fbpx

Meester Leonie zet zich in als strafrechtadvocaat: ‘Ook schuldige mensen hebben recht op verdediging’

In de rubriek ‘Vrouwen met Impact’ spreekt WENDY met vrouwen die een verschil maken voor onze maatschappij. Deze week is dat Leonie van der Grinten. Dat Leonie strafrechtadvocaat wilde worden, wist ze al van jongs af aan. Het kostte haar een paar jaar studeren, maar inmiddels is ze succesvol in het vak. Om de vooroordelen uit de weg te gaan, geeft ze op Instagram onder ‘Meester Leonietips en schreef ze een boek

Waarom wilde je in eerste instantie strafrechtadvocaat worden?

‘Vroeger was het de spanning in het beroep wat mij aantrok. Vanaf dat ik kon lezen, las ik er al berichten over. Op een gegeven moment ging ik er meer over nadenken. Het is ook belangrijk dat er advocaten zijn. Het is niet alleen spanning en sensatie, maar ook noodzakelijk. Het idee wat ik als meisje had, bleef als student en jonge vrouw, en is nooit meer weggegaan. 

In eerste instantie deed ik een algemene rechtenstudie, je kunt niet alleen strafrecht leren. Ik vond de strafrechtelijke vakken heel leuk, de rest wat minder, maar ik moest alles netjes afronden om aan mijn diploma te komen. Wat bijzonder is aan de strafrechtadvocatuur is dat er veel vragen over bestaan. Daarom heb ik er ook een over boek geschreven. Via mijn blog en Instagram beantwoordde ik al veel vragen. Ik vind het een uitdaging om mensen bij te staan, die niemand anders wil bijstaan. Door mensen bij te staan die worden uitgekotst door de maatschappij, én daar juist voor te zijn. Zij hebben ook recht op een verdediging. Daarnaast is mijn werk zo leuk vanwege de afwisseling. Ik denk soms dat ik een rustige dag heb, maar voor hetzelfde geld zit ik die avond nog op het politiebureau. Het is altijd anders dan ik op voorhand inschat. Ik heb meerdere zittingen per week. Sommige zaken blijven wel twee jaar liggen, als je die meeneemt ben ik bezig met honderden lopende zaken per jaar. Per dag gaan er ongeveer tien dossiers door mijn handen.’

Hoe kijk jij naar je cliënten?

‘Als je een paar keer gesprekken hebt met cliënten, is het zo moeilijk niet. Ook die mensen hebben een verhaal. Je kunt iemand zien als monster uit de samenleving. Maar het gros van mijn cliënten is geen monster. Het zijn mensen die door allerlei omstandigheden tot een strafbaar feit zijn gekomen. Natuurlijk is het ene strafbare feit makkelijker te begrijpen, dan het andere. Maar juist dat verhaal naar voren brengen, vind ik een mooie uitdaging in het werk. 

Sommigen zijn aantoonbaar afgegleden en drugsverslaafd, en stelen een zak pasta bij de Albert Heijn. Een dergelijk delict is misschien nog wel te begrijpen. Maar heftige zedendelinquenten, waarbij iemand zich vergrijpt aan kinderen, wordt doorgaans minder goed begrepen. Het zijn mensen met een stoornis. Wat heel belangrijk is, maar vaak wordt vergeten: ik verdedig niet de daad, maar de verdachte. Wij zijn er om te voorkomen dat onschuldige mensen worden veroordeeld en de juridische weegschaal in balans te houden’

Neem jij je werk nog wel eens mee naar huis?

‘In het begin moest ik eraan wennen. Je kunt het werk niet mee naar huis nemen, daar zal je kapot aan gaan. In mijn boek schrijf ik over een cliënt die verdacht wordt van openlijke geweldpleging richting een agent. Om die jongen bij te staan, moest ik heel gefocust naar zijn dossier kijken. Hij werd, net als vier anderen, verdacht van het tegen het hoofd schoppen van de agent. Ik kijk dan heel zakelijk naar de videobeelden. Is het zichtbaar dat de schoen van mijn cliënt tegen het hoofd van de agent aankomt? Ik kan niet denken: ‘dat moet pijn hebben gedaan’, of ‘wat erg’. Er zijn advocaten die er gaandeweg achter komen dat dit niks voor hen is, omdat ze hier niet tegen kunnen. Want dit is mijn werk. Met juridische oogkleppen op bestudeer ik een dossier, anders is het niet vol te houden. De eerste keer dat ik een gruwelijke mishandeling zag op beeld was verschrikkelijk, maar daarna werd het steeds makkelijker. Net als bij een steekpartij of een overleden slachtoffer (want ook die beelden zitten in een strafdossier).’

Je werkt soms wel 60 uur per week, hoe houd je de balans?

‘Sommige weken zijn heel druk. Ik had het net over de heftige zaken, maar er zijn genoeg zaken die minder heftig zijn. Vergis je niet, er wordt ook heel veel gelachen. Mijn cliënten hebben het hart op de tong. Het leuke van strafrechtadvocaat vind ik ook dat je te maken hebt met mensen in alle verschillende soorten en maten. 

Balans is iets waar ik altijd veel mee bezig ben. Maar ondanks dat ik lange dagen maak, voelt het niet als ballast. Ik vind mijn werk gelukkig heel erg leuk. Daarnaast praat ik één keer per maand met een ontspanningstherapeute, probeer ik gedurende de dag micropauzes door te voeren en doe ik aan yoga. Ook kan ik heel goed opladen door het doorbrengen van tijd met mijn man, vrienden en familie. Ik probeer de ruimte te pakken, zodra die mogelijkheid er is.’

Welke vooroordelen bestaan er over jouw werk?

‘Mensen hebben vaak geen idee wat een strafrechtadvocaat doet, en als ze dat wel hebben dan is dat beeld vaak gestoeld op de bekende strafrechtadvocaten die in de media verschijnen. Vaak mannen in een driedelig pak met Rolex die in een Porsche rijden. Als jonge blonde vrouw probeer ik een ander beeld te laten zien. Een beeld wat ik ook terugzie bij mijn collega’s, namelijk dat van hardwerkende mensen met hart voor de zaak die niet alleen megazaken doen maar zich ook inzetten voor mensen zonder vaste woon- of verblijfplaats die geen cent te makken hebben. Dat is de reden waarom ik met mijn blog ‘Meester Leonie‘ tien jaar geleden ben begonnen, om bepaalde vooroordelen over ons vak weg te nemen.’

En nu is je boek uit…

‘Dit boek lag al lang op de planning. Ik had er eigenlijk geen tijd voor, maar ik ben blij dat ik er tijd voor heb gemaakt. Een groot deel van mijn boek heb ik op Bali geschreven, waar ik om die reden drie weken met mijn man zat. Dat scheelde voor mij heel veel. Ik heb normaal gesproken geen tijd om stil te staan bij al die zaken die ik heb gedaan. Nu ik terugkijk, zie ik pas wat er allemaal gebeurt in mijn werkende leven. Ik heb het boek laatst voor moeten lezen voor het audioboek; het zijn hele mooie verhalen. Toen stond ik er eigenlijk pas bij stil.’

Haar boek ‘Meester Leonie’ is uitgegeven bij HarperCollins en voor 21,99 te koop via deze link

Foto: ©Cloveur.comWENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF