fbpx

Zwicht jij gemakkelijk voor ongezonde verleidingen? 8 tips om in de supermarkt een gezonde keuze te maken

In de supermarkt word je constant verleid om ongezonde keuzes te maken. Voor je het weet ligt die koek uit de aanbieding of die lekkere zak chips in je karretje, terwijl je je nog zo had voorgenomen niets ongezonds te kopen. Onze Wendy-expert Ralph Moorman geeft tips om je tegen deze impulsaankopen te beschermen. 

Om te beginnen wil ik graag benadrukken dat je steeds gezonder kunt boodschappen doen in de meeste supermarkten. Er zijn namelijk steeds meer gezonde voedingsmiddelen te vinden. Uiteraard moet je wel weten welke dat zijn en waar je ze kunt vinden, maar dat is nog niet alles. Je moet ook voldoende gemotiveerd en gedisciplineerd zijn te kiezen voor deze gezonde producten, die vaak een iets hogere prijs hebben, op de korte termijn minder geluk stofjes vrijmaken in je hersenen en meer bereidingstijd kosten. Hierdoor belanden er toch bij veel mensen veel ongezonde producten die sterk bewerkt zijn en weinig voedingswaarde hebben in de winkelkar. Dit is vaak geen gebrek aan kennis, maar een gebrek aan motivatie en discipline. In de supermarkt word je namelijk continu verleid tot ongezonde keuzes en soms ook misleid door producten gezonder voor te spiegelen dan ze zijn.Belangrijke supermarkt basistips om je te wapenen hiertegen zijn:

1. Check je motivatie

Waarom wil ik gezonde keuzes maken in de supermarkt? Als je jezelf nog even op scherp zet voor je de supermarkt binnenstapt zal je mandje of karretje in verhouding meer gezonde producten bevatten na je ronde.

2. Ga niet met een hongergevoel op pad

Eet voordat je boodschappen doet zodat je niet zo snel zwicht voor allerlei verlokkingen, omdat je trek hebt.

3. Volg een boodschappenlijst

Maak een boodschappenlijst en houd jezelf hieraan. Kijk vooral niet teveel om je heen.

4. Beperk je supermarktuitjes

Doe niet dagelijks boodschappen. Plan vooruit zodat je de kans op impulsaankopen verkleint.

5. Blijf aan de buitenkant

Shop zoveel mogelijk aan de buitenkant van de supermarkt. Daar vind je doorgaans namelijk de minst bewerkte producten.

6. Maak haast

Doe je boodschappen zo snel mogelijk zodat je niet in de verleiding komt om allerlei ‘ongezonde’ producten te kopen die je helemaal niet nodig hebt.

7. Geen taartje voor mogelijk bezoek

Haal geen ongezonde dingen in huis voor mogelijk bezoek. De kans is groot dat je het zelf opeet als het bezoek niet komt.

9. Wees kritisch

Lees de ingrediënten- en voedingsdeclaraties op het etiket. Ingrediënten staan op volgorde van wat er het meest in zit (van hoog naar laag). Hoe hoger het percentage van een gezond ingrediënt des te beter. Qua voedingsdeclaratie is voor de koolhydraten belangrijk om te kijken waar deze koolhydraten vandaan komen (snel of traag opneembare bron). Je ziet dus hoeveel koolhydraten een product bevat per honderd gram en vervolgens kijk je naar de koolhydraatbronnen in de ingrediëntenlijst. Als in de ingrediënten bijvoorbeeld witte rijst op de eerste plaats staat dan weet je dat het dus vooral ‘snelle koolhydraten’ zijn. Daarnaast kijk je ook naar het vakje ‘waarvan suikers’: Hoe minder hoe beter, want dit zijn zogenaamde ‘lege calorieën’, oftewel ze leveren alleen energie maar geen voedingswaarde.

Meer over Ralph lees je hier.



WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF