fbpx

5 x dit kun je doen als je jaloers bent op het ex-gezin van je nieuwe liefde

Als je verder gaat met een man die al kinderen heeft uit een eerder huwelijk, kan het zomaar gebeuren: je wordt jaloers op het gezinsleven dat hij ooit had. Omdat jij er geen deel van uitmaakt en je je er al snel een te rooskleurige voorstelling van maakt. Besef dat jouw nieuwe lief en zijn ex niet voor niets uit elkaar zijn, adviseert Wendy-expert en plusmama Irma Huis in het Veld. Lees welke tips zij nog meer voor je heeft als je last hebt van jaloerse gevoelens.

Ik kan het me nog zo goed herinneren. Ik stond in de keuken toen de moeder van de meiden kwam binnenwandelen. Tijd voor de wekelijkse wissel en de kinderen aan haar mee te geven. Even moesten er nog wat huishoudelijkheden besproken worden (denk aan school, afspraken met vriendinnetjes, feestjes en bezoek aan de tandarts). Ze voegde zich naast mijn man en begon met hem af te stemmen. De kinderen voegden zich bij hen en opeens had ik het gevoel getuige te zijn van een situatie, waar ik geen deel van uitmaakte. Ooit vormden mijn lief en de moeder van de kinderen een kerngezin. Het was niet eens jaloersmakend, eerder pijnlijk om dit te ervaren.

Na die ene keer nam ik me voor dat ik dit niet nog een keer zo wilde voelen. Mijn lief die zich echt van geen kwaad bewust was, nam deel aan een gewoonte die voor hem zo vertrouwd voelde, dat hij mij daarbij even vergat. Ik rekende hem dit ook niet persoonlijk aan, maar vroeg me af wat ik zelf aan de situatie kon veranderen. Tenslotte behoorde hun gezinssituatie tot het verleden en vormde ik nu met hem en de kinderen om de andere week een gezin.

Ruimte innemen
De eerste stap die ik zette was door letterlijk mijn ruimte in te nemen. Niet langer nam ik afstand van de situatie, maar ik voegde me bij mijn lief en de moeder van de kinderen. Ik nam letterlijk en figuurlijk mijn plek in en haalde de kinderen daarbij ook aan.

Afstemming
De tweede stap was dat mijn man ook steeds meer dingen met mij afstemde. Daarbij betrok hij me ook bij de gesprekken tijdens onze wekelijkse wissel. Er ontstond ruimte om ook mijn mening of wetenswaardigheden te delen. Laat ik voorop stellen dat hier ook door de moeder van de kinderen ruimte aan werd gegeven.

Ruimte voor een toekomst
Daarnaast realiseerde ik me dat de kinderen nog heel klein waren en geen herinneringen hadden aan de tijd dat hun moeder nog met hun vader samenwoonde. Er lag een toekomst voor ons weggelegd, waar mijn lief en ik zelf met de kinderen invulling aan konden geven. Wij konden onze eigen herinneringen met ze gaan maken. Nu jaren later gaan ze daar hopelijk, wanneer ze straks ouder zijn, ook met een goed gevoel op terugkijken.

Vertrouwen
Ik stopte met het maken van vergelijkingen of het lopen op mijn tenen om maar niemand te kwetsen. Ik vertrouwde steeds meer op mijn eigen gevoel. Wat wilde ik doen, wat wilde ik de kinderen meegeven, wat vond ik belangrijk. Voor wat voor gezin wilde ik samen met mijn lief vormen. Ik ben steeds meer gaan vertrouwen op mijn eigen kracht en mogelijkheden. En dat lukt inmiddels heel goed. Een week lang concentreer ik me nu op de kinderen, mijn lief en mezelf, zonder daarbij na te denken over wat hun moeder zou doen of hoe het voor haar is of dat zij ooit biologisch kinderen heeft gekregen met mijn lief.

Bewust zijn
Aanvullend op het voorgaande heeft ook ‘bewust zijn’ mij geholpen. Ik vraag me regelmatig af wat ben ik op dit moment aan het doen? Met wie ben ik? Hoe voelt dit voor mij? Hierdoor kom ik terug in het moment en laat ik me niet langer afleiden door mijn gedachten. Gedachten die me kunnen meenemen naar een tijd waar ik geen deel van uitmaakte. Het leven is nu!

De reden

Wees je er van bewust dat jouw partner en zijn ex niet voor niks uit elkaar zijn. Waarschijnlijk was hun gezinsleven niet zo perfect als jij je dat voorstelt. Anders waren ze vast nog bij elkaar geweest!

Het is zeker niet makkelijk om deze tips van de een op de andere dag toe te passen, maar als je jaloers bent, wil je dus iets hebben wat een ander heeft of ooit samen hadden. Het verleden is echter een feitelijk gegeven. Daar kun je niks aan veranderen. Maar de toekomst daar heb je wel invloed op. De eerste stap is jouw gevoelens van jaloezie te erkennen. Kun je voor jezelf nagaan waar ze vandaan komen? Heb jezelf eigen kinderen of wil je graag ook moeder worden? Heb je een kinderwens, maar jouw partner niet. Vaak heeft jaloezie te maken met jou ofwel een gebrek aan zelfvertrouwen. Jaloezie is er in diverse gradaties. Als je jaloers bent ben je gefocust op tekort en stilstand. Want je bent bang om: Iets te verliezen, iets niet te krijgen of je vindt dat een ander iets niet zou mogen hebben. Jaloezie is namelijk, net als andere negatieve emoties, een kompas dat jou er op wijst dat je de verkeerde kant op gaat. Dat het tijd is om even pas op de plaats te maken. Kijk eens naar wat er wel is. Stop met denken in tekorten of dat waar jij geen deel van uitmaakte, wat zij ooit hadden. Richt je vanaf nu op dat wat jij hebt, op groei, vooruitgang, jullie toekomst samen en laat het verleden daar waar het thuishoort. In het verleden!

Veel gezinsgeluk!

Over Irma

kennismaking met de kinderen van je partnerIk, stiefmoeder? In mijn hoofd plopte een schrobbende assepoester op, terwijl haar stiefmoeder haar afsnauwt. Dat gaf me geen goed gevoel dus zocht ik naar een woord dat voor mij de lading beter dekt. Zo vond ik in ons buurland België het woord ‘plusmama’. De ‘Plus’ staat voor mij voor de toegevoegde waarde die ik, naast de biologische ouders, toevoeg aan het leven van de kinderen. En net zoals alle mama’s zo nu en dan eens verwend worden, verdienen plusmama’s die (h)erkenning ook. Daarom vind je op mijn website een kleine selectie aan cadeautjes speciaal voor plusmama’s. Zodat ook zij eens in het zonnetje gezet kunnen worden. Ook vind je hier andere verhalen van meer plusmama’s.

 

Lees ook deze blogs van Irma over waar je tegenaan kunt lopen in een samengesteld gezin:

En lees hier al haar blogs.WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF