Ben je opzoek naar een leuke route door Groningen? Trek je wandelschoenen dan maar aan, want met deze wandeling zal je genieten van de natuur van het vissersdorp Zoutkamp in Groningen. In september brachten we samen met Wendy en Leontien het wandelboekje uit en wij delen de leukste routes met jou. Deze week: de wandelroute door Zoutkamp.
Groningen
Bijna 600.000 mensen wonen in het uiterste noorden van Nederland. De grote stad leeft en bruist met vele studenten, de zogenoemde Ommelanden zijn wonderschoon. Met name het Nationaal Park Lauwersmeer trekt de toeristen naar zich toe. Polders, weidse vergezichten, vissersdorpjes, kerkepaden, herenboerderijen, het is er allemaal. En het water is nooit ver weg.
Informatie over de wandelroute
Duur: de route is 6,1 kilometer lang en het duurt ongeveer 2 uur en 15 minuten.
Parkeren: Je kunt parkeren in een weiland aan de Nittersweg, net voor de oprit van camping ‘De Rousant’.
Beginpunt: Camping de Rousant, Nittersweg 8, 9885 TC Lauwerzijl.
Klik hier om naar de route te gaan.
Vissersdorp Zoutkamp
De Groningers zelf noemen het Zoltkamp en vroeger woonden er Schelleviskoppen of Vlintboksems, de bijnamen voor de bewoners die leefden van het zout en de zee. Het dorp Zoutkamp was nooit groot, maar als vestingstad deed het dienst in de oorlog tegen de Spanjaarden en na de zoutwinning was de vissershaven belangrijk als grote bron van inkomsten, tot in 1969 de zee werd afgesloten en de haven werd verplaatst naar Lauwersoog. Toerisme is nu de levensader, wie in Zoutkamp wandelt, ziet overal nog het verleden, er zijn nog typisch gekleurde vissershuisjes en de Hollandse garnalen zijn nooit ver weg, het dorpje ruikt en smaakt naar het zout van de zee.
Rust of reuring
Wandelen door het dorpje in alle rust is heerlijk, maar als je van iets meer reuring houdt, dan is het aan te bevelen Zoutkamp aan te doen tijdens Pinksteren. Sinds 1958 is het dan ‘vlaggetjesdag’, tienduizenden bezoekers komen erop af en uiteraard proef je dan de nieuwe haring, een sensatie op zich.
Wat is er te zien?
Een must see is het visserijmuseum, waar de historische garnalenkotter ZK 4 Albatros en de houten garnalensloep ZK 31 Neptunus het varend erfgoed vormen. Als je voor of na het wandelen lekker het water even op wil, kan dat. Het museum is van 1 april t/m 31 oktober open. Verdere highlights: het beeld ‘De boeter’, die de kunst van het netten repareren eert. Vroeger gebeurde dit veelal door de vissersvrouwen, aan hen de taak om de netten weer in orde te maken voor de volgende zeereis. En verder slenter je uiteraard langs de gekleurde vissershuisjes aan de Reitdiepskade 21. Ook de monumentale Reitdiepssluis en het sluismeesterverblijf vragen je terug te gaan in de tijd, ze zijn gebouwd in 1877.
Schoeisel
Draag voor deze route wandelschoenen. We hebben nog een tip voor als je nog de boot op gaat: waterdicht is altijd fijn!
Tips voor de hond
De hond mag niet overal doorheen, Bijvoorbeeld het veld met bunkers is voor hem verboden terrein. Maar er zijn wel andere wandelpaden te vinden, waar de hond wel langs mag.
Even lekker eten en drinken
Even mijmeren of toe aan een pauze? Er staan bankjes aan de Reitdiepskade, waar ook een social sofa te vinden is. Mocht je zelf geen tussendoortje mee hebben genomen, kan je wat lekkers scoren bij de SPAR aan Dorpstraat 1. In een vissersdorp moet natuurlijk een visje gegeten worden en dat kan bij: Gaele Postma paling en vis te vinden aan de Reitdiepskade 16, 9974 PJ. Andere plekken om jezelf te belonen met een heerlijke kop koffie of een heerlijk verzorgde lunch zijn restaurant ZK 86 en restaurant De oude Sluis.
Flora en Fauna
Zoet, zout en brak water alom, riet en zeeklei en heel veel ruimte: dat geeft een enorme diversiteit. Gesignaleerd zijn: de buizerd, lepelaars, grutto’s, de Italiaanse aronskelk, de stinkende lis, talloze zwanen en ganzen en heel veel vis en heel veel meer. TIP: Neem je verrekijker mee!