fbpx

Lauri emigreerde naar Ibiza: ‘Op Ibiza heerst een hoger spiritueel bewustzijn’

Nadat haar vader stierf, haar relatie stukliep en ze haar baan kwijtraakte, vertrok Lauri Berkhoudt (33) naar Ibiza om daar een nieuw leven te beginnen. Het werd een leven dat haar veel spirituele verdieping brengt.

Mijn vader was negen maanden ziek. Hij genas van longkanker, maar daarna bleek hij een tumor in zijn hoofd te hebben. Ik ben erbij geweest, op zijn sterfbed, nu vijf jaar geleden. Ik zag hoe hij steeds langzamer ging ademen en luisterde bewust naar zijn laatste zucht. Het was een intense ervaring, een lichaam met een ziel is iets heel anders dan een lichaam zonder ziel. Je ziet een lichaam dat zijn ziel heeft verloren bij de dood.’

Spiritueel bewustzijn

‘Ik heb altijd interesse gehad in spiritualiteit, maar door de dood van mijn vader en een aantal andere gebeurtenissen in dat jaar, werd de behoefte om me spiritueel te verdiepen groter. Tot die tijd ging ik altijd maar door. Ik werkte als redacteur voor een tijdschrift en fulltime als copywriter voor de Bijenkorf. Kortom: altijd druk. Maar in korte tijd verloor ik niet alleen mijn vader, ook mijn relatie ging na veertien jaar uit en na een reorganisatie raakte ik mijn baan kwijt. Het is een rotwoord, maar het was een rollercoaster. Om rust te vinden ging ik met een vriendin op vakantie naar Ibiza. Ik vond het eiland meteen fantastisch, al kon ik de eerste dagen alleen maar huilen. Op Ibiza hangt een soort magie in de lucht die zelfs de meest nuchtere mensen raakt. Ik denk dat veel mensen naar het eiland trekken om hun spirituele kant te ontwikkelen en dat geeft een bepaalde energie, alsof er een hoger spiritueel bewustzijn is. Het grappige was dat als ze vroegen waar ik vandaan kwam veel mensen zeiden: “Jij hoort hier.” Zo voelde het ook echt; als klein meisje droomde ik er al van om later in Spanje te gaan wonen. Ik weet nog dat ik op een van de laatste dagen een halfuur op mijn rug op zee dobberde, met mijn oren onder water, en heel sterk voelde dat ik moest kiezen voor mijn vrijheid. Ik ging terug naar Nederland, maar twee maanden later vestigde ik me op Ibiza. Die floatervaring op zee had mijn vuurtje weer aangewakkerd en ik wist zeker dat ik naar Ibiza moest vertrekken.’

Hooggevoelig

‘Mijn leven hier is één groot spiritueel groeiproces. In Nederland was ik al begonnen met yoga toen mijn vader ziek was en inmiddels heb ik drie yogaopleidingen afgerond. Ik ben erachter gekomen dat ik hooggevoelig ben en een aantal ervaringen heeft mijn spirituele zoektocht verder verdiept: ik heb via een medium contact gehad met mijn overleden vader, deed mee aan een ayahuasca-ceremonie, beoefende de Wim Hof-methode. Op Ibiza ben ik samen met mijn huidige partner ons eigen bedrijf begonnen: One Day Retreat Ibiza, waarmee we mensen een retreat van één dag bieden, met yoga, meditatie, een stiltewandeling, lekker en gezond eten, en alles op bijzondere locaties. Ik kan me nu niet meer voorstellen dat ik in Nederland een leven had waarin spiritualiteit amper een rol speelde. Op Ibiza begin ik de dag altijd een uur zonder telefoon. Dan neem ik de tijd om buiten een meditatie te doen. Ik luister graag naar mantra’s en probeer me altijd bewust te zijn van wat ik uitspreek: is het true, necessary and kind om te zeggen? Als ik merk dat ik te veel prikkels krijg, maak ik graag een stiltewandeling door de natuur. Ibiza heeft zo veel mooie plekken waar je je alleen op de wereld voelt. Moon Beach, Cala Benirrás, het strand van Las Salinas. Eigenlijk is het hele noorden van Ibiza een spiritueel gebied. Ik ga ook graag naar het kerkje in San Miguel, een plek waar ik altijd helemaal tot rust kom. Het geven van retreats is voor mij een droom die uitkomt; op die manier kan ik de hele dag bezig zijn met bewust leven en het geeft me veel mooie gevoelens. Ik ben altijd een empathisch persoon geweest en ik vind het belangrijk dat de mensen zich tijdens de retreats veilig kunnen voelen en dat alles er kan en mag zijn. Het doet vaak veel met mensen.’

Lockdown

‘De afgelopen maanden zijn behoorlijk heftig geweest op Ibiza, ik zit nu wel weer in een aardige rollercoaster. Twee maanden zaten we in een totale lockdown en toen Ibiza afgelopen zomer code oranje kreeg, verdwenen ook de toeristen. Veel mensen die hier woonden zijn al teruggegaan, het is nu toch moeilijk om een inkomen te genereren op Ibiza. Ik had een fijn huis waar we ook de retreats gaven, maar doordat er geen mensen waren, heb ik dat huis moeten opgeven. Dat is heftig: alles waar ik zo hard voor heb gewerkt, is in één keer weg. Ik heb er veel om gehuild, maar dat is ook goed: huilen geeft me altijd het gevoel dat ik mijn ziel reinig. Ik hoop heel erg dat ik op Ibiza kan blijven, want hier voel ik me thuis. Maar ik zal zien wat er gaat gebeuren. De afgelopen maanden hebben me wel de kans gegeven om het online magazine Nyepi op te zetten, een magazine over spiritualiteit waarmee ik vooral jonge mensen wil helpen om bewuster te worden. Jongeren zien spiritualiteit vaak nog als iets zweverigs, ik wil laten zien dat het kan bestaan naast je normale leven. Ik heb de site helemaal zelf opgezet, van het bouwen tot het maken van de content, en tijdens de lockdown was ik er zeventien uur per dag mee bezig, zat helemaal in een flow. Ik vind het fijn dat ik nu ook weer kan schrijven, dat is toch mijn oude vak. En ik ben online morning retreats aan het opzetten. Als ik iets heb geleerd van de afgelopen jaren is het dat verandering de enige constante is. Je zult je voortdurend moeten aanpassen aan wat je op je pad tegenkomt, en dat probeer ik nu ook te doen.’

Special

In onze nieuwe special schrijft Lauri over verschillende retreats en lees je nog meer inspirerende verhalen. Heb jij de nieuwe Wendy special al in huis? Je koopt hem in de winkel of in onze shop.

special1 Lauri emigreerde naar Ibiza: ‘Op Ibiza heerst een hoger spiritueel bewustzijn’

Elke donderdag om 13:30 delen we een blog van Lauri op onze site.WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF