het natuurlijk veel gezelliger samen.
  3. Bereid je mentaal voor: naast jezelf fysiek voorbereiden is het ook belangrijk dat je je mentaal voorbereid. Visualiseer een gevoel van voldoening zodra je het water uit gaat, leer ademhalingsoefeningen en herhaal positieve affirmaties voor jezelf. Je kunt het.WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF