fbpx

WENDY-expert Charlotte Labee: ‘Verandering is moeilijk en spannend voor onze hersenen’

Elke twee weken blogt brain balance expert Charlotte Labee voor wendyonline.nl over de werking van onze hersenen. Dit keer: Waarom is verandering moeilijk en spannend voor onze hersenen? 

Tijdens mijn lezingen en trainingen wordt er vaak gevraagd hoe je nu direct kunt veranderen. Logisch die vraag, dat zit in ons als mens dat we het liefst meteen een quickfix aangereikt krijgen, waarmee we vandaag nog kunnen veranderen. Echter is er geen wonderpil of wonder therapie die ingezet kan worden die jou vandaag ineens een ander mens kan laten zijn en dat heeft wel te maken met de voorprogrammering van je hersenen. In deze blog lees je daar meer over.

Spannend

Persoonlijke ontwikkeling is iets wat het brein heel spannend vindt, maar toch ook wel graag wil, zeker wanneer de informatie relevant is voor de hersenen. En wanneer het iets over zichzelf kan leren vindt ie dat super interessant. Want net als iedereen, wil jij jezelf wellicht ook op bepaalde vlakken graag veranderen. Als dat lukt – en je ineens de dingen doet die je nooit voor mogelijk had gehouden – geeft dat naast een voldaan en gelukkig gevoel, veel zelfvertrouwen. Je begint te geloven dat dingen anders kunnen en krijgt er energie van.

Zo groei je stapje voor stapje naar een betere versie van jezelf en wordt het makkelijker om je doelen te bereiken. Wellicht zijn het die vastgeroeste patronen die je graag zou willen veranderen zodat het jou niet meer belemmert? Ondanks dat tegenwoordig een hoop mensen hiermee bezig zijn is het toch niet zo gemakkelijk.

Dat heeft (zoals bij zoveel dingen in het leven) alles te maken met je brein. Dat stuurt namelijk niet alleen je lichaam aan, maar is verantwoordelijk voor veel van wat je voelt, denkt en beslist.Of je nu je kleren aantrekt, je tandenpoetst of boodschappen doet; veel dingen doe je zonder na te denken, op de automatische piloot.  Het zijn gewoontes die door meerdere keren herhalen zijn gevormd in de basale ganglia van het limbiche brein. (een oud en onbewust hersengedeelte).  Die automatische piloot vinden onze hersenen wel erg fijn, waarom? Dit bespaart energie, veranderen kost namelijk veel energie en de energie besteedt je brein liever aan de eerste biologische functie: overleven.

Elke keer dat je hetzelfde denkt, voelt of doet als in het verleden, versterk je in de basale ganglia de verbindingen tussen neuronen (zenuwcel die informatie doorgeeft). Hoe sterker deze verbindingen zijn, hoe makkelijker het wordt om in het vervolg hetzelfde gedrag te vertonen. Superhandig, toch?

Niet altijd zo handig…

Bijvoorbeeld als je niet zo tevreden bent met jezelf of je aangeleerde gewoonten. Het is dan moeilijk om te veranderen, want de meeste dingen doe je op de automatische piloot vanuit je onderbewuste brein.  Daarnaast ervaar je vaak innerlijke weerstand op het moment dat je vaste patronen in je leven aanpast. Deze weerstand kan tot uiting komen in uitstelgedrag, fysieke ongemakken of emoties zoals angst, ergernis of boosheid.

Waarom voel je weerstand bij verandering?

Ook dit komt voort uit een diepgeworteld mechanisme in het brein. Het ontwikkelen van nieuwe hersenverbindingen kost namelijk energie, terwijl je brein daar zo weinig mogelijk van wil verbruiken. Jouw eerste prioriteit als levend wezen is overleven. Daarom streeft je brein naar zoveel mogelijk zekerheid.

Breken er ineens onzekere tijden aan – bijvoorbeeld omdat je fundamentele veranderingen maakt in je leven – dan zorgt dit voor stress in de amygdala. En die stress kan zelfs chronisch worden, waardoor ontwikkeling bijna niet meer mogelijk is. Want is een stress toestand werkt je brein net iets minder goed voor je dan wanneer je in balans bent.

Dan schakelt het brein ook nog eens over op het eerst geleerde, waarvan onze hersenen automatisch denken dat dat de waarheid is, waardoor het minder openstaat voor andere opties. Daarom is relevantie voor onze hersenen ook zo belangrijk. Hoe relevanter het onderwerp, hoe meer het brein wil meebuigen en verandering makkelijker gaat.

Gouden tip voor persoonlijke ontwikkeling

Nu je weet welke mechanismen in het brein jouw persoonlijke ontwikkeling bemoeilijken, kun je met deze kennis aan de slag. Dezelfde mechanismen die ervoor zorgen dat jouw negatieve gewoontenzo sterk in je geworteld zitten, kun je namelijk ook aanwenden voor het aanleren van positieve gewoonten. Dit principe staat ook wel bekend als zelfgestuurde neuroplasticiteit. Het betekent dat jij je brein zelf kunt stimuleren om zich te ontwikkelen en te veranderen.

Ik ben super benieuwd hoe jij jezelf de komende tijd persoonlijk ontwikkelt! Je mag me altijd op de hoogte houden van jouw brein processen op social media!

 

https://www.instagram.com/p/B8YkncFAcTC/

 

Meer blogs van Charlotte lees je hier.



WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF