fbpx

Waarom snakken we naar comfort food?

 

Iedereen grijpt weleens naar haar favoriete comfort food in tijden van stress of eenzaamheid. Maar waar komt die neiging eigenlijk vandaan? Shira Gabriel, professor aan de Universiteit van Buffalo, heeft hier onderzoek naar gedaan en is tot een conclusie gekomen: het is niet het eten zelf, maar de herinneringen die je aan het eten hebt, die je comfort (troost) brengen.

‘Als je moeder vroeger vaak een bepaald gerecht voor je maakte, of je trakteerde op iets lekkers, dan associeer je dit gerecht of dit lekkers met de zorg van je moeder. Als deze zorg goed was, dan is de associatie dus ook goed en positief,’ aldus Gabriel. Dit verklaart dus waarom de één liever een bak ijs naar binnen lepelt, terwijl een ander juist helemaal gelukkig wordt van een grote chocoladereep.

Tijdens het onderzoek moesten honderd deelnemers twee weken lang een gedetailleerd voedseldagboek bijhouden, waarin ze aangaven hoe ze zich voelden en wat ze aten. Gabriel kon hieruit concluderen dat mensen die een sterke band met hun ouders hebben, meer troost uit comfort food halen dan mensen met een slechte ouderlijke band.

Dus als je je binnenkort weer eens rot voelt en het liefst de hele voorraadkast leeg plundert, bel dan gewoon je ouders om je hart te luchten. Waarschijnlijk maakt dat het een stuk makkelijker om van die zoveelste chocoladereep af te blijven.

Bron: Buffalo University
Waar komt onze behoefte aan comfort food toch vandaan? En nog belangrijker: hoe komen we er vanaf?


WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF