fbpx

Zo ga je om met sociale ongemakken door Corona

Steeds meer mensen zoenen en omhelzen elkaar weer. Anderen blijven voorzichtig. Deze verschillen kunnen voor sociale ongemakken zorgen. Life coach Lisette Wevers maakt het zelf ook mee en legt uit wat je kunt doen.

‘Laatst stapte iemand bij mij in een kleine lift, terwijl er zelfs opstaat dat dit niet mag vanwege Corona. Ik sprong er verschrikt uit. De man schrok zelf ook en liet mij vervolgens eerst gaan. Ik denk dat iedereen wel merkt dat we ons allemaal wat veiliger voelen. Ik zie mensen elkaar weer begroeten met zoenen of een omhelzing. Er zijn ook weer feestjes. We mogen weer meer en dat is fijn, maar maakt ook dat veel mensen minder alert zijn. Anderen zijn ondertussen de regels wel zat en lappen ze bewust aan hun laars.’

Het nieuwe relaxt

‘Op een feestje laatst was ik overrompeld door dit nieuwe relaxt. Mensen wilden mij een hand geven, andere bogen zich naar mij toe om mij te zoenen. Ik stamelde ‘dat doe ik nog even niet’ en maakte een afwerend gebaar. En voelde me ongemakkelijk. En ik leek wel de enige die voorzichtig was. Daardoor voelde ik mij een beetje een buitenstaander. Ik was de ongezellige hysterica; de anderen waren de relaxte party animals. Voor alle duidelijkheid: niemand had kritiek op mij geuit. Het was mijn eigen gevoel. Het werd mij die avond duidelijk dat de verschillen in hoe we nu met de regels omgaan wel eens voor spanningen kunnen zorgen. Hoe daarmee om te gaan?’

Zeggen wat je vindt, juist om erbij te horen

‘Het antwoord vind je in het boek ‘Verlangen naar verbinding‘ van onderzoekshoogleraar maatschappelijk werk Brené Brown. De ondertitel luidt: ‘Er echt bij horen en de moed om alleen te staan‘. Brown beschrijft dat er echt bij horen gaat om je mond open te doen en eerlijk te zeggen wat je vindt -met fatsoen. ‘Erbij horen is geaccepteerd worden om wie je bent. Als je je aanpast word je geaccepteerd omdat je hetzelfde bent dan de rest.’ Deze houding vraagt volgens de hoogleraar te leren om op je gemak te zijn als je kwetsbaar bent door iets anders te vinden of doen dan de rest. Het kan heel moeilijk zijn, waarschuwt ze.’

Je uitspreken

‘Geef je mening, is dus het advies van Brown. Alleen dan kun je echt verbinding hebben met anderen. Dan gaat het om jou, niet om je vermogen je aan hun aan te passen. Ik ging natuurlijk niet mijn mening geven op het feestje, dat vind ik geen fatsoen en pas echt ongezellig. Maar ondanks het ongemak, ben ik wel blij dat ik mij niet liet zoenen en terugtrok op het terras. Waar het rustiger was en ook gezellig. Dat het moeilijk is om af te wijken, merkte ik het meest toen er een spontane dansles was in de woonkamer. Toen stond ik alleen op het terras. Door open te zijn over mijn ongemak had ik mij waarschijnlijk minder buitenstaander gevoeld. Zo werkt het vaak als je je kwetsbaar opstelt.’

Rug recht, hart zacht

‘Misschien kunnen we deze tijd zien als een tijd om te oefenen om bij jezelf te blijven, authentiek te zijn. Om je rug recht te houden en je hart zacht, zoals Brené Brown zo mooi verwoord. Bij mensen die om je geven kun je een andere mening hebben en vice versa. Wel onderstreept ze het belang van gesprekken aangaan over de werkelijke aard van een meningsverschil. Wat zit er onder de mening? Zo kunnen we elkaars menselijkheid zien achter de verschillen. ‘Hermenselijking’ noemt Brown dat. Een mooie term voor de komende tijd.’

Ga uit van een goede intentie

‘Wat helpt bij verschillen in opvattingen of gedrag, is uitgaan van de goede intentie van de ander. Niemand die geen afstand houdt is erop uit het algemeen belang te schaden. En niemand die wel afstand houdt wil bot of ongezellig zijn. Wat ook helpt, is oprecht de ander proberen te begrijpen. Ik denk dat iedereen net als ik wel snapt dat mensen het zat zijn om zich in te houden en zelf willen beslissen wat ze doen. En het op afstand begroeten blijft ongemakkelijk. Ik ben zelf ook niet roomser dan de paus en als er mensen bij ons komen eten, ligt er geen meetlint klaar. Maar echt dichtbij anderen kom ik niet.’

Bescherm elkaar

‘Wat betreft Cornona is mijn mening dat het niet ieders eigen zaak is of je wel of niet anderen zoent, omhelst, of bedampt. Het gaat hier om een algemeen belang. Als er lokale lockdowns komen bijvoorbeeld, heeft iedereen daar last van. Wat zit er onder mijn mening? Bezorgdheid om onze gezondheid, om mijn vader te besmetten, en om de economie. Je kunt het ook zo zien: handen, zoenen, omhelzingen vriendelijk afslaan, doe je ook voor degene die voor je staat. Die zou ook last hebben van een tweede golf en nieuwe beperkende maatregelen. Of hij of zij dat zo kan zien, ligt bij de ander. Dat gaat niet over jou.’

Corona-proof feestje tip

‘Ik ontdekte ook dat een Coronaproof feestje houden niet makkelijk is. Een praktische tip als je je eraan wilt wagen: als je het Corona-proof wilt doen, geef duidelijk aan wat je verwacht van je gasten. Zo voorkom je die sociale ongemakken. Als je het niet Coronaproof wilt doen, wees daar dan eerlijk over, ook tegen jezelf. Mensen die echt om je geven accepteren je ook als je mening anders is.’

Lisette Wevers is coach, relatietherapeut en mindfulness trainer. WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF