Zo blijf je verliefd op je partner

Wendy-expert Josje Smeets: 'Zo blijf je verliefd op je partner'

Verliefd zijn is een chemisch proces in je brein dat in gang wordt gezet door een aantal (geluks)hormonen. Verliefdheid roept daarmee gevoelens op die vergelijkbaar zijn met iemand die XTC of cocaine gebruikt: je ervaart een zweverig gevoel van genot, blijdschap en euforie. Verliefdheid is een soort verslaving: je hunkert naar je partner, je lijkt niet zonder hem of haar te kunnen.

Helaas komt aan al het fijns een eind. Wetenschappelijk onderzoek heeft uitgewezen dat verliefdheid gemiddeld zo’n 3 tot 38 (!) maanden aanhoudt.

Veel relaties overleven niet

Hoe overleven relaties zonder deze verliefdheid? Deze spanning, de vlinders, de hunkering naar seks? Onderzoek hiernaar stemt ons niet gelukkig: veel relaties overleven na deze eerste fase niet. Mensen zijn namelijk niet gemaakt om langdurig bijelkaar te blijven, ons overlevingsinstinct wil immers dat wij ons zo veelvuldig en gevarieerd mogelijk voortplanten. Dat is ook de reden van het hoge aantal echtscheidingen op het moment dat kinderen meer zelfstandig worden en de ‘klus dus geklaard’ is. Juist dan verkiezen mensen vaak een nieuwe spannende relatie boven de uitgebluste relatie waar ze al jaren inzitten.

Hoe hou je je relatie goed?

Maar wat als jij wel heil ziet in een levenlang geluk met jouw partner? Weet ten eerste dat relaties meer kans hebben te overleven wanneer zij hoog scoren op drie verschillende facetten: toewijding, intimiteit en passie. Behalve dat je je seksueel aangetrokken moet voelen tot je partner, zal er ook sprake moeten zijn van vriendschap (een ‘maatjes’-gevoel) en zullen jullie energie moeten steken in elkaar en de minder leuke kanten van je relatie, zoals het verzorgen van de kinderen, het zorgen voor een inkomen, huishoudelijke taken etc.

Roep de verliefdheid weer op

Daarnaast is het van belang dat je interesse in elkaar blijft tonen. Dit lukt beter wanneer je de oude verliefdheidsgevoelens van weleer oproept. Pas daarvoor de volgende tips toe:

  1. Bedenk steeds opnieuw waarom je ook alweer verliefd werd op je partner. Bespreek deze eerste verliefdheidsfase regelmatig met je partner en ben er dankbaar voor. Alleen al het nadenken over die eerste verliefdheid zorgt ervoor dat je je partner opnieuw in een (roze) daglicht ziet.
  2. Blijf dingen ondernemen samen. Nu in Corona-tijd is dat iets lastiger, maar boek eens dat ene hotelletje, bestel een candle light afhaalmaaltijd for two of maak een romantische wandeling. Plan tijd in voor jullie samen, liefst een keer per week.
  3. Doe ook dingen alleen. Juist als je je eigen identiteit in het oog blijft houden en aandacht blijft besteden aan je eigen interesses, baan of vrienden, blijf je aantrekkelijk voor je partner. Je hebt immers altijd iets nieuws te vertellen. Bovendien zorgt het behouden van een eigen leven ervoor dat je van jezelf blijft houden en alleen degenen met zelfliefde kunnen liefde aan een ander geven.
  4. Plan de seks. Het klinkt super onromantisch, maar Esther Perel (misschien wel de beroemdste relatiedeskundige) zweert erbij. Van het denken aan seks komt seks. En seks is onontbeerlijk voor een goede relatie.
  5. Lach veel. Breng humor in je relatie. Probeer onenigheden weg te lachen. Partners die goed kunnen lachen samen zijn langduriger gelukkig.

Wil je nog meer leren over het stellen en naleven van goede doelen? In het boek ‘Happy in 100 dagen’ schrijft Josje er uitgebreid over. Vanaf nu ook te koop via de Wendy-shop.

Josje Smeets is GeluksPsycholoog en eigenaar van HelloBetty.nl. In haar blogs adviseert ze jou tweewekelijs over alles dat gelukkig maakt. Bekijk ook eens deze artikelen van Josje:

Wendy-expert Josje Smeets over de relatie tussen geld en geluk

Wendy-expert Josje Smeets: 'Hoe meer daglicht, des te gelukkiger we zijn'