fbpx

Wendy-expert Josje Smeets over de relatie tussen geld en geluk

Elk jaar loven veel loterijen hoofdprijzen uit. Complete wijken en straten zijn ongelofelijk blij: dit verworven geld gaat hun levens veranderen. Is dat waar? Maakt geld gelukkig? Wendy-expert Josje Smeets vertelt het ons!

Tot twee keer modaal

Er is veel onderzoek gedaan naar de relatie tussen geluk en geld. De stelregel is dat geld gelukkig maakt tot een salarisniveau van twee keer modaal. Dit valt als volgt uit te leggen. Als je een modaal inkomen verdient, kun je in je basisbehoeftes voorzien. Zoals het hebben van een fijn huis, kleding, brood op de plank en een (kleine) auto voor de deur.

Zodra je meer verdient is er meer mogelijk. Je kunt misschien een keer heerlijk op vakantie, jezelf eens verwennen met een cadeautje en ook kapotte dingen gemakkelijk repareren. Dit alles draagt bij aan een verhoging van je kwaliteit van leven.

Steenrijke mensen zijn niet per se extreem gelukkig

Maar stel je verdient meer dan twee keer modaal? Iedereen droomt er toch wel eens van om die hoofdprijs bij de loterij te winnen? Dan heb je toch echt pas de ultieme vrijheid om alles te doen wat je wilt? Niet helemaal waar.

Onderzoek heeft aangetoond dat nóg meer geld niet per se voor nóg meer geluk zorgt. Want wat brengt dit extra geld? Nog meer vakanties, nog meer etentjes, nog meer kleding misschien? Een tweede, of zelfs een derde auto? Allemaal leuke hebbedingetjes, maar geen zaken die iets extra’s bieden. Die vakantie had je immers al, net als die auto en een leuke jurk. Pas als geld iets extra’s bieden kan in de vorm van comfort of levensgenot, pas dan draagt het bij aan meer geluk.

Rijk zijn went heel snel

Daarnaast hebben we nog het principe gewenning. Wij mensen zijn flexibel en passen ons heel snel aan aan veranderende omstandigheden. Zeker wanneer deze omstandigheden positief zijn. Als we dus plots meer geld verdienen, zijn we helaas al snel gewend aan deze nieuwe vorm van inkomen. Vaak na een paar maanden al. Zodra we aan iets wennen, maakt het ons niet langer meer  gelukkig. Ai….

Wat helpt dan?

Geld maakt dus maar tot op zekere hoogte en op korte termijn gelukkig. We blijken pas echt gelukkig te worden van aardse zaken. Simpele dingen zoals samen zijn, iets doen voor een ander, naar buiten gaan en genieten van de natuur; dat zijn dingen die ons bewezen gelukkig maken over de lange termijn.

Heb je die hoofdprijs dit jaar misgelopen? Niet getreurd dus. Geluk ligt namelijk voor het oprapen, je moet het alleen willen zien.

Wil je nog meer leren over het stellen en naleven van goede doelen? In het boek ‘Happy in 100 dagen’ schrijft Josje er uitgebreid over. Vanaf nu ook te koop via de Wendy-shop.

Josje Smeets is GeluksPsycholoog en eigenaar van HelloBetty.nl. In haar blogs adviseert ze jou tweewekelijs over alles dat gelukkig maakt. WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie. 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF