Elk pondje gaat door het mondje… Dat klopt, maar ook hormonen hebben invloed op ons gewicht. Wendy- en hormoonexpert Ilva van der Dong legt uit hoe hormonen ons gewicht beïnvloeden en hoe je je hormoonhuishouding in balans brengt.
Wanneer we aan hormonen denken, denken we vaak aan de overgang, puberteit, de menstruatie en dergelijke. Maar… wist je dat deze krachtige boodschapperstoffen ook invloed hebben op je gewicht? Een hormonale balans is de sleutel tot het in balans brengen van jouw gewicht.
Hormonen maken eigenlijk deel uit van alle complexe regelsystemen in het lichaam. Wanneer er een disbalans ontstaat kunnen er teveel of te weinig van bepaalde hormonen worden afgegeven. Dat heeft invloed op je gezondheid, inclusief je gewicht. Wist je dat.. Hormonen je eetlust reguleren? Dit is belangrijk omdat je zo voldoende energie en voedingsstoffen binnen krijgt om optimaal te functioneren. Vetopslag en vetafbraak worden met behulp van verschillende hormonen geregeld in het lichaam. Er zijn hormonen die de eetlust stimuleren en er zijn hormonen die een signaal afgeven om aan te geven dat je voldoende hebt gegeten.
De werking van een aantal belangrijke hormonen
- Het hormoon ghreline is vrij bekend en wordt ook wel ons ‘hongerhormoon’ genoemd. Het zorgt ervoor dat de hypothalamus (gelegen in ons brein) een signaal krijgt dat je trek hebt.
- Een ander bekend hormoon is leptine. Leptine wordt door de vetcellen afgescheiden en dit hormoon zorgt ervoor dat je brein een signaal ontvangt met de boodschap dat je genoeg hebt gegeten. Dit zodat je niet ‘overeet’. Wanneer er sprake is van overgewicht dan wordt er meer leptine aangemaakt. Je brein wordt overspoeld met leptine signalen, hierdoor blijven leptine levels stijgen en kan er leptine resistentie ontstaan. Bij een resistentie reageren de cellen niet meer goed op leptine. De kans is groter dat je nu door blijft eten terwijl je al voldoende hebt gehad, het signaal van dat je genoeg gegeten hebt komt niet meer goed binnen.
- De schildklier speelt ook een grote rol bij het gewicht. Je moet het zien als het ’gaspedaal’ van het metabolisme. Wanneer de schildklier onvoldoende hormonen aanmaakt of wanneer het lichaam deze hormonen niet goed kan omzetten in de actieve vorm dan is de kans op gewichtstoename groter. Andersom kan een niet goed functionerende schildklier er ook voor zorgen dat we ongewenst veel afvallen, doordat er teveel schildklierhormoon aanwezig is.
Hoe belangrijk is de bloedsuikerspiegel?
Onze cellen hebben het hormoon insuline nodig om glucose te kunnen gebruiken voor energie, daarnaast is het lichaam in staat om een teveel op te slaan als glycogeen. Handig, zo heb je een voorraad! Wanneer de bloedsuikerspiegel chronisch uit balans is dan kan er insuline resistentie ontstaan. De lever kan glucose dan omzetten in vet, dit slaat zich vaak op rondom de buik. De bloedsuiker kan flink verstoord raken door bewerkte voedingsmiddelen en veel stress. Dr. Sarah Gottfried ontvangt al meer dan 25 jaar vrouwen in haar kliniek en ziet dat gewichtsproblemen in 99% van de gevallen hormoon gerelateerd zijn! Minder eten en meer bewegen is te kort door de bocht volgens Gottfried.
Waar kun je mee beginnen om je hormonen te balanceren?
- Verander de manier van eten. Zorg voor voldoende vezels tijdens elke maaltijd. Vezels zijn belangrijk voor de bloedsuikerspiegel en het zorgt voor een verzadigd gevoel.
- Voedingsstoffen aanvullen. Wanneer er tekorten zijn kunnen hormonen niet goed aangemaakt worden of hun werk doen.
- Knuffelen! Zorgt voor verminderen van cortisol (stresshormoon). Cortisol heeft invloed op de bloedsuikerspiegel, een chronisch teveel aan cortisol werkt nadelig.
- Kies voor maaltijden waarbij je eiwitten, vetten, langzame koolhydraten en vezels met elkaar combineert. Vermijd situaties waarbij je teveel in één keer eet, hierdoor verhogen de insuline levels meer dan nodig en is er eerder kans op insuline resistentie.
- Zorg voor voldoende slaap. Creëer een avondroutine waarbij je tot rust komt en vermijd blauw licht zoveel mogelijk. Studies laten zien dat onvoldoende slaap veel invloed heeft op het hormoon leptine en dat zorgt voor meer cravings/eetlust gedurende de dag.
- Beweeg regelmatig. Maak een lekkere wandeling na de avondmaaltijd.
- Zoek een professional die je hierbij kan ondersteunen. Je kunt een mailtje sturen naar info@jouwhormonen.nl om met mij in contact te komen.
Het verbeteren van het voedingspatroon en andere leefstijl factoren heeft een positief effect op jouw gezondheid, gewicht en hormoonproductie. Je lichaam is altijd opzoek naar balans, je kunt dus heel mooi samenwerken met je lichaam.
Over Ilva van der Dong
Ilva is oprichtster van Jouw Hormonen. Ze is altijd al geïnteresseerd geweest in het menselijk lichaam, met name in hoe je door middel van bepaalde leefstijlkeuzes een positief effect teweeg kan brengen. Wegens persoonlijke ervaringen met een verstoorde hormoonbalans volgde ze verschillende opleidingen en cursussen en leerde ze hoe je je lichaam weer in balans krijgt. Omdat ze haar ervaringen wilde delen met andere vrouwen startte ze haar praktijk, waar ze vrouwen ondersteunt om te leren ‘samenwerken’ met hun lijf in plaats van ‘tegen’. Ze begeleid vrouwen 1 op 1 bij het creëren van een passende leefstijl. Daarnaast is het mogelijk om en bloedtest af te nemen waarbij er inzichtelijk wordt gemaakt of er tekorten/verstoringen aanwezig zijn. Je kunt een mailtje sturen naar info@jouwhormonen.nl
Lees ook deze artikelen van Ilva:
En lees hier al haar artikelen.
Nieuwe Wendyspecial
In de nieuwe winterspecial van Wendy vind je een extra bijlage van 32 pagina’s met verhalen over rouw en verlies. Koop hem in de winkel of via deze link.
Of neem een abonnement op de Wendy-specials en ontvang gratis een gift box van The Gift Label!