fbpx

Zo kun je cyberpesten voorkomen

Pesten is helaas van alle tijden. De manieren waarop gepest wordt, zijn met de komst van sociale media echter uitgebreid. Hierdoor wint cyberpesten steeds meer aan terrein. De pester kan zich makkelijk verschuilen achter een scherm en zelfs anoniem blijven, waardoor het slachtoffer zich moeilijker kan verdedigen. Hier geven we je een aantal tips over hoe je cyberpesten kan voorkomen.

Laster

Bij volwassenen komt digitaal pesten ook steeds vaker voor. De grootste groep slachtoffers zijn echter nog steeds kinderen en jongeren tussen de 7 en 18 jaar, met een piek in de groep 15 tot 18-jarigen. Volgens een onderzoek van het CBS* in 2015 hebben deze jongeren vooral te maken met ‘laster’ zoals het plaatsen van kwetsende teksten op internetfora of profielsites, of het verspreiden van foto’s, filmpjes of roddel via het web.

Ruis

Het gevaar met internet is dat het medium voor ruis zorgt. Pestdeskundige Theo Klungers van anti-pestbureau Posicom legt uit: ‘Doordat je van geschreven tweets of posts geen mimiek en lichaamstaal kunt aflezen en niet weet wanneer iets serieus of als grap bedoeld is, lopen discussies eerder uit de hand. Ook voelen kinderen zich minder geremd op internet en is de stap sneller genomen om gemene dingen tegen elkaar te roepen.’

Voorkomen

Zowel aan leerkrachten en ouders de taak om met hun leerlingen en kinderen open te communiceren over cyberpesten, zelfs als er niet direct aanleiding toe is. Voorkomen is altijd beter dan genezen en er zijn meerdere instanties die daar de handvatten toe reiken. Website Digitaalpesten.nl geeft bijvoorbeeld onderstaande tips.

Positief gedrag benadrukken

Ondanks dat negativiteit binnen discussies over pesten de boventoon voert, is het volgens Remco Pijpers, directeur van Mijn Kind Online, juist ook belangrijk om positief online gedrag te bespreken: “Hoe zorg je dat cypberpesten niet uit de hand loopt? Niet door kinderen alleen maar te vertellen dat ze niet online mogen pesten. Je moet vooral ook praten over goed gedrag op internet.” Het wereldwijde web zorgt ook voor positieve zaken. De creativiteit en het talent van kinderen kan er juist door worden gestimuleerd. Als ze het druk genoeg hebben met die talenten en zich op de juiste wijze via internet leren profileren, zullen kinderen snel merken dat cyberpesten pure tijdverspilling is.

Klik voor meer informatie over de gevaren en het herkennen van cyberpesten.

Bronnen: Digitaalpesten.nl, Pestweb.nl, Mijn Kind Online.nl (brochure Digitaal Pesten)
*Onderzoek CBS
Zo kun je voorkomen dat jouw kind digitaal wordt gepest


WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF