fbpx

Wendy’s opvoedvraag: wanneer begint de pubertijd?

Met een puber en (bijna) puber in huis heeft Wendy zelf genoeg opvoedvragen. Deze week in Wendy’s opvoedvraag: op welke leeftijd komt een puber tegenwoordig in de pubertijd? WENDY- en puberexpert Marina van der Wal legt het uit.

Hoe oud is een kind eigenlijk, als het verandert van de gezellige zoon of dochter in een onwillige, boze, stinkende, pukkelige en brutale puber? En als we ‘de puber’ dan toch aan het omschrijven zijn, is een puber altijd onwillig, boos en brutaal? 

Het was de stank die opeens uit de sporttas omhoog kringelde, dat ik me besefte dat de puberteit écht en onverbiddelijk ons huis in was geslopen. Je kent die stank vast wel: alsof de kat van de buren in de sporttas van je kind gepiest heeft. En over stank gesproken: die oksellucht! Echt, niet te hárden! En dan heb ik het niet eens over de zweetlucht zelf maar vooral over de luchtjes die ónder de oksels gespoten worden. Mijn zoon hoorden we iedere ochtend een Axe-douche nemen. In plaats van écht onder de douche te gaan!

Moeders van dochters kunnen er ook over meepraten: een maandverbandje dat eventjes in het fonteintje van de wc is gelegd en daarna vergeten, vieze was die niet meteen in de wasmachine verdwijnt maar ‘ergens’ word weggemoffeld, make-up die (als je niet ingrijpt) laag voor laag en dag na dag langzaam een soort van cake-masker wordt. Of de behoefte om lippen zo rood te stiften dat het lijkt of die schattige dochter van jou zojuist een kip de kop heeft afgebeten. Of, zoals een moeder vertelde over haar dochter van 11 waarvan ze in het voorbij fietsen in een flits dacht dat ze twee blauwe ogen had. Dat klopte ook. En gelukkig was het van de oogschaduw en niet van een paar fikse tikken. 

Opvoedvraag: wanneer begint het?

Hoe oud is een kind eigenlijk als de pubertijt begint? Het is een vraag die me veel gesteld wordt en ik blijf ‘m lastig vinden om te beantwoorden. Ja, je kúnt aan het gedrag van jouw zoon of jouw dochter merken dat de puberteit is aangebroken. Maar als je niets merkt aan het gedrag, dan betekent dat niet dat jouw kind achterloopt op zijn of haar ontwikkeling of  ‘niet helemaal goed is’. We weten dat bij een ‘normale’ ontwikkeling de hele interne huishouding van een mens rond het 11de levensjaar (voor meisjes) en 13de (voor jongens) fiks op de schop gaat. ‘De hormonen gieren door zijn of haar lijf’ hoor je ouders nog wel eens verzuchten na alweer een aanvaring.

Brutaal zijn hoort er niet bij

Naast alle lichamelijke veranderingen zoals baardgroei, de baard in de keel, het ontwikkelen van borsten, ongesteld worden, zaadlozingen en vooral: heel veel en heel snel groeien, zijn er ook gedragsveranderingen bij onze kinderen. En, onder invloed van al die hormonen, hebben ze natuurlijk recht op een beetje begrip. Zeker voor al dat fysieke gegroei en de veranderingen in dat lijf. Wat betreft het gedrag van pubers is er nog wel wat te zeggen. Brutaal zijn hoort namelijk niet bij de pubertijd. Je eigen plan willen trekken en dat duidelijk maken aan je ouders, die nog wel eens in de weg willen staan, hoort er weer wél bij. Dat de verschillende belangen kunnen botsen en dat je dan ruzie krijgt kan een gevolg zijn. Als die ruzie in een brutale mond dreigt te ontaarden hoort een puber hierop aangesproken te worden. Een grote bek, om het maar even heel duidelijk te stellen, kun je niet wegwuiven met een ‘het hoort bij de leeftijd’.

En dan het aller lastigste: bij die pubertijd hoort ook loslaten. Daar is het namelijk allemaal om begonnen: je kind een eigen leven, zonder jou, laten opbouwen. Daar zijn die ruzies ook voor: om in de gaten te krijgen dat je wel mee mag kijken aan de zijlijn maar dat meespelen in het leven van je kinderen er nu even niet bij hoort.

Nog meer interessante opvoedvragen:

Wendy’s opvoedvraag. Hoe krijg ik mijn puber aan school?

Wendy’s opvoedvraag: Wat als mijn puber liegt?

Puberhulp in Corona tijd

Omdat alle pubers in Nederland op dit moment thuis zitten vanwege het Corona-virus, gaat Marina elke ochtend om 9.00 live op Facebook (facebook.com/marinavanderwal). In de uitzendingen komt elke dag een opvoedvraag van de dag aan bod: een vraag om het thuis over te hebben. Ook krijg je praktische tips en informatie over pubers en beantwoordt Marina live vragen van de kijkers. Een extra steuntje in de rug dus in deze tijd! Iedereen kan hieraan meedoen.

Bij Marina kun je als ouder ook handige online cursussen volgen

Zelfvertrouwen kun je leren

Marina van der Wal is opvoedcoach en puberexpert. Op haar website kun je de online cursus ‘Zelfvertrouwen kun je leren’ vinden. Zelfvertrouwen is een spier die je kan trainen. Deze cursus geeft je meer informatie over de emoties van je puber door je eigen gedrag, welke verwachtingen jouw puber heeft in vergelijking met jouw gedrag en wat jouw zelfvertrouwen zegt over het zelfvertrouwen van jouw puber. Deze cursus bestaat uit 5 online lessen met schriftelijke informatie, praktische opdrachten en heb je een persoonlijk en op maat gemaakt plan.

puber

Happy huiswerk

Marina van der Wal is opvoedcoach en puberexpert. Op haar website kun je ook de online cursus ‘Happy Huiswerk’. terugvinden. Deze cursus geeft je meer inzicht in verschillende leertechnieken die jouw puber helpen om effectiever te studeren, helpt de schoolresultaten en rapporten te verbeteren en zorgt ervoor dat jouw puber niet meer op het laatste moment voor een proefwerk leert, maar op tijd. Deze cursus bestaat uit een video van tien online lessen met schriftelijke informatie, praktische planners om uit te printen en praktische opdrachten. Je kan de deze cursus perfect in je eigen tempo volgen.

HappyHuiswerk e cursus Wendy's opvoedvraag: wanneer begint de pubertijd?

 

 

 



WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF