fbpx

Wendy’s opvoedvraag. Hoe krijg ik mijn puber aan school?

Eens gingen onze pubers gewoon naar school en hoefden we ze daarna alleen aan hun huiswerk te krijgen. Nu is alles anders en moeten we ze ‘s morgens hun bed uitkrijgen omdat ze thuis met school moeten beginnen. Maar hoe dan? Onze puber- en WENDY-expert Marina van der Wal geeft in Wendy’s opvoedvraag antwoord op een vraag die veel puberouders nu bezig houdt.

‘Maar je snápt toch wel dat je nu aan je schoolwerk moet beginnen?’

Alles komt nu op jouw schouders neer; de huis-tuin-en-keuken-gedoetjes waar je altijd al mee te kampen had, het gedoe ná schooltijd over huiswerk en dan nu ook het gedoe wat eigenlijk binnen de schooltijden hoort. Tijdens de Facebook Live uitzendingen staan vragen over schoolwerk in de top 3; het wel – maar vooral niet – starten met schoolwerk tijdens deze corona-school-vrij-periode. Als volwassenen lijken we, ondanks het feit dat we het stiekem best lastig vinden, onze nieuwe routines wel een beetje gevonden te hebben. Onze pubers daarentegen…

Snappen ze het wel?

En dan vraag je je op een gegeven moment af waarom ze het niet lijken te snappen; dat je nu geen stok achter de deur hebt van proefwerken en een docent die snerpend door de klas vraagt waarom jij alweer je huiswerk niet hebt gedaan. En misschien stel je jezelf ook de vraag of jouw puber het eigenlijk wel wíl snappen: dat we nu leven in een tijd die gewoon anders is dan anders en dat iedereen, klein en groot, zich moet aanpassen. 

Dat wel…

Die puber van jou, die snapt dat wel hoor. Met zijn of haar verstand is niets mis. Je kunt er op dit moment niet omheen, de berichten over corona, thuisblijven, eenzaamheid en het steeds terugkerende mantra dat we met elkaar ‘net zo sterk zijn als de zwakste schakel’. En jij hebt jouw kinderen natuurlijk al lang duidelijk gemaakt dat dit niet gebeuren gaat: jullie als gezin horen niet, ab-so-luut niet, bij de groep ‘zwakke schakels’. Er is zelfs door jouw puber instemmend geknikt, een knuffel gegeven en daarna huppekee naar boven. Aan het schoolwerk. Niet dus.

Maar…

Voor pubers ligt het toch nét iets anders dan voor jou en voor mij: wij kunnen met ons verstand keuzes maken waarmee we rekening houden met de lange termijn: trouw schoolwerk maken heeft invloed op je cijfers, overgangsrapport en op je kansen voor een vervolgopleiding. En daar is jouw puber het ook mee eens als je daar rustig met elkaar over zou praten. Alleen… tijdens de reis van de woonkamer naar die eigen puberkamer gebeurt er nogal veel. Er wordt een appje gelezen van een vriend of vriendin, een foto gekeken op instagram en misschien ook nog een linkje gevolgd naar YouTube. Dan is dat schoolwerk al snel vergeten: het puberbrein gaat vooral voor de lol op korte termijn. Al die goede voornemens, die vooral gericht zijn op de lánge termijn zijn al hoog en breed op de achtergrond verdwenen. Niet omdat het ze niet interesseert maar gewoon, omdat dat brein zo werkt. 

De tip

Start sámen met huiswerk. En dat gaat redelijk simpel: ‘als jij de boeken voor het eerste vak waar je aan wilt beginnen nu eens op tafel legt, dan kijken we er even samen naar en ga jij beginnen aan je schoolwerk. Ik maak dan even die mailtjes af die ik voor mijn werk nog moet versturen. Of jij begint met het vouwen van de was, het schillen van de aardappelen of het poetsen van het zilver. Het maakt niet uit wat je gaat doen als het maar in de buurt is. Zichtbaar. En bedenk je bij het maken van schoolwerk: een mens kan zich maximaal een half uur concentreren. Daarna moet je echt even iets anders doen. 

Bijvoorbeeld even insta checken…

Puberhulp in Corona tijd

Omdat alle pubers in Nederland op dit moment thuis zitten vanwege het Corona-virus, gaat Marina elke ochtend om 9.00 live op Facebook (facebook.com/marinavanderwal). In de uitzendingen komt elke dag een vraag van de dag aan bod: een vraag om het thuis over te hebben. Ook krijg je praktische tips en informatie over pubers en beantwoordt Marina live vragen van de kijkers. Een extra steuntje in de rug dus in deze tijd! Iedereen kan hieraan meedoen.

Bij Marina kun je als ouder ook handige online cursussen volgen

Zelfvertrouwen kun je leren

Marina van der Wal is opvoedcoach en puberexpert. Op haar website kun je de online cursus ‘Zelfvertrouwen kun je leren’ vinden. Zelfvertrouwen is een spier die je kan trainen. Deze cursus geeft je meer informatie over de emoties van je puber door je eigen gedrag, welke verwachtingen jouw puber heeft in vergelijking met jouw gedrag en wat jouw zelfvertrouwen zegt over het zelfvertrouwen van jouw puber. Deze cursus bestaat uit 5 online lessen met schriftelijke informatie, praktische opdrachten en heb je een persoonlijk en op maat gemaakt plan.

puber

Happy huiswerk

Marina van der Wal is opvoedcoach en puberexpert. Op haar website kun je ook de online cursus ‘Happy Huiswerk’. terugvinden. Deze cursus geeft je meer inzicht in verschillende leertechnieken die jouw puber helpen om effectiever te studeren, helpt de schoolresultaten en rapporten te verbeteren en zorgt ervoor dat jouw puber niet meer op het laatste moment voor een proefwerk leert, maar op tijd. Deze cursus bestaat uit een video van tien online lessen met schriftelijke informatie, praktische planners om uit te printen en praktische opdrachten. Je kan de deze cursus perfect in je eigen tempo volgen.

HappyHuiswerk e cursus Wendy's opvoedvraag. Hoe krijg ik mijn puber aan school?

Lees ook:

Nieuwe rubriek: Wendy’s opvoedvraag. Hoe zorg je ervoor dat je puber zijn kamer opruimt? 

 WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF