Met de komst van internet is het heel makkelijk geworden om een nieuwe liefde te vinden als je huidige relatie niet meer loopt. Steeds vaker gaan we dan ook uit elkaar, maar hoe houd je het nu wel samen leuk? Wendy-expert Ruud de Goeij legt uit aan welke voorwaarden een relatie zou moeten voldoen en wanneer het misschien toch wel beter is om ermee te stoppen.
‘Een toegewijd stel blijft bij elkaar tot beide partners alles wat ze elkaar kunnen leren, geleerd hebben. Ze weten dat ze dat punt bereikt hebben als ze elkaar met liefde, dankbaarheid en respect kunnen loslaten. Alles wat minder is dan dit is geen afronding maar een vlucht.’
Paul Ferrini (spiritueel leraar)
Modern gegeven: we geven te snel op?
Volgens het CBS is er sinds 1995 een duidelijke trend te zien dat steeds meer stellen uit elkaar gaan. In 1995 waren dat er 127 duizend waarna een gestage opwaartse trend waarneembaar is naar 177 duizend in 2015 (40% toename). Daarna vlakt het wat tot 170 duizend in 2017. Een groot onderzoek uitgevoerd in 2008 door de stichting Korrelatie onder stellen bracht aan het licht dat 70% van de koppels zo nu en dan kampt met relatieproblemen en dat 10% die regelmatig ervaart. Een van de genoemde oorzaken is te snel stoppen moeite te doen voor de relatie. Natuurlijk spelen hierbij meerdere oorzaken een rol. Maar een belangrijke is dat sinds de komst van het internet het veel makkelijker heeft gemaakt om contact te leggen met anderen die zoekende zijn. Logisch dat we dan zomaar in de valkuil kunnen stappen dat die andere leukerd de oplossing is voor wat we missen of tegenaan lopen in onze huidige relatie.
Waarom zou je je best doen om bij elkaar te blijven?
Ik ben geen evangelist van de eeuwig durende relatie. Ik geloof in de schoonheid van een krachtige relatie waarin de zeven relatiebehoeftes voor elkaar op een hoog niveau worden ingevuld. Een intense band is het gevolg als twee mensen hun hart onvoorwaardelijk en volledig openzetten naar elkaar. Misschien duurt de relatie een jaar, misschien 5 jaar of de rest van iemands leven. Het gaat om het niveau. Je kunt die diepgang echter niet vinden en ervaren zonder je eigen blokkades daar naartoe aan te pakken en op te lossen. En die blokkades hebben we allemaal. Zo’n blokkade heeft vele vormen, maar de kern is dat we gedrag vertonen dat ons hart op slot zet of houdt of dat ons van de ander verwijdert in plaats van dat het je dichter bij elkaar brengt.
Loop je daarvan weg door de oplossing bij een ander te zoeken, dan is het geen rocket science dat je dezelfde blokkade gegarandeerd weer gaat tegenkomen. In een succesvolle relatie waarin de liefde blijft groeien, is elke partner bewust van zijn of haar eigen leerproces en is er ook een gezamenlijk leerproces. Het begint echter met beide eigen leerprocessen. Zonder dat kan er geen gezamenlijk proces zijn. Het spreekt voor zich dat beiden hiervoor open moeten staan.
Wanneer zet je er dan wel een punt achter?
Met de voorwaarde uit de vorige zin, heb je meteen een reden te pakken om er een punt achter te zetten. Je kunt in je eentje namelijk geen relatie bouwen. Als jij degene bent die investeert en de ander lift mee zonder zich echt in te zetten. Of wanneer de ander niet meer wil...move on! En vind iemand die jouw liefde waard is en mee wil bouwen door open te staan voor zelfgroei.
Vanzelfsprekend bespreek je dat eerst uitgebreid voordat je ermee stopt. Het mag nooit als een verrassing komen wanneer jij er op enig moment de stekker uittrekt.
Een andere belangrijke is wanneer jullie levens niet (meer) bij elkaar passen op een of meerdere fundamentele vlakken. Wat voor iemand fundamenteel is, is natuurlijk heel persoonlijk. Maar een paar voorbeelden kunnen zijn: wanneer je wel of geen kinderen wilt, wanneer er een groot verschil in tijd zit die je dagelijks of wekelijks met elkaar door wilt brengen of wanneer de ene niet wil reizen en de ander alleen maar onderweg is en wil zijn.
Tenslotte wil ik nog benoemen wanneer het gedrag van je partner jouw waardigheid en veiligheid aantast. Dat kan er in alle (bizarre) vormen zijn en misschien krijg je er zelfs de schuld van. Dan heb ik nog maar een advies…..run!
Hoeveel ruimte voor groei is er in jouw relatie?
Ik wil je prikkelen om voor nog beter te gaan. Daarom alvast de stelling dat er per definitie heel wat meer ruimte is dan je denkt en dat is goed nieuws! Durf jij je relatie een cijfer te geven op de drie dimensies van socioloog Robert Sternberg die volgens hem een liefdevolle relatie compleet maken?
Bij de eerste dimensie gaat het om vertrouwen & respect. Bij een hoog niveau zet je je partner en je relatie altijd op de eerste plaats en heb je een onwrikbaar vertrouwen in de stabiliteit van de relatie en de voortdurende bijdrage van elkaar hierin. Het is vanzelfsprekend dat jullie bij elkaar blijven.
De tweede dimensie betreft intimiteit. Bij een hoog niveau sta je geestelijk en lichamelijk heel dicht bij elkaar en voel je een diepe en warme vriendschap. Je deelt wat je meemaakt, ondersteunt elkaar onvoorwaardelijk waaronder emotioneel. Jullie hebben veelvuldig (klein) lichamelijk contact zoals aanraken, knuffelen, kussen etc. De derde is passie. De intensiteit van de gevoelens als jullie bij elkaar zijn. Bij een hoge score ben je blij als je elkaar weer ziet en raak je gemakkelijk geestelijk, lichamelijk en seksueel opgewonden. Je idealiseert elkaar en er is de nodige afwisseling. Je geniet intens van het leven met elkaar.
De drie dimensies versterken elkaar. Daarom is het geen normale optelsom van de score in wat er mogelijk is. Je kunt namelijk een relatie hebben met alleen een hoge score op vertrouwen en respect of alleen een hoge op intimiteit of alleen een hoge op passie. Deze type relaties bestaan ook. Volgens Sternberg is een relatie echter pas compleet als ze alle drie aanwezig zijn. Stel dat je ze allemaal een 7 hebt gegeven dan is het geen optelsom van 3x7=21 maar 7x7x7=343. De potentie van een 9 is dan 9x9x9=729 en dat is meer dan twee keer zoveel. Natuurlijk is een relatie geen wiskundesom, maar zoals gezegd wil ik je prikkelen om voor meer te gaan. De moraal is dat als je in de positieve scores naar meer streeft, je veel intenser je relatie gaat ervaren.
Het zal je niet verbazen dat de zeven Relatiebehoeftes hier allemaal inpassen. En die geven je een houvast om te groeien naar de negens.
Volgende blog
In mijn volgende drie bloggen ga ik op verzoek dieper in op een paar typische verschillen tussen mannen en vrouwen met praktische tips hoe hier beter mee om te gaan. Achtereenvolgens zijn dat hoe verschillend onze mind werkt, hoe verschillend we ontstressen en hoe verschillend we seks beleven.
Geniet van elkaar!
Ruud
Over Ruud de Goeij
Ruud de Goeij ontwikkelde als relatiecoach een model van basisbehoeftes in een relatie waarmee stellen meer uit hun relatie kunnen halen en is schrijver van het boek De Relatieballon. Lees hier meer over derelatieballon.nl
Hier lees je meer artikelen van Ruud.
Het boek van Ruud is ook te koop in onze webshop.
Nieuwe Wendyspecial
In de nieuwe winterspecial van Wendy lees je nog veel meer familie- en generatieverhalen. Koop hem in de winkel of via deze link.
Of neem een abonnement op de Wendy-specials en ontvang gratis een gift box van The Gift Label!