fbpx

Vanessa zet zich in voor kinderen die leven in armoede: ‘Het meest indringende moment was toen een sip meisje vertelde dat ze honger had. Ze had al twee dagen niets gegeten’

In de nieuwe rubriek ‘Vrouwen met Impact’ spreekt WENDY met vrouwen die een verschil maken voor onze maatschappij. Waar brengen zij verandering in? Wat is hun drijfveer? En vooral: waarom vinden ze het belangrijk om impact te hebben? Dit keer Vanessa Umboh. Zij doet er alles aan om kinderen in Rotterdam niet in armoede op te laten groeien. Dit zijn er namelijk 40.000. Samen met Jasper van den Bovenkamp schreef ze er vorig jaar een boek over.

Wat is jouw missie?

‘Ik heb er twee. Mijn persoonlijke missie is mensen laten zien hoe je leven ‘meaning’ krijgt wanneer je je hart durft te volgen en kiest voor leven vanuit je doel. Daarnaast heb ik nog een hartenmissie: armoede bevechten. Het liefste zou ik het uit onze samenleving willen verbannen door mensen de waarde en winst van een liefdevollere en betekenisvolle samenleving in te laten zien.’

Er leeft nog veel armoede, op welke manier probeer jij dit probleem te verminderen?

‘In eerste instantie wil ik het anders framen. Armoede in een welvarend land als Nederland zou niet eens moeten mogen. Sterker nog, het mag ook niet, wanneer de overheid de rechten van de mens en de Grondwet weer leidend zou laten zijn. De overheid faalt in mijn ogen en is ook nog eens de grootste opjager (schuldveroorzaker) in dit land. Het lijkt wel alsof bestaanszekerheid als wonen en onderwijs gunsten zijn geworden. Voor wie het niet meer kan betalen, is het helaas pindakaas. Dat is echt niet oké. Door verhalen te delen, ook over mijn eigen armoedeval, hoop ik mensen meer bewust te maken. Zelfs eten, de basisbehoefte van een mens, wordt sommigen ontzegd. Ik lieg niet hé! Sommige gezinnen hebben werkelijk geen cent meer op de bank en zijn niet in staat om ook maar iets te kopen en dus is er geen eten in huis. Soms dagenlang. Ze hebben werkelijk niemand om zich aan wie ze hulp kunnen vragen. Ze bestaan. Ik kan het weten.

Ergens weten we al dat het een tijdje misgaat, maar we laten het gewoon gebeuren en lijken ons machteloos te voelen ten opzichte van alles wat op ons afkomt. Dat kan anders. Daar zetten wij, als stichting Stem zonder Gezicht, ons met liefde voor in. Niet meer wegkijken, maar aankijken, actie ondernemen en oplossen.’

Je maakt het van dichtbij mee, wat voel je als je in contact bent met deze kinderen?

 

Waarom vind je het belangrijk om impact te hebben?

‘Uit ervaring heb ik mogen leren – van inmiddels jongvolwassenen – wat voor verschil ik in hun leven heb gemaakt door er slechts voor ze te zijn. Zonder oordeel heb ik naar hun verhalen geluisterd, waardoor zij zich uiteindelijk veilig genoeg voelden om hun leven een andere wending te geven. Waarvan nu is gebleken dat het hen heeft gediend en zij mij dankbaar zijn. Wat ik kan, kunnen wij allemaal. Het is een keuze die wij in onszelf kunnen maken. Hoe kijk je naar de ander? Vanuit liefde of vanuit een oordeel? Hoe meer mensen vanuit liefde met elkaar kunnen leven, hoe liefdevoller wij het weer met

elkaar zullen hebben.’

Je hebt de stichting Stem zonder Gezicht opgezet, met welk doel?

‘Om aandacht te kunnen vragen voor het onmenselijke, oneerlijke en impact de van armoede. De kloof waar de kranten nu bol van staan, daar vragen wij al jaren aandacht voor. Wij geloven er heilig in dat het anders kan. Zelfs anders moet!

Wij van SzG zijn doeners, oplossingsgerichte denkers, verbinders: bruggenbouwers. Samen hopen we de kloof te kunnen dichten door te tonen dat wanneer mensen in armoede vraagt wat ze nodig hebben, oplossings- en behoeftegericht vanuit de wijk dient, je de mensen echt helpt. Want wij willen de vicieuze cirkel van armoede generatie op generatie doorbreken!’

‘It is easier to build strong children than to repair broken men’

– Frederick Douglas

Hoe zie jij de toekomst voor je?

‘Hoopvol! Eerder droomde ik dat het anders zal gaan, nu zie ik het voor mij.’

Ben je ook trots op jezelf?

‘Mega trots. Mijn reis, mijn strijd, de offers. Het is een eenzame en pittige weg, maar ik ben voor een tweede keer opgeveerd en het leven lacht mij aan alle kanten toe. Ik voel mij een gezegend mens. Happy to be in all I want to be. This is me.

‘Moeder van 40.000 kinderen’ is uitgegeven door Ten Have en is voor 20,99 te koop via deze link

Foto: Vincent van Kleef, Soul2SoulPhotographyWENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF