5 tips om er voor iemand te zijn

5 tips om er voor iemand te zijn

Er zijn bijna net zoveel slechte Slacher songs als redenen op te noemen waarom iemand in een dichtgemetselde put zit. Waar ook nog eens een volgeladen vrachtwagen met Copernicium op geparkeerd staat mét wielklem. Het lijkt voor jouw dierbare onmogelijk om eruit te komen. Vandaag delen wij een blog van Lauri, founder van One Day Retreat Ibiza en online magazine Nyepi met tips hoe je er voor iemand kan zijn. 

5 tips om er voor iemand te zijn die wel wat extra liefde kan gebruiken

1) Geef je volle aandacht
Wanneer een dierbare zwarte, grijze of beigekleurige dagen ondervindt kan ook jij je soms radeloos voelen. Je weet misschien niet zo goed hoe je er voor iemand kunt zijn. Wanneer je naar de afbeelding bij dit artikel kijkt, dan weet je het voortaan. Je hoeft er alleen maar te zijn. Met je volle aandacht. De enige woorden na een crisistelefoontje van vriendin A of vriend B die je hoeft uit te spreken zijn: ”Ik kom er nu aan.” Of diegene nu alleen maar wil praten, huilen of samen stil wil zijn. Je bent er. Je bent er helemaal en dat zal diegene voelen.

2) Luister
Als er één kwaliteit in het leven is waar ik waardering voor heb dan is het aandachtig luisteren. Als mens willen wij gezien worden en dat betekent naar mijn idee dat je gehoord wordt. Waardoor iemand jou dan weer echt voelt. Snap je het nog. Als er een dierbare gevangen zit in een slangenkuil van tragedie, luister dan naar hem of haar. Onderbreek diegene zo min mogelijk en laat hem of haar praten, snotteren en weer praten.

3) Je hoeft het probleem niet op te lossen
Je kunt er echt voor iemand zijn, zonder dat je gelijk een oplossing aanbiedt. Vooral mannen hebben hier een handje van en dat kan soms net zo verkeerd vallen als het derde shotje Hierbas. Erken het probleem of de gevoelens die jouw dierbare ervaart. Wil je toch iets aanbieden? Dan werkt een BKT-tje het meest verzachtend. Ofwel je bank, met een kleedje en kop thee.

4) Wees extra lief
Zo kun je er voor iemand zijn, door iets liefs te doen voor de ander. Liefdesverdriet, rouw om heden, toekomst of een dierbare. Het kan ook zijn dat je dierbare met depressieve gevoelens al kampt. Wat voor een soort tragedie er ook in lichaam en geest van diegene afspeelt; er zal vast niet veel ruimte zijn voor zelfliefde. Wees daarom extra lief. Stuur een kaart; niet met veren die iemand in zijn … kan stoppen, maar gelijk een hele struisvogel. Neem de ander mee de natuur in. Waarbij jij hem of haar ophaalt en weer veilig thuis afzet. Nu denk je vast, waar is chocolade in dit verhaal? Je neemt niet alleen één oranje reep Tony Chocolony mee, nee je tovert het huis van jouw mistroostige metgezel om in een chocoladefabriek waar zelfs Willy Wonka jaloers op is.

5) Blijf aan diegene denken
Er is geen einddatum bekend wanneer jouw dierbare weer langzaam uit de put komt. Vaak worden mensen in het begin overladen met aandacht en liefde en dat ebt langzaam weg. Wees je daar bewust van, want juist dan kun je er voor iemand zijn. Een simpel Whatsappje met ik denk aan je, kan al van grootste betekenis zijn.

Dit kun je beter laten wanneer je iemand wilt steunen

  • Begin vooral niet over iemand anders die ‘hetzelfde’ meemaakt. Zeker niet als het over een derde of zelfs zesentwintigste afstammeling van deze persoon gaat. Gewoon niet doen.
  • Probeer zoveel mogelijk clichés te vermijden. Weet je niet wat te zeggen? Benoem dit dan. Je hoeft de stilte niet op te vullen.
  • Als je er voor iemand wilt zijn is het belangrijk om niet teveel prikkels op jouw dierbare af te vuren. Elke vraag kan voelen als een eindexamen, waardoor er onnodig druk komt te staan op jouw vriend(in). Maak het zo makkelijk mogelijk voor de ander. Vraag niet: ”Zal ik morgen eten brengen.” Doe dit gewoon. Blijf in het hier en nu en vraag niet teveel over de toekomst. Hierdoor maak je het leven net iets minder moeilijk voor de ander.

iemandLauri Berkhoudt

Lauri is een dromer, maar maakt ze ook graag waar. Zo is ze drie jaar geleden naar Ibiza verhuisd, waar ze One Day Retreat Ibiza begonnen is met haar vriend. Een platform zoals Nyepi was haar tweede droom en ook deze heeft inmiddels vorm gekregen.

Met Nyepi wil Lau mensen al zo jong mogelijk bewust maken. Zodat ze iets liever voor zichzelf zijn en daarmee ook voor anderen. Ze wou dat ze sommige tools al veel eerder had geweten, daarom deelt ze deze nu graag met jou. Dit doet ze met veel humor en zelfspot. Ze vindt namelijk dat veel ‘spirituele’ mensen zichzelf zo serieus nemen. Ze ontzeggen zichzelf van alles en oordelen stiekem toch ook. Lau oordeelt zo min mogelijk en houdt zichzelf in balans door enerzijds veel te mediteren, de stilte op te zoeken en de natuur in te trekken. Daartegenover staan soms avonden die in de ochtend overgaan, waarbij het zomaar kan zijn dat ze met lamp en al naar beneden valt. Dit alles vormt voor haar een leven in balans. Waarom zou het een het ander uitsluiten?

Lees meer van Lauri:

Lauri verloor zes jaar geleden haar vader: ‘Soms hoor ik hem zeggen dat hij trots op mij is’

Lauri emigreerde naar Ibiza: ‘Op Ibiza heerst een hoger spiritueel bewustzijn’

Ontdek de ontspannende kracht van Yoga Nidra