fbpx

8 tips om goed voor je hart te zorgen

Hartproblemen komen bij vrouwen steeds vaker voor. De verschijnselen zijn anders dan bij mannen en nog vrij onbekend, waardoor er veel gemiste diagnoses zijn. En het ligt lang niet altijd aan de overgang, zoals vaak wordt gedacht. Het is vandaag Wereld Hartdag. Daarom delen we in deze blog tips om goed voor je hart te zorgen.

Onderzoek

Meer onderzoek doen naar de verschillen tussen mannen en vrouwen bij hartaandoeningen is prioriteit van de Hartstichting. Hartproblemen ontwikkelen zich bij vrouwen namelijk vaak anders dan bij mannen, en artsen houden hier te weinig rekening mee. Een aantal belangrijke verschillen:

  1.  Vrouwen hebben voorafgaand aan een hartinfarct vaker minder duidelijke signalen dan mannen.
  2. Na problemen in de zwangerschap (hoge bloeddruk en diabetes) loop je een hoger risico op latere hartklachten.
  3. Slagaderverkalking ontwikkelt zich bij vrouwen vaak anders dan bij mannen.
  4. Vrouwen hebben vaker problemen in de allerkleinste bloedvaatjes in het hart.
  5. Vrouwen krijgen zo’n 7 tot 10 jaar later hartklachten dan mannen. Vrouwelijke hormonen lijken hen tot de overgang te beschermen.
    (bron: de Hartstichting)

De werking van het hart

Het hart is ongeveer zo groot als een vuist en weegt 6 kilo. Het is een van de belangrijkste organen van het lichaam en pompt zo’n 5 liter bloed per minuut. Het hart heeft vier kamers: in de linkerboezem stroomt zuurstofrijk bloed uit de longen het hart binnen. De linkerkamer pompt het zuurstofrijke bloed vervolgens het hele lichaam rond. In de rechterboezem stroomt zuurstofarm bloed uit de rest van het lichaam het hart binnen en de rechterkamer pompt het zuurstofarme bloed weer naar de longen.

Deze signalen kunnen bij vrouwen duiden op een hartinfarct:

  • Duizeligheid
  • Hartkloppingen
  • Koorts, zweten
  • Kortademig
  • Misselijkheid of braken
  • Extreme vermoeidheid
  • Angstig
  • Drukkende pijn op borst
  • Pijn tussen de schouderbladen, aan de bovenarmen, kaak, nek, rug of maag

8 tips om goed voor je hart zorgen

Het is daarom belangrijk dat we de symptomen van een hartinfarct serieus nemen en weten hoe het hart in elkaar zit en wat de risico’s zijn. Maar nog belangrijker zijn de maatregelen die we ter preventie kunnen nemen. 

1. Ontstress

Stress zorgt voor een hoge bloeddruk, een risicofactor voor hartproblemen. Probeer stress zo veel mogelijk buiten de deur te houden. Tijdelijke stress is niet erg omdat we het soms nodig hebben om iets te presteren, maar chronische stress is schadelijk. Probeer dingen te veranderen in je leven als je te veel stress ervaart.

2. Eet gezond

Een logische stap, maar de uitvoering blijkt lastiger dan gedacht. We grijpen nu eenmaal vaker naar die zak chips dan naar de zak met wortels. Toch is het belangrijk dat we transvetten, suikers en verzadigde vetten zo veel mogelijk vermijden. Vervang slechte producten in je voedingspatroon door gezonde producten, zoals noten, groenten en fruit.

3. Stop met roken

Stoptober is al een tijdje achter de rug, maar dat betekent niet dat je nu weer je sigaret kunt opsteken. Roken is een van de grootste veroorzakers van hartproblemen. Door een jaar niet te roken, halveer je de kans op hartproblemen.

4. Slaap de klok rond

Slaap is belangrijk voor je lichaam. Slaap niet te veel en niet te weinig. Hoe je dat doet? Als je tussen de 7 en 8 uur per nacht slaapt zit je goed.

5. Eet minder vlees

Wist je dat er in vlees veel toegevoegde suikers en transvetten zitten? Minder vlees eten is dan ook goed voor je gezondheid. Kies daarom voor de flexitariër-lifestyle. Deels vegetariër en deels vlees- en/of viseter. Tegenwoordig liggen de schappen vol met vegetarische producten, dus keuze genoeg!

6. Beweeg!

Zorg voor voldoende beweging: elke dag minimaal een halfuur. Het is echt niet nodig om drie keer per week naar de sportschool te gaan als dat niet bij je past, veel fietsen of wandelen is ook heel goed. Probeer een manier van sporten of bewegen te vinden die je prettig vindt, dan hou je het beter vol. Niet alleen word je hier gelukkig van, je conditie verbetert, je longcapaciteit neemt toe en je verhouding vet/spier wordt beter.

7. Wees alert

Heb je al klachten waarvan je denkt dat ze bij hartproblemen horen? Neem ze serieus. Hou een dagboek bij waarin je noteert wanneer en hoelang je deze klachten hebt. Ga naar de dokter en geef het direct aan als je een van de risicofactoren ervaart.

8. Kies voor gezonde vetten

Er zijn gelukkig ook veel dingen die je wel mag eten voor een goede gezondheid, bijvoorbeeld omega 3. Dat stimuleert een goede cholesterol. Het zit vooral in vis, zoals zalm en krill, maar ook in olijven en olijfolie.



WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF