verjaardagen in een samengesteld gezin

Hoe vier je de verjaardagen van de kinderen in een samengesteld gezin?

In elk samengesteld gezin een heikel punt: hoe worden de verjaardagen van de kinderen gevierd? Twee keer apart, samen? Wendy-expert en Plusmama Irma Huis in ’t Veld bedacht er een oplossing voor: een apart felicitatiemoment voorafgaan aan het grote feest. En dat werkt prima, zegt ze. Lees haar tips.

Bij wie vieren de kinderen hun verjaardag?

Ik hoor het mijn man nog zeggen. De oudste is jarig en we zijn uitgenodigd bij mijn ex voor een kop koffie met vlaai. “Wie zijn daar dan allemaal bij?” was mijn reactie. Een familie- en vriendenbijeenkomst van haar kant, zag ik namelijk niet zitten. Uiteindelijk bleken mijn man en ik uitgenodigd te zijn, voorafgaand aan het grotere feest. Persoonlijk vond ik dat heel fijn. Op deze manier konden we de oudste rustig feliciteren, zonder dat daar allemaal familie en vrienden bij waren. Het jaar daarna waren de kinderen in onze week jarig en vierden we hun verjaardagen met onze familie en vrienden. Ook de moeder nodigde we uit, eveneens voorafgaand aan ons familiefeest. Op deze manier doen we het vandaag de dag nog steeds.

Gedoe...

Persoonlijk zou ik het niet fijn vinden om het met zijn allen te vieren. Mijn familie, de familie van mijn man en de familie van de moeder. Ik kan me niet anders voorstellen dan dat dit gedoe zou geven. Zoals we het nu geregeld hebben is het voor iedereen fijn. De kinderen zien hun ouders op de dag dat ze jarig zijn en afhankelijk van hoe hun verjaardag valt, is het felicitatiemoment bij ons of bij haar. Dit gaat heel goed. Het kinderfeestje mogen de kinderen vieren waar ze willen. Ook dan is een van de ouders er, afhankelijk van het soort kinderfeestje (zoals een slaapfeestje), gewoon de hele dag bij.

Verdrietig

Ik weet dat het vieren van de verjaardag overal anders geregeld is. Sommige ouders kiezen ervoor de verjaardag te vieren, zonder dat de andere ouder er op die dag ook (even) bij is. Dit omdat de regeling zo is, of dat de partner of de ouder dit niet wilt. Anderen vieren het juist met alle families samen. De kinderfeestjes zijn weer een ander verhaal. Deze wordt georganiseerd door de ouder waar het kind op dat moment is. Het zijn keuzes, die al dan niet bewust gemaakt worden. Persoonlijk lijkt het me heel verdrietig voor de ouder als hij/zij er op de dag dat het kind jarig is, er niet (even) bij kan zijn. Sterker nog, ook voor mij als plusmama zou ik dit heel jammer vinden. Het is toch één van die momenten, die je graag samen met je partner en de kinderen wilt vieren.

Dubbel feest!

De komende jaren zijn de kinderen, door de regeling, niet bij ons als ze jarig zijn. Dit betekent dat ons felicitatiemoment bij hun moeder is. Ik zou liegen als ik zeg dat ik dit niet jammer vind. Het maakt het vieren van de verjaardagen van de meiden toch anders. Het is echter, zoals het is en daar leggen we ons bij neer. Wel vieren de kinderen hun verjaardagsfeestje altijd bij ons. Dit organiseer ik vaak samen met hun moeder. Daarnaast hebben mijn man en ik ons voorgenomen om de verjaardagen van de meiden ook nog eens te vieren, als ze weer naar ons komen. Dit met ons eigen gezin, familie en/of vrienden. Afhankelijk van wat mogelijk is. Voor de kinderen dubbel feest, en dat gunnen we ze.

Prima

Feit is dat de kinderen niks liever willen dan dat beide ouders op hun verjaardag aanwezig zijn en dat het om zijn of haar verjaardag gaat. Weet overigens ook dat kinderen er over het algemeen best goed mee om kunnen gaan, dat de ouders niet meer (altijd) samen zijn. In ons geval is het felicitatiemoment voor de kinderen dan ook prima voor ze. Misschien hebben wij er nog wel meer moeite mee?

Cadeaus

Voor wat betreft het cadeau(s). Dit stemmen we onderling af en we leggen er allemaal aan bij. Dit krijgen de kinderen met hun verjaardag dan ook van ons allemaal samen. Dit neemt niet weg, dat als we op bezoek gaan, het toch niet kunnen laten nog een kleinigheidje mee te nemen.

Oplossingen

Je bent  hoe dan ook niet de eerste die met de uitdaging; verjaardag, zit. Er zijn meerdere opties mogelijk, die tot een vrolijke verjaardag na een scheiding kunnen leiden. De meest voorkomende oplossingen zijn:

  • Een gezamenlijk verjaardagsfeestje. Maak hierover goede afspraken onderling. Ook over wie je wel of niet uitnodigt. Vaak zijn het vrienden/familie, die een uitgesproken mening over jullie scheiding hebben en de sfeer van de verjaardag kunnen bepalen.
  • Een van de twee geeft alleen een verjaardagsfeestje. Bijvoorbeeld afhankelijk van de ouder waar het kind is of om het jaar bij de andere ouder.
  • Twee verjaardagsfeestjes. Iedere ouder viert de verjaardag, zoals hij/zij het wenst, eveneens met de mensen die hij/zij wilt uitnodigen. Het kan dus voorkomen dat gezamenlijke vrienden twee keer naar een feestje ‘moeten’ gaan.

Vraag het aan de kinderen

De verjaardag vieren is van verschillende factoren afhankelijk. Een van die factoren is de leeftijd van de kinderen. Als de kinderen oud genoeg zijn, kun je ze ook zelf vragen wat zij fijn vinden. Hoe willen zij hun verjaardag vieren? Bij ons waren de kinderen nog heel klein toen hun ouders uit elkaar gingen. De kinderen zijn inmiddels gewend geraakt aan de manier waarop wij hun verjaardag vieren. Nu ze zelf oud genoeg zijn om te kiezen, geven ze ook aan dat ze het, zoals wij het nu vieren, wensen.

Hopelijk kunnen jullie er als ouders, voor de kinderen een mooi feestje van maken!

Over Irma

kennismaking met de kinderen van je partnerIk, stiefmoeder? In mijn hoofd plopte een schrobbende assepoester op, terwijl haar stiefmoeder haar afsnauwt. Dat gaf me geen goed gevoel dus zocht ik naar een woord dat voor mij de lading beter dekt. Zo vond ik in ons buurland België het woord ‘plusmama’. De ‘Plus’ staat voor mij voor de toegevoegde waarde die ik, naast de biologische ouders, toevoeg aan het leven van de kinderen. En net zoals alle mama’s zo nu en dan eens verwend worden, verdienen plusmama’s die (h)erkenning ook. Daarom vind je op Irma haar website een kleine selectie aan cadeautjes speciaal voor plusmama’s. Zodat ook zij eens in het zonnetje gezet kunnen worden. Ook vind je hier andere verhalen van meer plusmama’s.

Lees hier het hele verhaal van Irma.