fbpx

Actrice Imanuelle Grives: ‘In de gevangenis kwam ik tot rust’

In de zomer van 2019 werd actrice Imanuelle Grives op het festival Tomorrowland opgepakt met drugs, waardoor ze twee maanden in de gevangenis belandde. Nu is er een boek, Imanuelle Mijn Vechtershart, waarin ze vertelt hoe het zover kon komen en hoe de tijd in de gevangenis er uiteindelijk voor zorgde dat ze eindelijk zichzelf durft te zijn. We interviewden Imanuelle over hoe het nu gaat. ‘Ik móést wel tegen die muur lopen.’

In haar boek vertelt Imanuelle bloedeerlijk wat haar ertoe bewoog om met een behoorlijke hoeveelheid drugs op zak naar Tomorrowland in België te vertrekken. De druk was te hoog geworden. Het altijd perfect willen zijn, de beste zwarte actrice van Nederland willen worden, haar moeilijke relatie met haar vader, relaties met mannen die niet lukten. ‘Die drugs was symbolisch voor veel meer dingen die er speelden. Ik liep altijd op mijn tenen. Wilde de krachtige, geëmancipeerde, zorgzame vrouw zijn. De zwarte actrice met mooie rollen die een voorbeeld was voor anderen was. Ik was voortdurend op zoek naar erkenning. Van de maatschappij, maar vooral ook van mijn vader, die zeer gelovig is en mijn vak van actrice als iets duivels ziet. Dat alles zorgde ervoor dat de druk te hoog werd werd en ik de behoefte kreeg me te misdragen, een houding kreeg van “De dood of de gladiolen.” Ik had niets meer te verliezen, dus als het niet goed zou aflopen was het ook goed.’

Bemoedigend

Haar boek leest als een bemoedigend boek. Juist omdat Imanuelle zo open en eerlijk is, heeft het ook iets troostends. Imanuelle: ‘Ik vind het mooi dat je dat zegt want dat is ook de reden dat ik het geschreven heb. Om andere vrouwen kracht te geven. Aanvankelijk schaamde ik me enorm. Ik had mezelf voor heel Nederland voor lul gezet en de media dook erbovenop die zomer. Een actrice die in de gevangenis terecht komt, dat is wat. In mijn boek heb ik geen enkel onderwerp verzwegen en daarmee stel ik me kwetsbaar op. Ik schrijf bijvoorbeeld over de verkrachting die ik meemaakte op mijn achttiende. Ik wilde dat beschrijven omdat zoveel vrouwen iets soortgelijks hebben meegemaakt, dat een man seksueel over haar grenzen gaat. A lot of us have been there. Ik schrijf ook over de depressies waar ik mee kampte, mijn onzekerheid en angstaanvallen en de antidepressiva die ik moest gebruiken. Door mijn verhaal te delen hoop ik anderen te ondersteunen. Als het mij lukt om er weer uit te komen, kan dat anderen ook lukken. Ik krijg van veel mensen de reactie dat ze zich in mijn verhaal herkennen, dat raakt me. Je hoeft niet te leiden in stilte, je bent niet alleen.’

Naakt

De gevangenis zorgde ervoor dat ze tot rust kwam. ‘Ik móést een keer tegen die muur lopen. Ik besefte dat ik mezelf moest helen en in de spiegel moest kijken. Als zoiets je overkomt, ben je in een keer naakt. Ik werd gestript van alles wat mijn identiteit bepaalde. De mooie kleren, de feestjes, mijn status als actrice. Wat er dan over blijft, is de vraag: wat maakt mij nu echt gelukkig? Daar ben ik heel hard mee aan de slag gegaan, onder andere met therapie. De pijn die in mij zat kon ik niet oplossen met een mooie spreuk op Instagram of een lesje positief denken. Ik moest echt de diepte in met mezelf. Ik ben veel rustiger geworden als persoon en zoek het niet meer in prikkels van buitenaf. Iedereen krijgt een bepaalde blauwdruk mee in zijn leven, maar het gaat er uiteindelijk om wat je ermee doet. Alleen constateren dat je nare dingen hebt meegemaakt is niet genoeg. Het gaat erom dat je jezelf afvraagt hoe je die wond gaat helen zodat je jezelf weer een toekomst kunt geven. Veerkracht zit voor mij in het volledig zelf verantwoordelijkheid nemen voor de keuzes die je hebt gemaakt en van daaruit weer verder groeien. Wie ben je en wie wil je zijn? Ik zou niet hersteld zijn als ik mezelf niet had afgevraagd wat ik van die situatie kon leren. Ik dacht altijd dat ik liefde moest verdienen, nu weet ik dat er ondanks mijn imperfectie toch van me gehouden wordt. Ik hoef niet meer op zoek te gaan naar erkenning en kan eindelijk mezelf zijn. Ik ben blij dat ik deze les op mijn 35steheb geleerd.’

Imanuelle Mijn Vechtershart is verschenen bij uitgeverij Prometheus en kost 20 euro.

Cover ima Actrice Imanuelle Grives: ‘In de gevangenis kwam ik tot rust’

Lees ook deze mooie levensechte verhalen:

Zonder jou. Yvonne verloor haar zoon Daniël van 20 aan meningokokken: ‘Een stukje van mijn hart is voor altijd afgestorven’

Bianca kwam zonder spullen op straat te staan met een schuld van 30.000 euro: ‘Het was één groot geheim voor iedereen om mij heen’

Esther haar dochter heeft een reactieve hechtingsstoornis: ‘Dat ik mijn kind niet kon aanraken, was het meest afschuwelijke gevoel ooit’

 WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF