fbpx

Tips voor een fijne vakantie als samengesteld gezin

Als samengesteld gezin op vakantie? Een lange autorit samen in één auto op weg naar Frankrijk of een vlucht voor de boeg naar een zonnige bestemming? Misschien is het goed om jezelf te realiseren dat op vakantie gaan met een samengesteld gezin iets anders functioneert. Je zit nu net even iets dichter op elkaars huid en ook de onuitgesproken dingen reizen mee. Aan de andere kant zijn de kinderen nu langer bij jullie en kun je de onderlinge band versterken. Even geen wisselmomenten en/of stress daarover.

Om jou en de kinderen de zomervakantie goed door te laten komen heb ik plusmama’s met ervaring om tips gevraagd. Hierbij de gouden tips voor jou, voor een hele fijne vakantie.

Moeten we wel samen op reis?

Misschien is dit wel de eerste vraag die jezelf moet stellen.  Als samengesteld gezin op vakantie gaan, kan heel goed zijn voor de onderlinge band, maar het kan ook averechts werken. De vraag die veel partners elkaar niet durven te stellen, maar wel goed is om het toch te doen: Moeten jullie wel met zijn allen op vakantie gaan?
Misschien is een alternatief ook mogelijk? Jij gaat met jouw kinderen een paar dagen en/of jouw partner gaat alleen met zijn kinderen een paar dagen weg. Jij gaat een dagje op bezoek of misschien doe jij een paar uitstapjes met zijn kinderen? Hoe dan ook, bekijk wat voor jullie zou kunnen werken en goed voelt. Je hoeft hierbij niet de standaard/’normale’ weg te bewandelen, want een samengesteld gezin is niet standaard en elk samengesteld gezin is anders.

Maak ruimte

Hebben jullie toch besloten om samen weg te gaan, realiseer je dan dat de onderliggende emoties, zoals spanningen of ergernissen vooral naar boven komen als jullie kort op elkaar zitten, zoals tijdens lange autoritten of een verblijf in een kleine ruimte zoals een tent of caravan. Zorg dan ook voor ruimte. Dit zowel letterlijk als figuurlijk. Neem bijvoorbeeld een extra tent mee. Rijd met twee auto’s (mits financieel haalbaar) en splits af en toe wie er mee rijdt of waar slaapt. Plan daarnaast, ook op vakantie, tijd in voor jezelf, voor jouw kinderen, zijn kinderen en met zijn allen. Dat je samen op vakantie gaat betekent niet dat je ook alles samen moet doen! Juist door die ruimte voor jezelf te pakken, kun je ook meer genieten van de dingen die je samen doet.

Plan je vakantie

Misschien is het niet aan jou besteed en vind je het heerlijk om te kijken wat de dag brengt. Toch is het met een samengesteld gezin beter om plannen te maken. Dit zodat iedereen weet waar hij/zij aan toe is. Zeker met leeftijdsverschillen tussen de kinderen is er vaak ook sprake van andere behoeften.  Goed om van te voren toch alvast ieders wensen en verwachtingen te weten, zodat hier rekening mee gehouden kan worden en het voor iedereen fijn is. Ook de rolverdeling met je partner is hierbij erg belangrijk. Plannen maken kan ook heel concreet zijn, zoals afspraken maken over het gebruik van de badkamer van het vakantieverblijf, zakgeld, wie waar slaapt, uitgaansuren en de hoeveelheid ijsjes. Belangrijk is vooral om de kinderen hierbij te betrekken!

Zorg voor jezelf

Lonkt dat mooie bos of de zee naar je? Maak tijd vrij voor jezelf en ga ervoor. Ook jij hebt maar een beperkt aantal vrije dagen en tijd om de batterij weer op te laden. Als jij goed in je vel zit, profiteert iedereen daarvan mee. Misschien voelt dit egoïstisch of vinden anderen hier iets van, maar het gaat om jou! Het is belangrijk om goed voor jezelf te zorgen en als dat betekent dat je even een uur wilt gaan wandelen of alleen de boodschappen wilt doen, doe dat dan ook! Uiteindelijk is het de balans waar het om gaat. Bespreek dit ook met je partner. Door hier open en eerlijk over te communiceren ontstaat een fijne sfeer en kunnen jullie samen zoeken naar de juiste balans. De tijd die je voor jezelf nodig hebt en neemt zegt tenslotte niks over jullie liefde voor elkaar.

Jij en jouw partner

Zoek tijdens jullie vakantie ook de connectie op met elkaar. Maak samen even die wandeling zonder de kinderen. Geef elkaar die knuffel en wanneer de kinderen op bed liggen…steek dan de kaarsjes aan bij jullie vakantieverblijf. Zorg voor een goed glas wijn, jullie lievelingsmuziek en lekkere hapjes. Juist nu is het fijn om even de liefde tussen jullie extra aandacht te geven. Wacht niet tot na de vakantie, als de kinderen er even niet zijn. De verbondenheid met je partner kan werken als rustpunt om het proces van het uitzoeken wie jullie voor elkaar zijn, en hoe de verhoudingen precies in elkaar zitten te ondersteunen. Laat de liefde voor elkaar niet wachten.

Informeer de achterblijvers

Informeer ook de ex over jullie vakantieplannen en waar de reis naartoe gaat. Stem ook een paar (bel)momenten af waarbij de kinderen contact kunnen hebben met de andere ouder. Op deze manier weet iedereen waar hij/zij aan toe is. De kinderen kunnen even onbezorgd van hun vakantie genieten zonder elke dag herinnerd te worden aan papa of mama, die er niet bij is. Als plusmama spreek ik uit ervaring, als ik zeg dat vaste belmomenten heel fijn zijn!

Leer elkaar kennen

Ik schreef het al eerder, maar de vakantieperiode is ook de kans om elkaar beter te leren kennen! Juist nu jullie zoveel tijd met elkaar doorbrengen. Elkaar beter leren kennen kan door een spelletje te doen tijdens het eten waarin iedereen iets van zichzelf vertelt (lievelingskleur, dier, boek, film, kletsplaat etc). Hoe ludieker, hoe leuker! Zie het echt als een kennismakingsperiode die je ook zou hebben als je met praktisch vreemde mensen gedropt zou worden voor een weekend op de hei.

Ga niet te lang

Word dit jullie eerste vakantie als samengesteld gezin? Plan dan niet meteen drie weken, maar plan om te beginnen een week. Tenslotte komt iedereen liever thuis met fijne vakantie verhalen.

Kijk wat voor jullie werkt en met deze tips achter de hand wordt het vast en zeker een vakantie om nooit meer te vergeten!

Over Irma

kennismaking met de kinderen van je partnerIk, stiefmoeder? In mijn hoofd plopte een schrobbende assepoester op, terwijl haar stiefmoeder haar afsnauwt. Dat gaf me geen goed gevoel dus zocht ik naar een woord dat voor mij de lading beter dekt. Zo vond ik in ons buurland België het woord ‘plusmama’. De ‘Plus’ staat voor mij voor de toegevoegde waarde die ik, naast de biologische ouders, toevoeg aan het leven van de kinderen. En net zoals alle mama’s zo nu en dan eens verwend worden, verdienen plusmama’s die (h)erkenning ook. Daarom vind je op Irma haar website een kleine selectie aan cadeautjes speciaal voor plusmama’s. Zodat ook zij eens in het zonnetje gezet kunnen worden. Ook vind je hier andere verhalen van meer plusmama’s.WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie. 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF