fbpx

10 tips voor beginnende stiefouders

Maak je nog niet zo lang deel uit van een samengesteld gezin, dan is het goed om met een aantal dingen rekening te houden. Afhankelijk van hoe oud de kinderen zijn, zal het goed of minder makkelijk voor ze zijn, dat jij in hun leven komt. Als beginnende stiefouder is het niet eenvoudig je nieuwe plek binnen het gezin te ontwikkelen. Vaak heeft dit niks met jou als persoon te maken, maar met het feit dat jij gezien wordt als concurrent van de afwezige ouder, er nog gerouwd wordt om het verlies van het oude gezin of dat de kinderen zich zorgen maken om de andere ouder. Zo kan het ‘leuk vinden van jou als stiefouder’ voor een kind ook als verraad voelen naar de andere ouder. Wendy-expert en Plusmama Irma Huis in ’t Veld geeft 10 tips om mee te nemen, om het voor jou iets eenvoudiger te maken.

1. Heb geen verwachtingen

Verwacht niet dat de kinderen je met open armen ontvangen. Zeker niet als ze aan het puberen zijn. Het is heel erg wennen voor ze, dat er een nieuw persoon in hun leven komt, maar ook dat de oude vertrouwde situatie niet meer terugkomt. Verwacht dan ook niet dat je meteen een ‘gelukkig gezin’ samen kunt zijn.

2. Wees realistisch

Kinderen zijn loyaal aan hun ouders. Ze houden van hen. Wat er ook gebeurt. Het is als stiefouder niet realistisch te verwachten dat jij belangrijker gevonden wordt dan de ex. Ook al laat de moeder haar kind keer op keer in de steek of breng jij veel meer tijd door met jouw stiefkind.

3. Vat het niet persoonlijk op

Kinderen kunnen er (soms) bewust alles aan doen om het jou als stiefouder moeilijk te maken. Ongeacht hoe erg je je best voor ze doet. Het zijn en blijven kinderen, die (hoe gemeen ook) zelf vaak worstelen met hun eigen emoties. Niet wetende hoe ze dit moeten uiten, ben jij de persoon die het moet ontgelden. Toch is het goed om voor jezelf na te gaan waar dit gedrag vandaan komt; welke emotie(s) lig(en) hieraan ten grondslag?

4. Maak afspraken

Zeker in het begin is het heel belangrijk goede afspraken met je partner te maken. Welke rol verwachten jullie van elkaar. Welke afspraken maken jullie gezamenlijk? Leg dit ook vast en bespreek dit met elkaar en de kinderen (wanneer ze er oud genoeg voor zijn.) Steun elkaar en ben er voor elkaar. Val elkaar ook niet af waar de kinderen bij zijn. Hoe meer jullie op dezelfde lijn liggen, hoe duidelijker voor de kinderen.

5. Gun jezelf de tijd

Verwacht niet te snel een gelukkig samengesteld gezin te kunnen vormen, maar gun jezelf, jouw partner en de kinderen de tijd. Die tijd heb je ook! Doe het stapje voor stapje en probeer niks te forceren. Ze zeggen niet voor niks: “Tijd heelt alle wonden.” Gemiddeld duurt het tussen de vier en zeven jaar voordat er een balans is gevonden in het nieuwe gezin!

6. Maak tijd vrij voor jezelf

Zeker niet vergeten! Naast je nieuwe rol, als ouder/verzorger, is het belangrijk ook tijd in te plannen voor jezelf of met je vriendinnen. Plan een dagje, avondje of weekendje weg. Dit is het moment om jezelf weer op te laden en met nieuwe/positieve energie jouw rol in te kunnen nemen in het samengestelde gezin. Doe dit zo vaak als jij denkt dat jou goed doet. Als jij goed in je vel zit, profiteert iedereen daar tenslotte van!

7. Reken niet op je omgeving

Het is heel makkelijk om te oordelen of een mening te hebben, als je zelf geen deel uitmaakt van een samengesteld gezin. Helaas is dit wel wat vaak gebeurd. Je stuit op onbegrip, als je in jouw omgeving kenbaar maakt dat je het er moeilijk mee hebt. Vaak krijg je dan te horen dat je wist waar je aan begon. Dit is niet zo. Je weet pas hoe het is, als je het zelf meemaakt. Reken dan ook niet op begrip in jouw omgeving. Wat kan helpen is mensen te zoeken, die in een soortgelijke situatie zitten. Zij weten waar je het over hebt. Op internet zijn vele forums te vinden. Af en toe je hart luchten kan nooit kwaad.

8. Wees jezelf

Als stiefouder ben je vaak geneigd extra je best te doen of veel taken op je te nemen. Vaak met het doel dat de kinderen/jouw partner je aardig vinden. Vaak werkt dit averechts. Vooral kinderen prikken er snel doorheen, als je je anders voordoet. Blijf dan ook vooral wie je bent!

9. Leer de moeder kennen

Misschien is dit niet iets waar je meteen om staat te springen, toch kan je dit helpen in de relatie met de kinderen. Als je een goed contact hebt met de moeder, geeft de kinderen dit ook het gevoel dat ze het over jou kunnen hebben wanneer ze bij mama zijn en andersom. Daarnaast kun je ook onderwerpen rondom de opvoeding (denk aan sportclubs, verjaardagen etc.) met haar en jouw partner bespreken/afstemmen. Uiteindelijk heeft iedereen hier voordeel bij.

10. Heb lief

Het grootste goed wat we als mens te geven hebben is liefde. Handelen vanuit een liefdevolle benadering en liefde geven kan niet alleen maar leiden tot negatieve of vervelende reacties terug. Uiteindelijk wil ieder mens zich geliefd voelen, geven en ontvangen. Heb dan ook liefde voor jezelf, jouw partner en de kinderen.

Met deze tips in je achterhoofd ben je op weg naar het samengestelde gezin, zoals jij en jouw partner dat wensen. Veel geluk!

Header wendy irma wp 2 10 tips voor beginnende stiefouders

Over Irma

Ik, stiefmoeder? In mijn hoofd plopte een schrobbende assepoester op, terwijl haar stiefmoeder haar afsnauwt. Dat gaf me geen goed gevoel dus zocht ik naar een woord dat voor mij de lading beter dekt. Zo vond ik in ons buurland België het woord ‘plusmama’. De ‘Plus’ staat voor mij voor de toegevoegde waarde die ik, naast de biologische ouders, toevoeg aan het leven van de kinderen. En net zoals alle mama’s zo nu en dan eens verwend worden, verdienen plusmama’s die (h)erkenning ook. Daarom vind je op Irma haar website een kleine selectie aan cadeautjes speciaal voor plusmama’s. Zodat ook zij eens in het zonnetje gezet kunnen worden. Ook vind je hier andere verhalen van meer plusmama’s.

Lees hier het hele verhaal van Irma.



WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF