Irma Huis in 't Veld is als 'plusmama' ervaringsexpert op het gebied van samengestelde gezinnen en schrijft elke twee weken over waar mensen die een samengesteld gezin vormen tegenaan kunnen lopen. Zelf werd ze als single verliefd op een man die al kinderen had, in het onderstaande artikel deelt zij haar ervaring en geeft ze tips om hier zo goed mogelijk mee om te gaan.
Ondanks dat ik de ontmoeting met de kinderen van mijn vriend zo lang mogelijk probeerde uit te stellen kwam het er op een gegeven moment natuurlijk toch van. Achteraf gezien was die eerste ontmoeting helemaal niet zo spannend. Sterker nog het was heel erg leuk en ik viel als een blok voor zijn twee meiden. Het werd pas moeilijk naarmate ik de kinderen steeds vaker ontmoette en ik meer en meer onderdeel werd van hun leven. Niet alleen ging ik er steeds meer over nadenken wat het betekende dat ik er opeens twee kinderen in mijn leven bijkreeg, tegelijkertijd kampte ik met gevoelens en gedachten die ik nooit eerder had.
Heel normaal zo blijkt- al die emoties- als je date met iemand die kinderen uit een eerdere relatie heeft, maar hoe ga je hier dan mee om? Heb je mensen in jouw omgeving waar je terecht kunt? Mensen bij wie je je hart kunt luchten of een luisterend oor kunt vinden? Of toont jouw omgeving onbegrip? Je wist tenslotte waar je aan begon, toch?
Uit ervaring weet ik dat dit absoluut niet zo is. Je hebt geen idee waar je aan begint. Je kunt je daar misschien wel een voorstelling van maken, maar zoals dat gaat met de werkelijkheid; deze is altijd anders dan je van te voren bedenkt. Conclusie je hebt dus geen idee waar je aan begint en vaak zit je er dan al middenin.
Gedachten die je kunnen overvallen
Even terug naar die gedachten en gevoelens. Gedachten die je kunnen overvallen zijn:
*Kan ik wel samenzijn met een persoon die al kinderen heeft van een ander?
*Kan hij mij wel de volledige aandacht geven?
*Wat gaan de kinderen van mij vinden?
*Gaan de kinderen mij wel accepteren?
*Hoe gaat het contact met de biologische ouder verlopen?
*Wil ik wel dat de moeder van de kinderen altijd onderdeel blijft uitmaken van zijn leven?
*Hoe gaat onze toekomst eruit zien?
*Ik heb zelf een kinderwens. Wilt hij ook nog kinderen?
*Wat vind ik ervan dat hij deze fase van zwanger worden tot bevallen al heeft meegemaakt?
*Welke rol kan en mag ik innemen ten opzichte van zijn kinderen?
Feit is: daten met iemand die al kinderen heeft, is echt een ander verhaal dan daten met een persoon die dit niet heeft. Goed om je hier vooraf bewust van te zijn. Niet om je angst in te boezemen, want velen zijn je tenslotte al voorgegaan en hebben bewezen dat het samengestelde gezin heel goed kan werken. Wel is het goed om op de hoogte te zijn van een aantal zaken voordat je tijd en energie gaat steken in jouw date die al kinderen heeft. Als je een relatie begint met een alleenstaande ouder ben je er dan van bewust, dat:
1. Je niet de eerste prioriteit bent
Wees je ervan bewust dat je niet altijd op de eerste plaats komt. Dit is een feit. Kinderen vragen aandacht, tijd en energie. Het bestaan van kinderen in een samengesteld gezin betekent veelal dat er een omgangsregeling is. Is er sprake van co-ouderschap of komen de kinderen een weekend om de twee weken? Het vraagt hoe dan ook om organisatie. Denk maar aan de ouderavonden, het halen en brengen naar sportclubs, kinderfeestjes, afspreken met vriendjes en vriendinnetjes. Jouw nieuwe partner zal jou vragen om te ondersteunen waar mogelijk, zodat hij met zijn kinderen om kan gaan, zoals hij dat wenst. Een afspraak met jou kan wel eens afgezegd worden omwille van de kinderen.
2. Je te maken kunt krijgen met de angst voor herhaling
Niet iedere alleenstaande ouder is uit eigen keuze op dit punt gekomen. Soms spelen er nog verborgen onverwerkte emoties. Jouw nieuwe relatie is namelijk iemand kwijtgeraakt door een scheiding of de dood. Kinderen die hierbij betrokken zijn maken het vaak nog moeilijker. Door deze gebeurtenis kan jouw nieuwe partner ook te maken hebben met bindingsangst of verlatingsangst. Dit kan betekenen dat jullie datingfase langer duurt. Dit om te weten of het goed zit tussen jullie. Vraag jezelf oprecht af, voor jezelf, je nieuwe partner en de kinderen of dit echt de persoon is met wie je een leven op wilt bouwen.
3. Je hebt allebei een andere instelling
Jouw nieuwe partner verdeelt zijn geld en tijd waarschijnlijk anders in dan je gewend bent, wanneer je uit een vrijgezellenbestaan komt. Vanwege de kinderen in zijn leven is er veel om rekening mee te houden. Misschien moet jouw nieuwe partner kind-en/of partnerallimentatie betalen of moet er gespaard worden voor een studie. De kans dat jouw nieuwe partner praktischer is ingesteld is groot.
4. Er is altijd de invloed van de biologische ouder
Je krijgt niet alleen een nieuwe partner, kinderen, maar ook de biologische ouder gaat deel uitmaken van jouw leven. Helaas bestaan er naast aardige ook minder leuke ex-partners. Dit kan per situatie verschillend zijn, maar feit is dat je hiermee moet dealen. De biologische ouder kan jouw als bedreiging gaan zien en in dat geval kan het je moeilijk gemaakt worden om een rol in het leven van de kinderen te kunnen spelen. Helaas kan dit leiden tot hele vervelende situaties, waar uiteindelijk niemand beter van wordt.
5. Je hebt misschien niet allebei nog een kinderwens
Voordat je een relatie aangaat met een persoon die al kinderen heeft is het goed om ook je eigen kinderwens te bespreken. Wilt jouw nieuwe partner ook nog kinderen met jou? Het kan ook andersom zijn. Hoe dan ook bespreek dit in een vroeg stadium met elkaar, zodat je in een latere fase niet voor (ongewenste) verrassingen komt te staan.
6. Daten is anders
Er is nog veel meer om je bewust van te zijn en aan de andere kant laat niet alles zich omschrijven. Elke situatie is tenslotte anders en je kunt van te voren niet alles uitdenken. Het is goed om je er ieder geval van bewust te zijn dat daten met een persoon met kinderen anders is dan daten met iemand die nog geen kinderen heeft.
Tips als je een relatie krijgt met een man met kinderen
Wat vaststaat is dat de komst van kinderen mensen verandert, door de tijd, aandacht en energie die kinderen vragen. Krijg je kinderen in jouw leven, reken er maar op dat je leven 180 graden gaat veranderen. Met kinderen heb je niet langer alleen de verantwoordelijkheid over jezelf, maar ook over hun levens. Ze hebben de aandacht, zorg en liefde van hun ouders/opvoeders hard nodig. Er gaan vaste patronen ontstaan en er ontwikkelt zich een eigen (gezins)cultuur. Zelfs na het vertrek van een van de ouders blijft dit nog lange tijd overeind. Best een uitdaging wil je hier als nieuwkomer verandering in aanbrengen of je aanpassen. Een aantal tips die ik je wil meegeven:
*Neem de tijd, doe niks overhaast.
*Luister goed naar je eigen gevoel. Emoties komen en gaan. Laat ze stromen.
*Weet ook: Niks blijft zoals het is. Alles is voortdurend aan verandering onderhevig. Hoe moeilijk het in het begin misschien ook is, er komen ook andere tijden.
*Geef ruimte aan elkaar om te wennen.
*Maak tijd voor jezelf. Dat je date met iemand met kinderen betekent niet dat je er altijd bij moet zijn, als de kinderen er zijn. Het is goed om je eigen ding te blijven doen.
*Blijf met elkaar praten. Het is heel cliché, maar praten is zo belangrijk. Geef aan wat je denkt en voelt, zodat jullie meer begrip krijgen voor elkaar.
*Geniet! Soms is het ook goed om niet alles uit te willen stippelen. Laat het zijn zoals het is en geniet van je nieuwe liefde en alles wat daarbij hoort.
Veel leuke dates toegewenst!
Het boek van Irma bestel je hier.
Ook kun je op de website van Irma een gratis online magazine vinden: HALLO PLUSMAMA vol met mooie verhalen van biologische moeders, plusmama’s, papa’s, juristen en coaches. Daarnaast vind je op de website meer verhalen van vrouwen die deel uitmaken van een samengesteld gezin en een kijkje geven in hun leven. Meer weten over Irma? Volg haar op instagram!