fbpx

De 5 mooiste wandelingen van Nederland

Ook lekker aan het wandelen? En ook zin om eens te wandelen in een nieuwe omgeving? Wendy zet samen met Backtonaturehikes de 5 mooiste wandelingen van Nederland voor je op een rij die je een keer gedaan moet hebben. Want Nederland is supermooi en er is geen betere tijd dan nu om de Nederlandse natuur te ontdekken. Eva Spigt en Nicola Dow van Backtonaturehikes wandelen heel Nederland door en geven in mei het boek Back to Nature uit, met de 11 meest prachtige wandelingen. In deze blog geven ze alvast vijf van hun favoriete wandelingen prijs…

1. Wolfheze – 4,5 km

Zin in een boswandeling? Deze route voert je in een uur door het mysterieuze bos van Wolfheze. Je voelt je even Jane in het jungle door de grillig gevormde Wodanseiken. Echt groot zijn deze eiken niet maar toch behoren ze tot de meest bekende bomen van Nederland. Ze zijn namelijk tussen de 400 a 600 jaar oud. Getekend door de tijd, zitten deze bomen vol holtes en spleten, het ideale plekje voor de kraamkamer van een specht. Ook vind je er nog sporen van mensen die hier woonden, duizenden jaren voor Christus. Je komt in het begin van de wandeling dan ook langs twee grafheuvels die destijds gebruikt werden om belangrijke mensen te begraven. Bij de kerkheuvel vind je nog restanten van het kerkje van het voormalige Wolfheze. Het plantje ‘geel walstro’ is dol op deze restanten omdat ze vol met kalk zitten. In de zomer staat het er hier vol mee. Zin om dit oeroude bos te ontdekken? Pak dan de blauwe route bij Oude Kloosterweg 1 in Wolfheze.

verkleind Wolfheze De 5 mooiste wandelingen van Nederland

2. Wandelroute Nationaal Park Dwingelderveld – 4,7 km

Wist je dat Nationaal Park Dwingelderveld het grootste natte heidegebied van West-Europa is? En dat gewoon in ons kleine kikkerlandje. Deze uur durende wandeling begint bij de Ruiner Es, een stuk landbouwgrond wat hoger ligt dan de rest omdat daar eeuwenlang schapenmest op uitgestrooid werd. Nu heeft deze uitgestrekte vlakte met zacht wuifend graangewas vooral een rustgevende werking op de mind. Hoewel Dwingerveld altijd waanzinnig is, is de maand augustus extra spectaculair. De heide staat dan in bloei waardoor je je in een paarse bloemenzee waant, inclusief een heerlijke zoete geur en vrolijk zoemende bijtjes. Met een beetje geluk kun je op de heide ook schapen zien. Dwingelderveld telt maar liefst twee schaapkuddes die als grote grasmaaiers het gewas in bedwang houden. Voor deze heerlijk rustgevende wandeling kan je de rode route aanhouden vanaf Bezoekerscentrum Dwingelderveld.

Dwingerveldklein De 5 mooiste wandelingen van Nederland

 

3. Nationaal Park Zuid-Kennemerland – 9 km

Een wandeling waarbij historie wordt gecombineerd met waanzinnige natuur. De blauwe route door de Kennemerduinen, van het Koevlak naar Parnassia en terug, is er eentje voor in de boeken. De route begint met een spectaculair uitzicht over het Wed. Durfallen kunnen een duik nemen in het koude water en kinderen kunnen van de hoge zandduinen afrollen (maar dat mag natuurlijk ook als je geen kind meer bent). Verder voert de wandeling je langs een groot kruis die bij de Erebegraafplaats hoort. In de Tweede Wereldoorlog zijn veel verzetsstrijders gesneuveld in dit duingebied. Zo ook Hannie Schaft. Deze onverschrokken strijder is helaas net voor de bevrijding geëxecuteerd op 17 april 1945. Op de laatste zondag van november herdenken we haar nog altijd met een kranslegging bij de Erebegraafplaats. Naast overblijfselen uit de Tweede Wereldoorlog kan je tijdens deze route ook goed vogel spotten. Het waanzinnige vogelmeer is de plek bij uitstek. Zin in een wandelavontuur door de Nederlandse duinen? Pak dan de blauwe route die ongeveer 2,5 uur duurt. Er zijn ook kortere wandelingen door dit gebied.

verkleind Kennemerduinen De 5 mooiste wandelingen van Nederland


4. Limburgs Plateau – 11,3 km

Oh er gaat niks boven Limburg! Afgelopen herfst hebben Eva en Nicola er het Pieterpad gelopen, 23 km van Sittard naar Strabeek. Een waar sprookje die je meeneemt door een Fransachtig heuvellandschap, idyllische dorpjes en bossen met rustig kabbelende beekjes. Als een lange afstandswandeling teveel is, kan je ook een NS-wandeling pakken. Die loopt van station naar station. Een aanrader is Limburgs Plateau waarbij je van station Spaubeek naar Sittard loopt. Een droomachtige route dwars door het heuvellandschap van Limburg en die met de kilometer mooier wordt. Al snel kom je bij kasteel Terborgh waar een Limburgse vlaai nog beter smaakt door het spectaculaire uitzicht over het historisch terrein. Vervolgens waan je je even terug in de tijd als je door de glooiende goudgele akkers wandelt. De wandeling eindigt met een mooie knaller als je langs de Sint-Rosakapel en de voetvallen loopt en een beetje een Efteling-gevoel ervaart. Je dorst stillen kan in het immer gezellige Sittard waar de wandeling eindigt. Tja… dat smaakt naar meer. Wandelen? De route van Limburgs Plateau vind je op de site van de NS.

verkleind Limburg 1 De 5 mooiste wandelingen van Nederland

5. Wandel tweedaagse bij Morgenrood

Voor de diehards die zich even als Cheryl uit het boek Wildwillen voelen, is een wandel-tweedaagse een aanrader waarbij je bepakt en bezakt door de Nederlandse natuur banjert. Nivon heeft volgens Eva en Nicola de mooiste wandel-tweedaagses waarbij die van Morgenrood tot de favorieten behoort. Hierbij loop je van Tilburg naar Boxtel, elke dag zo’n 17 kilometer. De eerste dag wandel je door de uitgestrekte heidevelden van de Kampina met uitzicht over de vennetjes. Met bijna een halve marathon in de benen, overnacht je bij Nivonhuis Morgenrood, middenin de Brabantse bossen. Het is mogelijk om je eigen tentje op te zetten en wakker te worden met een schitterend uitzicht over de grasvelden. Luxe(re) paarden kunnen voor een paar tientjes overnachten in het huis zelf. De tweede dag loop je door uitgestrekte bossen en de vennen van Oisterwijk. Hoogtepuntje voordat je Tilburg bereikt, is toch wel natuurgebied Moerenburg. Met een toffe brug over de Voorste Stroom, waan je je net even in een Indiana Jones film. Zin dus in een wandelavontuur? Bekijk dan zeker de wandel-tweedaagses op de website van Nivon.

verkleind Morgenrood 1 De 5 mooiste wandelingen van Nederland

Nog een kleine reminder

Niets is lekkerder dan vrij door de natuur banjeren. Maar wat veel mensen niet weten, is dat momenteel het broedseizoen is begonnen. Veel dieren zoeken nu een plek om te nestelen, te broeden en te baren. Het kan heel schadelijk zijn voor bijvoorbeeld hoogzwangere reeën of vogels die op de grond een nestje aan het bouwen zijn, als we van de gebaande paden gaan. Natuurmonumenten is daarom een ludieke actie gestart en heeft in de natuur diverse banners en spandoeken gehangen met daarop: Welkom in de kraamkamer van Moeder Natuur. Zo hopen ze dat mensen met respect omgaan met de natuur. Als je dus gaat wandelen, blijf dan op de paden, houd de hond aangelijnd en ruim je troep op. Zo zorgen we met z’n allen voor een nog mooiere natuur.

Meer wandelavontuur?

In het boek Back to Nature beschrijven Eva en Nicola van Backtonaturehikes nog meer prachtige wandelingen door de Nederlandse natuur. Inclusief tips voor de meest spectaculaire overnachtingen en wildpluk recepten. Duindoorn cocktail anyone?

De foto’s in dit artikel zijn gemaakt door Maarten Groen. Hij deed ook de fotografie voor het boek Back to Nature. Voor het echte off grid gevoel werden alle foto’s analoog geschoten.

Lees ook deze verhalen over wandelen:

Wendy over het advies om een half uur per dag te wandelen

8 tips om wandelen in je eentje leuker te maken

Voor Eva is wandelen een medicijn: ‘In de natuur verdwijnt mijn tinnitus’WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF